Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ολονύχτιο παιχνίδι στην πλάτη των εργατών

Η πολυεθνική «KINROSS» εκβιάζει για διευκολύνσεις προκειμένου να αποχωρήσει. Η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη και πιέζει για αποδοχή της μονάδας χρυσού. Οι μεταλλωρύχοι συνεχίζουν την απεργία στις στοές

Αγριο παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων, που συνεχίζουν να απεργούν στο βάθος των στοών της Χαλκιδικής, έπαιζαν ως αργά το βράδυ χτες η κυβέρνηση και οι πολυεθνικές που απομυζούν τον ορυκτό πλούτο. Οι απεργοί μεταλλωρύχοι, αντί να εισπράξουν μέτρα στήριξης της εργασίας, θεωρείται πολύ πιθανό να μετρήσουν νέες απώλειες στις θέσεις εργασίας. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση, συνεχίζοντας να υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα του πολυεθνικού και ντόπιου κεφαλαίου, αρνείται να θέσει τα μεταλλεία κάτω από πλήρη δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο ώστε να διασφαλίσει τη λειτουργία τους, εξασφαλίζοντας ορθολογική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου σε όφελος του λαού και του τόπου, αλλά και προστασία των θέσεων εργασίας και του περιβάλλοντος της περιοχής.

Χτες από το απόγευμα και έως αργά το βράδυ, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, με εκπροσώπους της εταιρίας «Kinross» που εξαγόρασε την TVX, με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης του Νομού Χαλκιδικής, αλλά και με το Σωματείο των Μεταλλωρύχων. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να πασχίζει να ικανοποιήσει τις νέες αξιώσεις του κεφαλαίου για την πλήρη καταλήστευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής, αφού τις όποιες λύσεις εξετάζει, τις συνδέει άμεσα με τη λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού.

Χτες ο νομικός εκπρόσωπος της «Kinross» ανακοίνωσε πως η εταιρία του δε θα εμπλακεί στο νέο κοινοπρακτικό επενδυτικό σχήμα που σχεδιάζεται. Και επιχειρώντας να εμφανίσει κοινωνικό πρόσωπο για την εταιρία, δήλωσε πως η «Kinross» προτίθεται να ενισχύσει το νέο σχήμα με 10-15 εκατ. δολάρια. Στην πραγματικότητα ζητάει να πληρώσει όσο το δυνατόν λιγότερα από τα χρέη της (οφειλές προς τους εργαζόμενους και άλλες υποχρεώσεις).

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως σε κάθε περίπτωση το όποιο επιχειρηματικό σχήμα προκύψει, θα επιδιώξει να μειώσει στο μισό το προσωπικό. Δηλαδή, πιθανά θα πετάξει στο δρόμο τους 250 από τους 500 εργαζόμενους.

Από τις χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας Χρ. Πάχτα για το μέλλον των μεταλλείων της Χαλκιδικής προκύπτουν αντιφατικά πράγματα. Από τη μια ο υφυπουργός επιδιώκει να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι η όλη κυβερνητική προσπάθεια οδεύει σε αίσια λύση. Ετσι εμφανίστηκε να δηλώνει ότι «η διαμόρφωση του διάδοχου επιχειρηματικού σχήματος που θα αναλάβει τη λειτουργία των μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, βρίσκεται στην τελική ευθεία». Πρόκειται για δηλώσεις οι οποίες έγιναν αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλο. Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του, στο διάδοχο αυτό σχήμα θα συμμετέχουν «ξένοι επενδυτές, ελληνικοί φορείς, ελληνικές επιχειρήσεις, μεταλλευτικές και κατασκευαστικές και η τοπική κοινωνία του νομού». Στην αρχή πάντως των δηλώσεων του ο υφυπουργός ήταν πιο συγκρατημένος για την τελική έκβαση του εγχειρήματος. «Ελπίζουμε, είπε ο υφυπουργός, ότι μέσα από αυτές τις προσπάθειες των επόμενων ωρών να ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών που θα μας οδηγήσει τελικά σε ένα βιώσιμο σχήμα. Ελπίζω ότι οι προσπάθειες που έχουμε κάνει μπορούν να καρποφορήσουν και να απαντήσουν σε αυτό το ιδιαίτερα περίπλοκο εγχείρημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ