Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΕ»
Τι μέτρα θα παρθούν για τους εργαζόμενους

Τι μέτρα θα πάρουν για να εξασφαλιστεί η πλήρης παραγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης «Παπαστράτος ΑΕ», μετά την εξαγγελθείσα εξαγορά της από την πολυεθνική «Phlilip - Morris» και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα και η εργασία των εργαζομένων σ' αυτή ρωτάνε οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Δημήτρης Τσιόγκας τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Ειδικότερα όπως επισημαίνουν οι βουλευτές ξεκινώντας το κείμενο της ερώτησης: Η πολιτική του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, της "ελεύθερης αγοράς" γενικότερα, ο σκληρός ανταγωνισμός οδηγούν, εκτός των άλλων, στο κλείσιμο μια σειράς επιχειρήσεων, στη μεταφορά άλλων σε χώρες με φτηνότερα χέρια σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Η πολιτική, συνεχίζουν, των επιχορηγήσεων, των φοροαπαλλαγών και άλλων κινήτρων, για μια σειρά τέτοια αλλά και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες επιτείνουν και επιταχύνουν τη συγκέντρωση των κεφαλαίων και της παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια» και συμπληρώσουν: Θύματα αυτών των πολιτικών, είναι οι εργαζόμενοι, που απολύονται κατά χιλιάδες, τα εργασιακά τους δικαιώματα που ανατρέπονται, οι μισθοί και τα μεροκάματα που συρρικνώνονται. Αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και άμεσος και για τους 1.000 εργαζόμενους της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος ΑΕ» μετά την εξαγορά της.

Αναφερόμενοι ειδικότερα στις εξελίξεις στην επιχείρηση σε σχέση με τους εργαζόμενους, υπογραμμίζουν ότι, ενώ οι διαδικασίες της εξαγοράς προχωρούν, καμία ουσιαστική ενημέρωση δε γίνεται στους εργαζόμενους ούτε από την πλευρά της σημερινής, ούτε της μελλοντικής εργοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι ανησυχούν, τονίζουν, για το αν θα διατηρηθεί η παραγωγή συνολικά (αλλά και ειδικότερα τα ελληνικά σήματα στα προϊόντα), τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα ή στις προθέσεις της πολυεθνικής είναι η συρρίκνωση της παραγωγής, το κλείσιμό της ή η μετατροπή της σε εμπορική επιχείρηση. Ανησυχούν για το αν θα διατηρηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην εργασία τους και αν θα κατοχυρωθούν ή θα γίνει προσπάθεια ανατροπής των εργασιακών δικαιωμάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ