Ο τίτλος του ΣΥΝ άλλαξε κατά τη διάρκεια των εργασιών του προγραμματικού συνεδρίου, αλλά μέσα από έντονες αντιρρήσεις των κομματικών στελεχών και αφού χρειάστηκε να γίνουν δυο ξεχωριστές ψηφοφορίες. «Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας», τελικά θα είναι ο νέος τίτλος του κόμματος, μετά από σχετική πλειοψηφία (56%) και προς... ανακούφιση της ηγεσίας του ΣΥΝ.
Η πρόταση της ΠΓ που μετέφερε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια της έναρξης του συνεδρίου, για την αλλαγή του ονόματος, δημιούργησε αντιρρήσεις και έντονη δυσφορία ανάμεσα στους συνέδρους. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που ανάγκασε τον πρόεδρο του ΣΥΝ, στη δευτερολογία του να υποχωρήσει σε σχέση με την εισηγητική του ομιλία, στην οποία έκανε λόγο για «τροποποίηση του τίτλου» και να αναφέρει: «Δεν αλλάζουμε τίτλο. Αναδιατυπώνουμε, προσθέτουμε». Μάλιστα, ο ίδιος αντιλαμβανόμενος τις διαθέσεις των συνέδρων, τους ζήτησε «να μη χύσουμε την καρδάρα με το γάλα»...
Αξίζει να σημειώσουμε ότι για να φτάσει το σώμα να ψηφίσει την αλλαγή του ονόματος, χρειάστηκε πρώτα να μπει σε ψηφοφορία, το κατά πόσο οι σύνεδροι επιθυμούν να αποτελέσει ο τίτλος, αντικείμενο συζήτησης του προγραμματικού συνεδρίου ή μετάθεσής του για το τακτικό συνέδριο. Στη διάρκεια της σχετικής ψηφοφορίας 325 σύνεδροι ενέκριναν την τροποποίηση του τίτλου στο προγραμματικό συνέδριο και υπερίσχυσαν της διαφορετικής άποψης, η οποία συγκέντρωσε 219 ψήφους, ενώ υπήρξαν και 6 λευκά. Αμέσως μετά οι σύνεδροι κλήθηκαν να ψηφίσουν για το νέο όνομα του ΣΥΝ, και εκεί υπήρξαν δυο προτάσεις. Σ' αυτή τη δεύτερη ψηφοφορία 305 σύνεδροι τάχθηκαν υπέρ του ονόματος «Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας», και 232 ψήφισαν την πρόταση «Συνασπισμός της Αριστεράς». Υπήρξαν επίσης 9 λευκά και τρεις σύνεδροι απείχαν από την ψηφοφορία. Στις συγκεκριμένες ψηφοφορίες πάντως, πήραν μέρος 540 σύνεδροι, από τους περίπου 700 που συμμετείχαν στις εργασίες και συνολικά εμφανώς λιγότεροι από τους 1.200 που ήταν διαπιστευμένοι.
Οι προγραμματικές θέσεις, που πρότεινε η πλειοψηφία της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ), εγκρίθηκαν με ευρεία πλειοψηφία, σε αντιπαράθεση με τα κείμενα που είχε υποβάλει η μειοψηφία της ΚΠΕ. Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι δεν έτυχαν καμιά «τύχης» και απορρίφθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία από τους συνέδρους, τροπολογίες που κατατέθηκαν για ψήφιση στο σώμα και ασκούσαν -τουλάχιστον φραστικά- έντονη κριτική στο κείμενο των θέσεων.
Σε μια από αυτές, στελέχη του ΣΥΝ, εξέφραζαν, τη διαφωνία τους πάνω στο κείμενο των θέσεων, μέσα από το οποίο γίνεται φανερή η πρόθεση του ΣΥΝ, να στηρίξει τη λογική της σύστασης του «αντίπαλου δέους» και της διαμόρφωσης ενός νέου στρατιωτικού πόλου, με τη δημιουργία του «ευρωστρατού» και των «αμυντικών αξόνων» που θα αποτελέσουν, όπως ισχυρίζονται... αντίσταση στην «αυτοκρατορική στρατηγική των ΗΠΑ». Μεταξύ άλλων στην τροπολογία αναφέρεται ότι «η ευρωπαϊκή αριστερά δεν μπορεί, σε καμιά περίπτωση, να αποδεχτεί την πρόταξη του στρατιωτικού σκέλους της ΕΕ στην πορεία για την ευρωπαϊκή ενοποίηση».
Βέβαια, η συγκεκριμένη τροπολογία, καταψηφίστηκε από το σώμα των συνέδρων, αφού η θέση του ΣΥΝ, για την πορεία προς την ιμπεριαλιστική ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι δεδομένη. Εξάλλου, ο Ν. Κωνσταντόπουλος στην εισηγητική του ομιλία ήταν κατηγορηματικός για τους στόχους της ευρωπαϊκής αριστεράς, όπως την οραματίζεται το κόμμα του: «Μια ευρωπαϊκή ενοποίηση, που θα οδηγεί στην αυτονόμηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ, που θα διεκδικεί στη βάση μιας κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής τον περιορισμό της ασυδοσίας των ΗΠΑ και τη διαμόρφωση ενός συλλογικού συστήματος ασφάλειας για το σύγχρονο κόσμο»...