Πέμπτη 29 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΕ
Ετσι εμφανίζεται κερδοφόρος

Με αισχρή εκμετάλλευση μισοαπασχολούμενων ανέργων, που στριμώχνονται να καλύψουν θέσεις από τις οποίες ήδη απολύονται οι προηγούμενοι συμβασιούχοι

Η οικογένεια δεν έχει χρήματα για να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη, όπως τον καφέ και τα τσιγάρα. Οι λίστες των ανέργων τεράστιες και το μεροκάματο δυσεύρετο. Αρκούσε, λοιπόν, μια προκήρυξη για 3ωρη απασχόληση με 8μηνη σύμβαση, έτσι ώστε να σχηματίζονται τις τελευταίες μέρες τεράστιες ουρές στην κεντρική υπηρεσία του ΟΤΕ στην 3η Σεπτεμβρίου, που ξεκινούσαν από την είσοδό του και κατέληγαν λίγο πριν τη Χέυδεν!

Εκεί σ' αυτήν την τεράστια ουρά που στήνονται άνεργοι, σπουδαστές, από το πρωί, μιλήσαμε με ανθρώπους που έτρεξαν να καταθέσουν τα χαρτιά τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν, όπως είπαν, ένα χαρτζιλίκι. Η πρώτη συζήτηση έγινε με τον Σήμο, την Φλώρα και την Χαρούλα. Ο Σήμος είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και όπως μας είπε, επειδή η οικογένειά του δεν μπορεί να του καλύψει τις ανάγκες του, πρέπει να δουλέψει. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την Φλώρα, που είναι φοιτήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και θέλει να δουλέψει για το χαρτζιλίκι, που δεν μπορεί να της προσφέρει η οικογένειά της.

Η Χαρούλα είναι άνεργη μητέρα και μας είπε: «Πριν μείνω έγκυος δούλευα σε ένα δικηγορικό γραφείο. Βεβαίως δε δούλευα οχτάωρο γιατί δεν ισχύει πλέον. Δούλευα πολύ περισσότερες ώρες. Αφού γέννησα, και δε γίνεται να μη δουλεύω, αντιμετώπισα δυσκολία με το παιδί που δεν έχω πού να το αφήσω. Αναγκάστηκα να κάνω αίτηση, γιατί έστω και αυτή η 3ωρη απασχόληση κάτι θα μου δώσει».

«Εχω δουλέψει ήδη δυο 8μηνα στον ΟΤΕ. Κάνω αίτηση από ανάγκη, γιατί η οικογένειά μου δεν μπορούσε ούτε τον καφέ να μου καλύψει» μας είπε η Πανωρέα. Η Αγγελική ψάχνει καιρό για δουλιά, καθώς σήμερα στο γραφείο που δουλεύει ημιαπασχολούμενη δεν έχει ασφάλιση. «Ερχομαι εδώ γιατί τουλάχιστον θα έχω ασφάλιση», μας είπε. Στην ίδια ακριβώς θέση βρίσκεται και η συνονόματή της Αγγελική, η οποία δουλεύει ως πλασιέ, χωρίς όμως ένσημα. Μένει μόνη της και όταν τη ρωτήσαμε πώς θα τα βγάλει πέρα με 100 χιλιάδες μισθό, μας είπε ότι «με βοηθούν και οι γονείς μου αναγκαστικά». Εψαχνε και εκείνη καιρό για δουλιά.

Η Ελένη, που είναι στο 3ο έτος και σπουδάζει ψυχολογία, θεωρεί ότι αυτές οι θέσεις ανοίγουν ενόψει εκλογών. Επιπλέον παρατηρεί ότι «ούτως ή άλλως σήμερα είναι δύσκολο να απορροφηθούμε σε δουλιά στην ειδικότητά μας». Τέλος θεωρεί ότι μετά το 2004 οι άνεργοι θα αυξηθούν κατά πολύ, γεγονός που θα κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

Να υπογραμμιστεί ότι την ίδια στιγμή που ο ΟΤΕ προκηρύσσει 1.830 θέσεις (900 Αθήνα, 450 Θεσσαλονίκη, 450 Πάτρα και 30 Ηράκλειο) για τα πληροφοριακά κέντρα του ΟΤΕ με 8μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με 3ωρη απασχόληση, απολύει 400 τηλεφωνήτριες με 8 και 10 χρόνια υπηρεσία γιατί αποκτούν το δικαίωμα μονιμοποίησής τους!

Η πρόσληψη αυτών των υπαλλήλων με 8μηνες συμβάσεις δήθεν για την «κάλυψη πρόσκαιρων και εποχικών αναγκών», όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, δεν υφίσταται σαν επιχείρημα, γιατί η απασχόληση στα κέντρα πληροφοριών του Οργανισμού καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ο ΟΤΕ με τις ευλογίες της κυβέρνησης αξιοποιεί εδώ και καιρό κάθε μορφή ευέλικτης απασχόλησης με εργαζόμενους με μισό μεροκάματο, μισή ασφάλιση και μόνιμα με το φόβο της μη ανανέωσης της σύμβασής τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ