Ενα νέο κύμα απολύσεων «ξέσπασε» το τελευταίο διάστημα σε επιχειρήσεις του Βόλου, οξύνοντας κι άλλο το τεράστιο πρόβλημα ανεργίας που αντιμετωπίζει η περιοχή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι απολύσεις έρχονται ως συνέχεια της εντατικοποίησης της εργασίας και της κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων, «φαινόμενα» που παρουσιάζονται αυξημένα στις μέρες μας.
Τα τελευταία κρούσματα απολύσεων αφορούν σε δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες «σχολάνε» εργαζόμενους χωρίς κανένα ενδοιασμό και δίχως να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
Ετσι, πριν λίγες μέρες, από το διαδημοτικό κοιμητήριο των Δήμων Βόλου και Νέας Ιωνίας, απολύθηκαν 2 εργαζόμενοι, ενώ προγραμματίζονται οι απολύσεις άλλων 7. Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι στο κοιμητήριο, που δουλεύουν σκληρά μέχρι και 14 ώρες την ημέρα, παραμένουν για πολύ καιρό απλήρωτοι για τις υπερωρίες τους.
Χτες ακολούθησαν 6 απολύσεις εργαζομένων που δούλευαν στο τμήμα Τεχνικής Υπηρεσίας της Δημοτικής Επιχείρησης Μελετών και Κατασκευών Βόλου (ΔΕΜΕΚΑΒ). Ανάμεσα στους απολυμένους είναι και ο αντιπρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στις δημοτικές και διαδημοτικές επιχειρήσεις, οργανισμούς και συνδέσμους των ΟΤΑ Μαγνησίας. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι απολυθέντες εργάζονταν για 5 χρόνια στην υπηρεσία τους, εξυπηρετώντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να σημειώσουμε ότι κι αυτοί και άλλοι εργαζόμενοι παρέμειναν απλήρωτοι για 5 μήνες.
Το κύμα των απολύσεων δε «χτυπάει» μόνο δήμους της Μαγνησίας, αλλά και τους εργαζόμενους στον Πανθεσσαλικό Στάδιο, που κατασκευάζεται για να χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 170 από τους 220 που εργάζονταν εκεί δεν πάνε, πλέον, για δουλιά, αφού δεν πληρώνονται καιρό τώρα και τους χρωστάνε και ένσημα πολλών μηνών. Καλύτερες μέρες δε φαίνονται στον ορίζοντα, καθώς ο εργολάβος που έχει αναλάβει τα έργα έκανε αίτηση κήρυξης πτώχευσης.
Υπό την απειλή της ανεργίας ζουν και οι εργαζόμενοι της «ΑΓΕΤ Ηρακλής» στο Βόλο, καθώς έντονες είναι οι φήμες ότι η επιχείρηση προγραμματίζει τη μείωση του προσωπικού κατά 45%, που σημαίνει ότι 240 εργαζόμενοι θα πεταχτούν στην ανεργία, είτε με απευθείας απολύσεις, ή με τη γνωστή μέθοδο των «εθελούσιων εξόδων» που αρέσκεται να χρησιμοποιεί η εταιρία. Πάντως, πριν ξεκινήσει το νέο κύμα απολύσεων, ξεκίνησε στην «ΑΓΕΤ» μια νέα επιχείρηση εντατικοποίησης της δουλιάς και αφαίρεσης δικαιωμάτων των εργαζομένων (κόψιμο «ρεπό» κλπ.), με στόχο την αύξηση των κερδών. Οι φήμες για τις απολύσεις σχετίζονται και με τις πληροφορίες ότι η «ΑΓΕΤ» θ' αλλάξει χέρια, για μια ακόμα φορά, κι από τη γαλλική εταιρία «Λαφάρζ», που την πήρε από μια ιταλική, θα καταλήξει σε μια μεξικάνικη εταιρία...