Κυριακή 1 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Τροχοί
50ό ΡΑΛΙ «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»
Απαντες παρόντες, η σκληρότερη δοκιμασία αρχίζει

Ο περσινός νικητής Κ. Μακ Ρέι με Φορντ Φόκους
Ο περσινός νικητής Κ. Μακ Ρέι με Φορντ Φόκους
Το 50ό Ράλι Ακρόπολις, σύμφωνα με τους διοργανωτές θα είναι «Χρυσό Ακρόπολις», κάτι που ευχόμαστε, αλλά πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη. Ο 6ος γύρος του παγκόσμιου πρωταθλήματος δε θα αποτελέσει μια επανάληψη του περσινού Ακρόπολις, αλλά θα έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις. Ο αγώνας, που θα ξεκινήσει στις 5 και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Ιούνη, για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί στη Λαμία. Παρά το γεγονός ότι η τελετή εκκίνησης θα γίνει στην Αθήνα, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, το κέντρο του αγώνα, το κέντρο Τύπου, το μοναδικό Service park, ο έλεγχος εξακρίβωσης, το park ferme, η εκκίνηση και ο τερματισμός των σκελών, καθώς και ο τερματισμός του αγώνα, θα φιλοξενηθούν στην Πανελλήνια Εκθεση της Λαμίας. Η φιλοσοφία του 50ού εθνικού μας αγώνα έχει επιστρέψει στα χρόνια που, εκτός του καλύτερου, το Ακρόπολις κέρδιζε και τον άτυπο τίτλο του σκληρότερου αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Ετσι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κάποιες από τις γνωστές «σκληρές» ειδικές της Κεντρικής Ελλάδας, κυρίως στα δύο πρώτα σκέλη, που μικρές διαφοροποιήσεις θυμίζουν τον περσινό αγώνα, ενώ η τρίτη μέρα αποτελείται από τρεις τελείως νέες ειδικές διαδρομές. Το Ράλι Ακρόπολις ξαναγυρνάει μετά από πολλά χρόνια σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, που παλιότερα φιλοξένησαν μερικές από τις πιο γνωστές ειδικές του Ράλι Ακρόπολις, όπως την περίφημη διαδρομή «Ταρζάν». Το νέο service park, στην είσοδο της πόλης της Λαμίας, σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τους συμμετέχοντες και να διασκεδάσει τους επισκέπτες μας με διάφορες εκδηλώσεις. Η δεύτερη καινοτομία είναι η υπερειδική που θα γίνει στο χώρο που φιλοξένησε τα προηγούμενα χρόνια το Service park, στη Λιλαία, στην οποία οι θεατές θα κληθούν να πληρώσουν το αντίτιμο των 15 ευρώ ή 25 ευρώ και για τις δύο ημέρες. Στο 50ό ράλι Ακρόπολις 90 πληρώματα δήλωσαν συμμετοχή. Ανάμεσά τους βρίσκονται 17 εργοστασιακά πληρώματα WRC (16 προσμετρούν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κατασκευαστών), 5 οδηγοί υποστηριζόμενοι από εργοστασιακές ομάδες, 5 οδηγοί προτεραιότητας FIA 2 και 22 οδηγοί που προσμετρούν στο JWRC. Οι ελληνικές συμμετοχές φτάνουν τις 32. Ανάμεσά τους δύο πληρώματα με αυτοκίνητα WRC, 15 με αυτοκίνητα κατηγορίας Ν, ένα στην κλάση Α7, 10 στην Α6 και 4 στην Α5.


Σε μια διοργάνωση που υποχρεωτικά έχει και επετειακό χαρακτήρα θα περίμενε κανείς ότι κάποιο από τα ελληνικά πληρώματα θα είχε εργοστασιακή υποστήριξη. Ομως η μιζέρια των ελληνικών αγωνιστικών πεπραγμένων δεν το επέτρεψε, ούτε κάποια από τις αντιπροσωπείες θεώρησε ότι στο 50ό Ακρόπολις θα έπρεπε να υπάρξει από την πλευρά της μια πιο γενναιόδωρη στάση. Ισως εδώ να υπάρχει ευθύνη και από την πλευρά των διοργανωτών, που θα μπορούσαν να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, αν και μια εργοστασιακή υποστήριξη δε θα άλλαζε το γεγονός ότι τα ελληνικά πληρώματα διατηρούν ένα συμπληρωματικό χαρακτήρα.

Από εργοστασιακής πλευράς, το «παρών» δίνουν όλες οι ομάδες και μάλιστα με ό,τι καλύτερο διαθέτουν. Οι Ford, Peugeot, Citroen και Hyundai συμμετέχουν με τρία αυτοκίνητα, ενώ τις προσπάθειές τους θα ενισχύουν και ένα-δύο ημιεργοστασιακά. Οι Subaru και Skoda κατεβαίνουν με δύο πληρώματα, αλλά δε θα έχουμε την τύχη να δούμε πρώτοι το νέο αγωνιστικό Fabia, αφού η τσέχικη ομάδα θα τρέξει και πάλι με τα Octavia. Τα ανανεωμένα Suzuki Ignis, αλλά και το Palio, θα αποτελέσουν δύο πιθανούς πρωταγωνιστές στην κατηγορία των Σούπερ 1600, όπου κυριαρχεί όμως το Renault Clio του Σιμόν Ζαν Ζοζέφ. Εμείς ελπίζουμε στους συνήθεις υπόπτους, Βωβό και Παπαδημητρίου, για ένα καλό πλασάρισμα. Το δίδυμο θα δώσει πιθανότατα και μια μάχη γοήτρου για την πρώτη θέση μεταξύ των Ελλήνων οδηγών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θριαμβευτές Μάρτιν και Ford(2003-06-15 00:00:00.0)
Θρίαμβος του Μάρτιν(2003-06-10 00:00:00.0)
Νίκη για Στρατισίνο(2001-11-04 00:00:00.0)
ΣΠ "Ολύμπιος" κεραυνός στον Βωβό(1999-05-16 00:00:00.0)
Η αδρεναλίνη στα ύψη(1998-06-06 00:00:00.0)
"Μαγειρέματα" στο Ράλι Ακρόπολις(1997-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ