Τρίτη 27 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Εντονες αμφιβολίες για το αν θα αποκαλυφθεί το παρασκήνιο

Εκτός, με απόφαση του δικαστηρίου, τα τηλεοπτικά μέσα

Χωρίς την παρουσία των τηλεοπτικών μέσων άρχισε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) η δίκη που απ' ό,τι φαίνεται θα καταγραφεί ως «Δίκη Οτσαλάν». Σε μια δίκη εξόχως πολιτική, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές αποκαλύψεις... προτίμησαν να βγάλουν έξω τις κάμερες. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης, με το οποίο συντάχθηκε στην πρότασή του και ο εισαγγελέας της έδρας.

Εξάλλου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η νομοθετική ρύθμιση για απαγόρευση της τηλεοπτικής κάμερας σχετίζεται περισσότερο με την υπόθεση Οτσαλάν, για να μη δουν το φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις που ενδέχεται να γίνουν. Με έμμεσο τρόπο αυτό το είχε ομολογήσει και ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, όταν κατά τη συζήτηση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου, είχε δηλώσει ότι η απόφαση για απαγόρευση της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης των δικών είχε ωριμάσει εδώ και πολύ καιρό, σε χρόνο δηλαδή που ήταν ορατή και προσδιορίσιμη η δίκη Οτσαλάν, ενώ η υπόθεση της «17 Νοέμβρη» φαινόταν τότε πολύ... μακρινή, αφού δεν είχε προκύψει το χτύπημα της 19ης Ιούνη 2002, που ήταν η απαρχή για τις ραγδαίες εξελίξεις σ' αυτήν την οργάνωση.

Δεκατρείς κατηγορούμενοι παραπέμπονται για την υπόθεση της παράνομης μεταφοράς στη χώρα μας του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν (Από) το Γενάρη του 1999, εκ των οποίων 10 άτομα κάθισαν χτες στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Από τους 13 κατηγορούμενους τις σοβαρότερες κατηγορίες αντιμετωπίζει ο αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία Αντ. Ναξάκης και οι συνεργάτες του Α. Οτσαλάν Γιακάρ Τσεντκίζ και την Καγιά Αϊφέρ (Ροζερίν), οι οποίοι θα δικαστούν για το «κακούργημα της προσβολής εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας» (άρθρο 140 του Ποινικού Κώδικα). Ο Κούρδος ηγέτης κατηγορείται για παράνομη είσοδο στη χώρα. Δικηγόροι του Α. Οτσαλάν είναι οι Θ. Θεοδωρόπουλος και Φ. Κρανιδιώτης.

Οι κατηγορούμενοι

Στο εδώλιο μαζί με τον Αν. Ναξάκη κάθισαν η Β. Δαμιανάκου, συγγραφέας, και η κόρη της Ελ. Βασιλοπούλου, ο πιλότος Ζ. Μπεχλιβανίδης, ο προϊστάμενος του τμήματος Δημόσιων Σχέσεων του Κρατικού Αερολιμένα Στ. Ευαγγελάτος, ο υπάλληλος του αερολιμένα Ε. Στεργιόπουλος, ο εκπρόσωπος της εταιρίας «Aegean Airlines» Αν. Σιμιγδαλάς, ο υπάλληλος της εταιρίας Γ. Μαύρος, ο αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. Δ. Καραγιώργος και ο αρχιφύλακας αποσπασμένος στην ΕΥΠ Γ. Μαγγίνας.

Για τους τρεις βασικούς κατηγορούμενους το παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρει ότι «ενεργώντας από κοινού, κατόπιν συναπόφασης και με κοινό δόλο στις 28 προς 29 Ιανουαρίου του 1999 με πράξεις εχθρικές που η κυβέρνηση δεν τις εγκρίνει, εξέθεσαν το ελληνικό κράτος σε κίνδυνο εχθροπραξίας».

Είναι ένα ζήτημα αν θα ξαναζωντανέψει στην αίθουσα του δικαστηρίου το ζοφερό κλίμα εκείνων των ημερών, με τις βαρύτατες επιπτώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να παραδοθεί στις τούρκικες αρχές ο ηγέτης ενός απελευθερωτικού κινήματος ή θα γίνει προσπάθεια να «αθωωθεί» η κυβέρνηση για την τουλάχιστο ύποπτη στάση της εκείνες τις ημέρες.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των μαρτύρων της υπόθεσης περιλαμβάνονται και οι τότε υπουργοί Θ. Πάγκαλος (Εξωτερικών), Αλ. Παπαδόπουλος (Εσωτερικών), Φ. Πετσάλνικος (Δημόσιας Τάξης), ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης, ο πρώην υπουργός Ε. Γιαννόπουλος, ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκης, ο ταγματάρχης της Σ. Καλεντερίδης, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κένια Γ. Κωστούλας κ.ά. Επίσης, ως μάρτυρας υπεράσπισης του Α. Οτσαλάν θα καταθέσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, ενώ παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» αποτελούμενη από τους Ηλ. Νικολακόπουλο, Δ. Καλτσώνη, Χρ. Σκεπετάρη, Μ. Φραγκιαδάκη και Α. Ζορμπαλά.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Κ. Σημίτης τότε, μπροστά στην κατακραυγή, απομάκρυνε τους τρεις υπουργούς Θ. Πάγκαλο, Α. Παπαδόπουλο και Φ. Πετσάλνικο, ενώ φόρτωσε την ευθύνη του συντονισμού των αρμοδίων υπουργών στο συνεργάτη του Σ. Κοσμίδη, ενώ ο ίδιος προσποιήθηκε ότι ήταν κλινήρης με υψηλό πυρετό από ίωση!

Αυτοπρόσωπη παρουσία

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα καθώς η χτεσινή συνεδρίαση διεκόπη, προκειμένου οι συνήγοροι υπεράσπισης των συνεργατών του Α. Οτσαλάν να επικοινωνήσουν με τους δύο απόντες εντολείς τους (Γιακάρ Τσεντκίζ και την Καγιά Αϊφέρ (Ροζερίν), καθώς το δικαστήριο ζητά την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στη δίκη. Στην περίπτωση που δεν εμφανιστούν οι δύο κατηγορούμενοι, η δίκη θα συνεχιστεί με τα πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι συνεργάτες του Α. Οτσαλάν. Αντίθετα, ο Κούρδος ηγέτης θα εκπροσωπηθεί στη δίκη από τους συνηγόρους του Θ. Θεοδωρόπουλο και Φ. Κρανιδιώτη. Η χτεσινή διαδικασία αναλώθηκε στην ανάγνωση του κατηγορητηρίου.

Στο μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένεται το 58σέλιδο έγγραφο που απέστειλε προχτές στους δικηγόρους του ο Κούρδος ηγέτης Α. Οτσαλάν και το οποίο μέχρι χτες δεν είχε μεταφραστεί. Να σημειωθεί ότι ο Α. Οτσαλάν είναι ο μόνος που δεν έχει μιλήσει μέχρι τώρα γι' αυτή τη ζοφερή υπόθεση. Ετσι, για πρώτη φορά επισήμως, θα αντικρούσει τις κατηγορίες που του αποδίδονται και θα εκθέσει τη δική του εκδοχή για το σχέδιο που εφαρμόστηκε τότε και τον οδήγησε τελικά στη σύλληψή του και την παράδοση στις τούρκικες αρχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο κείμενο του Α. Οτσαλάν που βγαίνει από το κολαστήριο του Ιμπραλί.

Εξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων είχαν συγκεντρωθεί Κούρδοι οπαδοί του «Από» και φώναζαν συνθήματα υπέρ του ηγέτη του PKK.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ