Τρίτη 27 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμικό «STOP στον ιμπεριαλισμό»

Με το κεντρικό σύνθημα «STOP στον ιμπεριαλισμό. Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά» το φιλειρηνικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης την Κυριακή συμμετείχε στη μεγάλη πορεία ειρήνης, που οργάνωσε η ΕΔΥΕΘ στη μνήμη του μαραθωνοδρόμου, μάρτυρα της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Το μεγάλο πλήθος των ειρηνοδρόμων συγκεντρώθηκε στην είσοδο του στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά, που τώρα είναι ΝΑΤΟικό, απ' όπου και ξεκίνησε η πορεία. Λίγο πριν την εκκίνηση στους συγκεντρωμένους απηύθυνε χαιρετισμό η Η. Ραΐζη, μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Χ. Οικονομίδης.

Με τα πανό και τα λάβαρα της ΕΔΥΕΘ, της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», του ΠΑΜΕ, των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης και του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου το πλήθος των ειρηνοδρόμων κατέκλυσε το δρόμο και η πορεία ξεκίνησε. Προπορεύονται νέοι με τα στεφάνια που προορίζονται για το μνημείο του Λαμπράκη και ομάδα κοριτσιών με στολές που φέρουν το μήνυμα «STOP THE WAR». Τα μυριόστομα συνθήματα «Ορκος στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί», «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη - Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Στους ιμπεριαλιστές καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», δονούν την ατμόσφαιρα, καλούν το λαό σε επαγρύπνηση, αποτελούν ζωντανή πρόσκληση σε αγώνα, σε δράση.


Η πορεία προχωρεί μέσω της Βασιλίσσης Ολγας, κάνει μια παράκαμψη για να περάσει μπροστά από το Γ΄ Σώμα Στρατού, που έχει μετατραπεί σε ΝΑΤΟικό στρατηγείο, και μέσω Τσιμισκή και Βενιζέλου κατευθύνεται στο μνημείο του Λαμπράκη, στη συμβολή της Ερμού.

Μπροστά στην είσοδο του Γ΄ Σώματος Στρατού, που φυλάσσεται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, η πορεία σταματά για λίγο και απευθύνει σύντομο χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους από μέρους της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, που καταδικάζει τη μετατροπή του Γ΄ Σώματος Στρατού σε ΝΑΤΟικό στρατηγείο με όλα τα αρνητικά που αυτό συνεπάγεται για την εθνική μας ανεξαρτησία. Καλεί το λαό και τη νεολαία να εντείνουν τον αγώνα τους για την απομάκρυνση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων από τη χώρα μας, τη διάλυση του επιθετικού αυτού οργανισμού και την απεμπλοκή της Ελλάδας από κάθε ιμπεριαλιστική στρατιωτική δράση.

Μπροστά στην είσοδο του Αμερικανικού Προξενείου, η πορεία αφήνει όλη την οργή των φίλων της ειρήνης για τα εγκλήματα της υπερδύναμης να ξεσπάσει σε βροντερά ρυθμικά συνθήματα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Killers go home».

«Θέλουμε η Ελλάδα να μην είναι φέουδο των ιμπεριαλιστών. Θέλουμε το στρατόπεδο Κόδρα να δοθεί στο λαό της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης για διάφορες ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις...», είπε ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μιχάλης Σπυριδάκης. Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, εξάλλου, Μιχάλης Λιάκος τόνισε: «Η νεολαία της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας μπροστά και στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης βαδίζει στα βήματα του Λαμπράκη για μια πραγματική ειρήνη...».

Στο μνημείο του Λαμπράκη απηύθυνε χαιρετισμό ο γιος του μάρτυρα, Γρηγόρης Λαμπράκης: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να βρουν δικαίωση τα οράματα του Λαμπράκη». Στην ομιλία του ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ Νίκος Ζώκας τόνισε: «Η ανθρωπότητα διανύει μια περίοδο, όπου οι λαοί βρίσκονται στο επίκεντρο μιας μεγάλης και πολλαπλής, τρομοκρατικής επίθεσης των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Μιας επίθεσης που έχει ως στόχο την εδραίωση της κυριαρχίας τους και την κάμψη των παγκόσμια αναπτυσσόμενων αγώνων των λαών...

Ενάντια σ' αυτήν τη νέα κτηνωδία του ιμπεριαλισμού», υπογράμμισε ο ομιλητής, «ένα πρωτοφανές αντιπολεμικό κίνημα ξεπήδησε και αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες. Χωρίς κανέναν εφησυχασμό», κατέληξε ο Νίκος Ζώκας, «με την καθημερινή μας δράση να δημιουργήσουμε το Μέτωπο των δυνάμεων της δουλιάς και της ειρήνης. Να αποδείξουμε ότι ένας άλλος κόσμος είναι όχι μόνο εφικτός, αλλά και απόλυτα αναγκαίος. Ενας κόσμος της συναδέλφωσης των λαών, της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας, της κοινωνικής ισότητας, ένας κόσμος πραγματικής και δίκαιης ειρήνης για τα παιδιά και τους λαούς όλου του κόσμου».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Στο τέλος η χορωδία γυναικών της ΟΓΕ έψαλε τον ύμνο της ειρήνης και το «Επέσατε θύματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινάει αύριο στις 8 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα(2013-05-18 00:00:00.0)
Μαζικές αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις(2008-05-20 00:00:00.0)
Την Κυριακή η μεγάλη πορεία Ειρήνης(2007-05-17 00:00:00.0)
Το αγωνιστικό οδοιπορικό(2005-05-17 00:00:00.0)
Δυναμική πορεία(2004-05-11 00:00:00.0)
Φουρτουνιασμένη αντιιμπεριαλιστική λαοθάλασσα(2000-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ