Κυριακή 25 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ - ΚΑΠΝΟΣ - ΛΑΔΙ
Τα «ρίχνουν» στο στρέμμα...

Αποκαλυπτικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προδιαγράφει τη σφαγή της βαμβακοκαλλιέργειας. Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα

ICON

Ακόμα πιο αρνητικές ανατροπές στα όσα ισχύουν για βαμβάκι, καπνό και λάδι, προετοιμάζει πυρετωδώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα σπασμένα θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι μικρομεσαίοι Ελληνες βαμβακοπαραγωγοί, καπνοπαραγωγοί και ελαιοπαραγωγοί. Στο δρόμο που χαράσσουν οι νέες αντιαγροτικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λεγόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και τα «παζάρια» ενόψει των νέων συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), τα μεσογειακά προϊόντα, βασικά δηλαδή το βαμβάκι, ο καπνός και το λάδι, θα θυσιαστούν στο βωμό της απρόσκοπτης εξυπηρέτησης των κερδοσκοπικών συμφερόντων των πολυεθνικών.

Είναι πλέον ολοφάνερο πως στις επερχόμενες αναθεωρήσεις της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) των τριών αυτών βασικών ελληνικών προϊόντων, θα καταργηθεί η υπάρχουσα μορφή επιδότησης που δίνεται στην παραγωγή. Οι νέες επιδοτήσεις θα είναι αποσυνδεμένες και σχεδιάζεται να δίνονται στο εξής ανά εκτάριο ή στρέμμα και για την περίπτωση του λαδιού μπορεί και ανά δέντρο. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες συνδεδεμένες ψευτο-ποιοτικές ενισχύσεις, που θα λειτουργούν κι αυτές ως αντιαγροτικός «φερετζές» και όχι ως πολιτική στήριξης και αναβάθμισης της ποιότητας. Οι τελικές προτάσεις της ΕΕ για βαμβάκι, καπνό και λάδι, όπως δήλωσε την περασμένη Δευτέρα από την Αθήνα ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Φρ. Φίσλερ, θα ανακοινωθούν αρχές φθινοπώρου. Ο ίδιος είπε επίσης πως: «Το περιεχόμενο αυτών των προτάσεων δεν έχει αποφασιστεί, δεδομένου ότι εκπονούνται τώρα οι εξωτερικές μελέτες ή και η εσωτερική ανάλυση. Αλλά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της παρούσας πρότασης της Επιτροπής, πιστεύουμε ότι ο προσανατολισμός των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να προωθεί τους ίδιους στόχους και να ακολουθεί τις γενικές γραμμές της παρούσας πρότασης».

Την περασμένη Δευτέρα γιγαντώθηκε το απατηλό επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης ότι τάχα διασφαλίστηκαν οι επιδοτήσεις σε βαμβάκι, καπνά και λάδι. Και μια και η Ελλάδα θα έχει μέχρι τον Ιούνη την Προεδρία της ΕΕ και μέχρι τότε θέλουν τα επιτελεία των Βρυξελλών να ψηφιστούν οι αρχικές προτάσεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, ο επίτροπος Γεωργίας δεν είχε και τίποτα να χάσει όταν δήλωνε επί ελληνικού εδάφους ότι: Τα μεσογειακά προϊόντα δε θα τύχουν δυσμενέστερης μεταχείρισης και πως θα υπάρξει και πολιτική δήλωση στο κείμενο απόφασης για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, αν βέβαια ψηφιστεί μέχρι τέλος Ιούνη. Με αφορμή αυτή τη δήλωση του Επιτρόπου, η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα νέο επικοινωνιακό πανηγύρι σε βάρος των Ελλήνων μικρομεσαίων αγροτών, διαδίδοντας πως εξασφαλίστηκαν οι επιδοτήσεις για βαμβάκι, καπνό και λάδι. Αυτό που δε λέγεται είναι τι σόι επιδοτήσεις διασφαλίστηκαν ή, για την ακρίβεια, τι ύψος επιδοτήσεων διασφαλίστηκε...

Σε μια κόλλα χαρτί

Από την άλλη στους διαδρόμους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχεδιάζονται νέα ολέθρια μέτρα για τα μεσογειακά προϊόντα. Ειδικότερα για το βαμβάκι, ο «Ρ» έχει στη διάθεσή του σχετικό εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δίνει οδηγίες για το πώς θα είναι η νέα πρόταση κανονισμού. Στο έγγραφο αυτό γίνεται υποκριτικά λόγος για περιβαλλοντικά προβλήματα από τη βαμβακοκαλλιέργεια, για υψηλό επίπεδο στήριξης κ.ά. Από το περιεχόμενό του προκύπτει σαφώς η κατάργηση του ισχύοντος συστήματος επιδότησης στην παραγόμενη ποσότητα, η κατάργηση της τιμής στόχου και βασικά η δραστική μείωση κονδυλίων που θα διατίθενται για επιδότηση.

Στο σχετικό εσωτερικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρονται ανάμεσα στα άλλα και τα εξής:

«Στο επίπεδο των βασικών αρχών, το καθεστώς ενίσχυσης στο βαμβάκι αποκλίνει συνεπώς, από ορισμένους στόχους της ΚΓΠ (σ.σ. Κοινής Γεωργικής Πολιτικής) και του ΠΟΕ, διότι βασίζεται σε στοχοθετημένη στήριξη, η οποία συνδέεται με την ύπαρξη και την ποσότητα βαμβακιού:

α) δεν ενσωματώνει ορισμένες από τις κατευθύνσεις της ΚΓΠ, ιδίως τη μεταφορά της στήριξης από το προϊόν στον παραγωγό, τη βελτίωση και την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας μέσω ενός αυξανόμενου προσανατολισμού της προς την αγορά, την τήρηση υποχρεωτικών προδιαγραφών για το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης, την απλούστευση της διαχείρισης και τη σταθεροποίηση του προϋπολογισμού.

β) όσον αφορά τα μέτρα εσωτερικής στήριξης τα οποία ρυθμίζονται στο πλαίσιο του ΠΟΕ, υπάγονται στο "Πορτοκαλί" πακέτο για το οποίο οι ενισχύσεις που μετριούνται με όρους συνολικών μέτρων στήριξης (MGS) θα υποστούν, στο σημερινό σχέδιο διαπραγματεύσεων σχετικά με τις διεθνείς δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά την έναρξη του γύρου της Doha, συνολική μείωση 60% σε σχέση με την περίοδο 1999 -2001. Αυτή η συνολική μείωση θα πραγματοποιηθεί με ετήσιες ισόποσες μειώσεις κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών.

Πρέπει λοιπόν να αρχίσει να εξετάζεται το μέλλον του καθεστώτος ενίσχυσης για το βαμβάκι, με βάση τις τελευταίες κατευθύνσεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Σ' ένα πρώτο στάδιο πρέπει να εντοπιστούν και να εκτιμηθούν οι βασικές δυνατότητες επιλογής σύμφωνα με τους επιδιωκόμενους στόχους σ' αυτόν τον τομέα».

Καπνός και λάδι

Αν κρίνει κανείς από τα όσα μεθοδεύονται σε γενικό επίπεδο και σε ειδικό επίπεδο για το βαμβάκι, με βάση και το σχετικό κατευθυντήριο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τότε μπορεί να συμπεράνει τι θα επακολουθήσει για καπνό και λάδι. Και τα τρία αυτά προϊόντα περιλαμβάνονται στο λεγόμενο πορτοκαλί ή αλλιώς κεχριμπαρένιο κουτί, όπου έχει ήδη προαποφασιστεί επί Ελληνικής Προεδρίας στο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (υπουργοί Εξωτερικών) να μειωθούν οι επιδοτήσεις των προϊόντων που περιέχει κατά 60%, στο όνομα του ΠΟΕ.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, για τον καπνό, το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιβληθεί στρεμματική ενίσχυση, για την ακρίβεια ανά εκτάριο, η οποία θα προκύψει από «μαγειρεμένους» ευρω-συντελεστές στρεμματικής απόδοσης για να προκύψουν μειωμένα επιδοτούμενα στρέμματα, σε σύγκριση με τώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο, να οριστεί και εισοδηματική αποσυνδεμένη κατ' αποκοπή ενίσχυση, αν και κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται ακόμα, να προταθεί και η σταδιακή κατάργηση της επιδότησης στον καπνό κατά 10% μέσα σε 10 χρόνια, με εξαίρεση κάποιες λιγοστές ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Οσον αφορά το λάδι το επικρατέστερο σενάριο είναι να οριστεί επιδότηση, ανά εκτάριο - στρέμμα με βάση μια πυκνότητα δέντρων, ενώ δεν αποκλείεται επίσης να οριστεί η καταβολή επιδότησης ανά δέντρο, σενάριο που άλλωστε έχει «ξαναπαίξει» τα προηγούμενα χρόνια και... έχει προσυμφωνηθεί και αυτό πριν δύο χρόνια στις Βρυξέλλες.

Εστρωσαν το δρόμο

Εκτός των άλλων αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έστρωσε το δρόμο για να περάσουν ευκολότερα τα νέα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για παράδειγμα τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση μείωσε τη βαμβακοκαλλιέργεια από τα 4.230.000 στρέμματα το 2001 στα 3.605.000 στρέμματα στο 2002 και φέτος επιδιώκει να την κατεβάσει ακόμα πιο κάτω. Πρόκειται για μια πρώτης τάξης «πάσα» στην ΕΕ να ορίσει στρεμματικό πλαφόν επιδότησης στο βαμβάκι γύρω στα 3.000.000 στρέμματα... ας πούμε. Ομως και η ΝΔ να ήταν στην κυβέρνηση το ίδιο ακριβώς θα έκανε. Στον καπνό, το εθνικό πλαφόν παραγωγής μειώθηκε κατά 5.000 τόνους περίπου τα τελευταία χρόνια, μέσω των αποσύρσεων... Στο λάδι, η ίδια η κυβέρνηση έχει αποφασίσει προ ετών στις Βρυξέλλες ότι το λάδι που παράγεται από δέντρα που φυτεύτηκαν μετά το 1998, δε θα επιδοτείται. Το ίδιο ισχύει και για τα ελαιόδεντρα.

Ολα τα προαναφερθέντα γίνονται και θα γίνουν εκτός των άλλων και στο όνομα της αειφόρου ανάπτυξης, που ο Κ. Σημίτης ψήφισε τον Ιούνη του 2001 στη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Και αποτελούν συνέχεια των όσων ψήφισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για την Ατζέντα 2000 και το 1992 η ΝΔ στην τότε αναθεώρηση της ΚΑΠ, όπου, εκτός των άλλων, ξεκίνησε η μερική αποσύνδεση των επιδοτήσεων. Το τι ψήφισε ο πρωθυπουργός τον Ιούνη του 2001 φαίνεται και από το διακριτικό τίτλο που φέρει η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ: «Μεσομακροπρόθεσμη πολιτική για μια αειφόρο γεωργία»... Κατ' εμάς ο πραγματικός τίτλος είναι: «Μόνιμη αντιαγροτική πολιτική μιας αειφόρου ευρω-υποκρισίας»!


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ