Την αντίθεσή τους στις επιλογές της ΕΕ για τον πολιτισμό κατέθεσαν χτες οι δημιουργοί, μέσω της Παγκαλλιτεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό και Ενάντια στον Πόλεμο
Πανό που έστησε χτες στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, η Παγκαλλιτεχνική Επιτροπή |
Εκπρόσωποι των 19 καλλιτεχνικών σωματείων, που συγκροτούν την Επιτροπή, προσπάθησαν να καταθέσουν τις θέσεις τους για τη Σύνοδο, με συνέντευξη Τύπου που θα έδιναν μέσα στο υπουργείο. Παρά την αρχική συγκατάθεσή της, την τελευταία στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επικαλέστηκε μια γελοία δικαιολογία για μην παραχωρήσει την αίθουσα! Το γεγονός κατήγγειλε από μέρους της Επιτροπής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Βασίλης Κολοβός. Κατήγγειλε και την άτυπη Σύνοδο, σημειώνοντας ότι προωθεί αντιδραστικές «λύσεις» στα προβλήματα του πολιτισμού, ερήμην των δημιουργών και των λαών. Πρόσθεσε, ότι η Επιτροπή θα συμμετάσχει στις αυριανές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη.
Τελικά, οι θέσεις της Παγκαλλιτεχνικής Επιτροπής... διαβάστηκαν μέσω ντουντούκας. Οι καλλιτέχνες έστησαν πανό κοντά στην είσοδο του ΥΠΠΟ με τη φράση «Δεν πωλείται» και ένα μεγάλο πανό με συνθήματα «Ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό» και «Οι καλλιτέχνες προειδοποιούν: η Ευρωπαϊκή Ενωση βλάπτει σοβαρά τον πολιτισμό». Τις θέσεις διάβασε ο σκηνοθέτης Νίκος Αντωνάκος, ενώ χαιρέτισε ο πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Παπαδάκης. Στη συνέχεια, οι καλλιτέχνες πραγματοποίησαν πορεία με τύμπανα μέχρι τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, όπου σκέπασαν τα αγάλματα με μαύρα πανιά.
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή«συνέντευξη Τύπου» της Παγκαλλιτεχνικής Επιτροπής έξω από το ΥΠΠΟ |
Εκτιμά ότι η προσπάθεια επιβολής του «συλλογικού γούστου» δε στοχεύει μόνο στο κέρδος, αλλά και στον «περιορισμό της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης, της φαντασίας της κοινωνίας», στο «να εμποδίσει την ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, επιβάλλοντας πρότυπα που δεν απειλούν την κατεστημένη τάξη. Στοχεύει δηλαδή κατευθείαν στην ιδεολογική χειραγώγηση της κοινωνίας». Επιπλέον, «η παραπέρα εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού σε κάθε χώρα της ΕΕ, θα επιφέρει ακόμα οξύτερους οικονομικούς ανταγωνισμούς, με αποτέλεσμα, μαζί με τον "οικονομικά ασθενέστερο", χαμένος να βγει και ο Πολιτισμός γενικά».
«Στον αντίποδα αυτών των επιλογών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων βρίσκεται η πραγματική επικοινωνία των λαών μέσα απ' την Τέχνη» υπογραμμίζει η Επιτροπή. «Εμείς οι εργάτες της Τέχνης διεκδικούμε, κόντρα σε όλα τα παραπάνω, πολιτισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος». Και καταλήγουν καταγγέλλοντας τη συνάντηση της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι «η Τέχνη είναι ανώτερη μορφή κοινωνικής συνείδησης και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί».