Παρασκευή 23 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Πολιτισμός με επίκεντρο τον άνθρωπο»

Την αντίθεσή τους στις επιλογές της ΕΕ για τον πολιτισμό κατέθεσαν χτες οι δημιουργοί, μέσω της Παγκαλλιτεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό και Ενάντια στον Πόλεμο

Πανό που έστησε χτες στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, η Παγκαλλιτεχνική Επιτροπή
Πανό που έστησε χτες στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, η Παγκαλλιτεχνική Επιτροπή
Την αντίθεσή της στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, κατήγγειλε χτες η Παγκαλλιτεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό και Ενάντια στον Πόλεμο, με μια πρωτότυπη συνέντευξη Τύπου έξω από το ΥΠΠΟ, με αφορμή την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη.

Εκπρόσωποι των 19 καλλιτεχνικών σωματείων, που συγκροτούν την Επιτροπή, προσπάθησαν να καταθέσουν τις θέσεις τους για τη Σύνοδο, με συνέντευξη Τύπου που θα έδιναν μέσα στο υπουργείο. Παρά την αρχική συγκατάθεσή της, την τελευταία στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επικαλέστηκε μια γελοία δικαιολογία για μην παραχωρήσει την αίθουσα! Το γεγονός κατήγγειλε από μέρους της Επιτροπής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Βασίλης Κολοβός. Κατήγγειλε και την άτυπη Σύνοδο, σημειώνοντας ότι προωθεί αντιδραστικές «λύσεις» στα προβλήματα του πολιτισμού, ερήμην των δημιουργών και των λαών. Πρόσθεσε, ότι η Επιτροπή θα συμμετάσχει στις αυριανές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη.

Τελικά, οι θέσεις της Παγκαλλιτεχνικής Επιτροπής... διαβάστηκαν μέσω ντουντούκας. Οι καλλιτέχνες έστησαν πανό κοντά στην είσοδο του ΥΠΠΟ με τη φράση «Δεν πωλείται» και ένα μεγάλο πανό με συνθήματα «Ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό» και «Οι καλλιτέχνες προειδοποιούν: η Ευρωπαϊκή Ενωση βλάπτει σοβαρά τον πολιτισμό». Τις θέσεις διάβασε ο σκηνοθέτης Νίκος Αντωνάκος, ενώ χαιρέτισε ο πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Παπαδάκης. Στη συνέχεια, οι καλλιτέχνες πραγματοποίησαν πορεία με τύμπανα μέχρι τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, όπου σκέπασαν τα αγάλματα με μαύρα πανιά.

Οι θέσεις της Επιτροπής

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή«συνέντευξη Τύπου» της Παγκαλλιτεχνικής Επιτροπής έξω από το ΥΠΠΟ
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή«συνέντευξη Τύπου» της Παγκαλλιτεχνικής Επιτροπής έξω από το ΥΠΠΟ
Η Επιτροπή σημειώνει ότι οι υπουργοί Πολιτισμού της ΕΕ, «ερήμην των ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού, ερήμην των λαών της Ευρώπης, θα συγκροτήσουν το θεσμικό πλαίσιο της Αγοράς της Τέχνης. Δεν είναι τυχαίο που στο κείμενο "για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας" απουσιάζουν οι λέξεις "καλλιτέχνης", "δημιουργός", "καλλιτεχνική δημιουργία" και κάθε άλλο συναφές. Αντίθετα κυριαρχούν οι λέξεις: "market", "αγορά" ("agora", κατά το επίσημο κείμενο), "πολιτιστικό προϊόν", "πολιτιστική βιομηχανία" κλπ. Τα παραπάνω αποδεικνύουν τα βαθύτερα ενδιαφέροντα αυτών των ανθρώπων και την άποψή τους για τον πολιτισμό και την τέχνη (...)».

Εκτιμά ότι η προσπάθεια επιβολής του «συλλογικού γούστου» δε στοχεύει μόνο στο κέρδος, αλλά και στον «περιορισμό της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης, της φαντασίας της κοινωνίας», στο «να εμποδίσει την ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, επιβάλλοντας πρότυπα που δεν απειλούν την κατεστημένη τάξη. Στοχεύει δηλαδή κατευθείαν στην ιδεολογική χειραγώγηση της κοινωνίας». Επιπλέον, «η παραπέρα εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού σε κάθε χώρα της ΕΕ, θα επιφέρει ακόμα οξύτερους οικονομικούς ανταγωνισμούς, με αποτέλεσμα, μαζί με τον "οικονομικά ασθενέστερο", χαμένος να βγει και ο Πολιτισμός γενικά».

«Στον αντίποδα αυτών των επιλογών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων βρίσκεται η πραγματική επικοινωνία των λαών μέσα απ' την Τέχνη» υπογραμμίζει η Επιτροπή. «Εμείς οι εργάτες της Τέχνης διεκδικούμε, κόντρα σε όλα τα παραπάνω, πολιτισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος». Και καταλήγουν καταγγέλλοντας τη συνάντηση της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι «η Τέχνη είναι ανώτερη μορφή κοινωνικής συνείδησης και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org