Για αρκετά χρόνια η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ ήταν αποσπασμένη από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τις αγωνίες των γιατρών και των εργαζομένων, κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές της παράταξης
«Οι γιατροί πρέπει να ταιριάξουμε τα βήματά μας με αυτούς που μας χρειάζονται, που είμαστε δικό τους κομμάτι, στο δρόμο του αγώνα και της αξιοπρέπειας. Να αναπτύξουμε τη συσπείρωση όλων των γιατρών με τους οποίους συμφωνούμε για το χαρακτήρα της υγείας και με αγωνιστική μαχητική διάθεση να προσεγγίσουμε άλλες κοινωνικές δυνάμεις ικανές να εξασφαλίσουν μια ισχυρή λαϊκή δύναμη, ένα μέτωπο που θα είναι ικανό να επιβάλει λύσεις με την ανατροπή αυτής της πολιτικής εξουσίας».
Αυτή τη θέση εκ μέρους της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) ο εξέφρασε Τάσος Χρονάς, χτες δεύτερη μέρα του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
«Υπογραμμίζουμε κατηγορηματικά, τόνισε, τη διαφορετικότητά μας από τις άλλες παρατάξεις, που έχει να κάνει με την αναζήτηση των αιτιών που γεννούν, οξύνουν και αναπαράγουν τα προβλήματα. Η διαφορετικότητά μας βρίσκεται και στον αγωνιστικό προσανατολισμό, που σε αυτό το συνέδριο είναι το ζητούμενο». Στις διαπιστώσεις συμφωνούμε πάνω κάτω, συνέχισε, στα αίτια όμως υπάρχει σοβαρή απόσταση, που αντανακλά τις ιδεολογικοπολιτικές μας διαφορές, τις διαφορετικές μας αντιλήψεις σε μια σειρά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον κοινωνικό ρόλο του γιατρού, την ένταξή του στην κοινωνία.
Για αρκετά χρόνια η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, τόνισε, είναι αποσπασμένη από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, από τις αγωνίες των γιατρών και των εργαζομένων. Δεν αντιμετώπισε την Υγεία ως κοινωνικό πρόβλημα, κινήθηκε στο δρόμο της συναίνεσης, της συμμετοχής σε διαλόγους που δημιουργούν αυταπάτες.
«Οι γιατροί, είπε σε άλλο σημείο, είναι μια κοινωνική κατηγορία με σημαντική διαστρωμάτωση: Υπάρχουν μεγαλογιατροί και γιατροί "φακελάκηδες". Αλλά υπάρχουν και γιατροί που παλεύουν με μόνο εφόδιο τα ακουστικά, τη συνείδηση και τα χέρια τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, στο ρόλο τους. Η παράταξή μας δηλώνει κατηγορηματικά ότι προσδοκούμε να συσπειρώσουμε το λαϊκό γιατρό. Γύρω από τη θέση ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα για κάθε άνθρωπο και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εμπόρευμα. Ενάντια στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, που προώθησαν οι μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατά τις επιταγές της ΕΕ».
«Κακό διαχειριστή» και «νοικοκύρη, ακόμα και στο χώρο της Υγείας» χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ ο εκπρόσωπος της ΔΗΚΝΙ και κατέθεσε προτάσεις, όπως τη δυνατότητα να εργαστούν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί στο ΕΣΥ και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης!
Για «κυβερνητικό συνδικαλισμό» κατηγόρησε την ηγεσία της ΟΕΝΓΕ ο εκπρόσωπος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών.
Να αποποιηθεί των ευθυνών του για τη συμβιβασμένη στάση της ΟΕΝΓΕ, επιχείρησε ανεπιτυχώς ο Β. Λαοπόδης, εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ. Μίλησαν ακόμα εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών και της παράταξης «Νυστέρι».