Τρίτη 13 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της προωθούν την καύση

Για μια ακόμη φορά η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, προωθεί την ιδέα της καρκινογόνας καύσης των απορριμμάτων, την οποία στηρίζουν συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας. Ετσι, στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, ενημερώνοντας για το θέμα των σκουπιδιών, η δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά: «Για το θέμα της αποκομιδής πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα ώστε να εξασφαλίσουμε τη σωστή λύση για τους δημότες μας και η οποία θα είναι περιβαλλοντικά αποδεκτή», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για την ανάγκη να εισέλθουν «νέες τεχνολογίες» στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο Σπ. Χαλβατζής, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», τόνισε: «Η κυβέρνηση, με πολλούς συμμάχους της, προωθεί την καύση των απορριμμάτων, αν και όλοι οι ειδικοί επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι καταστροφική για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία». Από την καύση, συνέχισε, θα κερδίσουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και μεγάλες πολυεθνικές.

Επισήμανε, επίσης, ότι προωθείται η διάσπαση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και η άρνηση της ενιαίας διαχείρισης των απορριμμάτων. Οτι οι μελέτες για τους νέους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), πρέπει να επεκταθούν και εκτός Αττικής. Οτι είναι αναγκαία η δημιουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα. Και ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν ταυτόχρονα όλες οι διαδικασίες: Η δημιουργία νέων ΧΥΤΑ, ΣΜΑ και εργοστασίων ανακυκλώσιμων υλικών «διότι οι κίνδυνοι δεν είναι στο "παρά πέντε" αλλά στο "και τέταρτο"». Αλλωστε, όπως τόνισε, για την κατάσταση αυτή, ευθύνεται πρώτα απ' όλους η κυβέρνηση η οποία για δέκα χρόνια δεν έκανε τίποτα στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο Μ. Μπαλτάς, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Χρ. Παπουτσή, υπερασπίστηκε το κυβερνητικό έργο, χαρακτηρίζοντας ως...«πολύ πετυχημένη την πολιτική των δημοσίων έργων στην Ελλάδα». Γεγονός, που είχε ως αποτέλεσμα την απάντηση από την πλευρά της δημάρχου, η οποία έκανε λόγο για τις κυβερνητικές ευθύνες, κυρίως στο νομοθετικό πλαίσιο. Από την πλευρά του ο Φ. Κουβέλης μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας νέων ΧΥΤΑ και την προώθηση της διαδημοτικής συνεργασίας.

Δε δέχεται χωματερή

Τη θέση τους να μη δημιουργηθεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Δυτική Αττική και να κλείσει οριστικά η χωματερή στα Ανω Λιόσια, επανέλαβαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, Αρ. Αρκουδάρης και οι επικεφαλής των συνδυασμών στο νομαρχιακό συμβούλιο. Οι ομιλητές καταφέρθηκαν εναντίον της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίοι γνώριζαν το πρόβλημα, ωστόσο δεν είχαν «την πολιτική βούληση» να προσπεράσουν τις τοπικές αντιδράσεις και να προχωρήσουν στη χωροθέτηση των νέων ΧΥΤΑ που είναι απαραίτητοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Επανέλαβαν την πρόσφατη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία «είναι αδιανόητο μια και μόνο περιοχή - με τόσα προβλήματα - να επωμίζεται το σύνολο των επιπτώσεων από τη διαχείριση του προβλήματος», αλλά και των επιπτώσεων από τη λειτουργία της πλειοψηφίας των ρυπογόνων και επικίνδυνων βιομηχανιών. Ζήτησαν, τέλος, τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στη Βόρεια και Ανατολική Αττική και την προώθηση έργων αναβάθμισης της Δυτικής Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ