Associated Press |
Σε «ανασχηματισμό» της κατοχικής διοίκησης στο Ιράκ προχώρησε ο Λευκός Οίκος, καθώς περισσότερο από ένα μήνα μετά την είσοδο των αμερικανικών στρατευμάτων στην ιρακινή πρωτεύουσα χάος επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΕΕ εξέδωσε, χτες, ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά επείγουσα την ανάγκη αποκατάστασης των υγειονομικών υπηρεσιών». Προβλήματα αντιμετωπίζει η αμερικανική εξωτερική πολιτική και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου, αυτήν τη βδομάδα, θα συνεχιστεί η συζήτηση για το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν οι ΗΠΑ, ζητώντας «πλήρη και άνευ όρων άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ» και «έλεγχο του ιρακινού πετρελαίου και των εσόδων τους για τουλάχιστον ένα χρόνο». Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία δεν αρνούνται, κατ' αρχάς, την «αναστολή» ή έστω και άρση των κυρώσεων αλλά επιμένουν ότι ο ΟΗΕ οφείλει να ηγηθεί της ανοικοδόμησης επικαλούμενοι, μάλιστα, και την αδυναμία των ΗΠΑ, μέχρι στιγμής, να ελέγξουν το Ιράκ.
Στη Βασόρα έφτασε, χτες, ο νέος ανώτατος κατοχικός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμε, πρώην επικεφαλής του αντιτρομοκρατικού τμήματος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στενός συνεργάτης του Χένρι Κίσινγκερ. Ο Μπρέμε, εντός των ημερών, αναμένεται να μεταβεί και στη Βαγδάτη προκειμένου να αναλάβει τα ηνία σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στη χώρα, καθώς ένα μήνα μετά τη λήξη των εχθροπραξιών οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν, όχι την ασφάλεια, αλλά ούτε καν τις βασικές υποδομές της χώρας όπως είναι η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση. Προς το παρόν, με διάταγμα ο Μπρέμε διαλύει το κόμμα Μπάαθ και αναμένεται να προχωρήσει σε ανάλογη απόφαση και για τα περισσότερα σώματα του ιρακινού στρατού, τον οποίο ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ υποστηρίζει ότι «θα αναμορφώσει», καθιστώντας τον «μικρότερο και αποτελεσματικότερο».
Associated Press |
Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, το δρόμο της επιστροφής παίρνει και η ομάδα των Αμερικανών ειδικών που ερευνούσε για τα «ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής, αφού δε βρήκε τίποτε και εκτιμά ότι είτε καταστράφηκαν είτε κάηκαν». Η είδηση προκάλεσε θόρυβο στις ΗΠΑ, αφού υποτίθεται ότι η εισβολή έγινε ακριβώς για αυτά τα όπλα, και η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, έσπευσε να διευκρινίσει ότι στο Ιράκ θα μεταβεί «μια πιο ειδικευμένη ομάδα επιστημόνων». Η Ράις αναφέρθηκε, επίσης, στις συνομιλίες που έχει στην Τεχεράνη, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπους για το Ιράκ, Ζαλμάν Κχαλιζάντ, τονίζοντας ότι επικεντρώνονται αυστηρά στο θέμα του Ιράκ και του Αφγανιστάν και δε σηματοδοτούν κάποια βελτίωση στις ταραγμένες διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.
Στη Βαγδάτη, χτες, ο αμερικανικός στρατός μοίρασε όπλα στους Ιρακινούς αστυνομικούς που έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί ηρεμία στην πόλη, ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις της αμερικανικής στρατονομίας, που αναμένεται να φτάσουν τις 17.000. Την ίδια ώρα, μέσα σε πανηγυρισμούς έφτανε στη Νατζάφ, ο Αγιατολάχ Μοχάμαντ Μπακρ αλ Χακίμ, πνευματικός ηγέτης του σιιτικού «Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση». Ο αλ Χακίμ, μετά από 23χρονη εξορία στο Ιράν, επέστρεψε θριαμβευτικά και ζήτησε την άμεση αποχώρηση των «εισβολέων».