Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν «άτυπα» χτες στη Ρόδο και συνεχίζουν σήμερα στο Καστελόριζο για τις διαφορές τους για την αμυντική πολιτική της Ενωσης
Με δεδομένο το χάσμα μεταξύ των «προθύμων» και των «απλών» φιλοαμερικανών, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ συναντήθηκαν χτες στη Ρόδο και συνεχίζουν σήμερα την άτυπη συζήτησή τους στο Καστελόριζο.
Σε αυτή την άτυπη συνάντηση, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες να μην υπάρξουν εντάσεις, καταγράφεται για μια ακόμη φορά το χάσμα μεταξύ των απροκάλυπτα φιλοαμερικανικών χωρών και εκείνων που είτε προσπαθούν να διασώσουν κάποια προσχήματα αξιοπρέπειας είτε διεκδικούν από τις ΗΠΑ μερίδιο στην παγκόσμια σκακιέρα.
Η πρόσφατη συνάντηση κορυφής μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Λουξεμβούργου και Βελγίου προκάλεσε θόρυβο και μάλλον διεύρυνε το ευρωπαϊκό χάσμα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία έθεσαν με ένταση χτες, στην άτυπη σύνοδο, τις αντιρρήσεις τους για την εκτός πλαισίου συνάντηση των «τεσσάρων».
Η Ελληνική Προεδρία, η οποία εκ θέσεως έχει την υποχρέωση να αναζητά συμβιβασμούς, προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους γύρω από αυτό το θέμα. Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, η θέση της προεδρίας διευκολύνει προς το παρόν την ελληνική κυβέρνηση να μην τοποθετείται σε κάποιο από τα δύο στρατόπεδα που έχουν σαφώς διαμορφωθεί. Οι ίδιες πηγές, πάντως, δεν αμφιβάλλουν, πως αν κάποια στιγμή η Αθήνα υποχρεωθεί να τοποθετηθεί με σαφήνεια, δεν έχει άλλη επιλογή από το να «ακουμπήσει στα χέρια του μεγάλου Αμερικανού προστάτη».
Χτες ο προεδρεύων του άτυπου συμβουλίου, υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, με δήλωσή του, «περιέγραψε» την ελληνική θέση πάνω στο ευρωπαϊκό χάσμα: «Τα γεγονότα, είπε ο Γ. Παπανδρέου, έχουν δείξει ότι η Ευρώπη πρέπει να διαμορφώσει ένα δικό της στρατηγικό δόγμα στην εξωτερική πολιτική και στα θέματα άμυνας. Είναι αυτό το οποίο κι εγώ θα εισηγηθώ σ' αυτή τη συνάντησή μας, ώστε να ξεκινήσει σε βάθος μια συζήτηση. Ηδη έχουμε φέρει στο τραπέζι πολλές ιδέες από διανοούμενους απ' όλο τον κόσμο, σε πολλά θέματα. Είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας και έχουμε ζητήσει από τα κράτη-μέλη να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις, τις δικές τους ανησυχίες και προτεραιότητες στα εθνικά τους θέματα, αν θέλετε, και στις εθνικές προτεραιότητες, οι οποίες θα αποτελέσουν και μια βάση για μια συλλογική αντίληψη και προσέγγιση στα διεθνή προβλήματα. Είναι λοιπόν νομίζω μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη. Η Ελληνική Προεδρία ανοίγει αυτό το διάλογο, ξεκινά αυτή την προσπάθεια, η οποία βεβαίως θα πάρει χρόνο να ολοκληρωθεί, αλλά ένα πρώτο σημαντικό γεγονός θα είναι η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνει μια πρώτη ουσιαστική συζήτηση σε επίπεδο κορυφής, μετά από δική μας προετοιμασία και συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπους».