Σάββατο 3 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διακήρυξη της ΕΕΔΥΕ για τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Πραγματοποιείται την Κυριακή, 18 Μάη, 2003

Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Σε θέση... μάχης μπαίνουν οι φιλειρηνικές οργανώσεις σ' όλο το Λεκανοπέδιο για την επιτυχία της ΜΑΡΑΘΩΝΙΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Μάη, 2003.

Στη Διακήρυξή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, σημειώνει τα παρακάτω:

«Ο άδικος και επιθετικός πόλεμος που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και η Μεγ. Βρετανία κατά του Ιράκ, παρά την πρωτοφανή παγκόσμια κατακραυγή, παρά την αντίσταση του ιρακινού λαού, είχε σαν αποτέλεσμα την κατάληψη του Ιράκ και την επιβολή ξένης κατοχής. Οι φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Αμερικάνοι και Βρετανοί εισβολείς με τη δολοφονία γυναικών, παιδιών και αμάχων, οι τεράστιες καταστροφές, η χρησιμοποίηση όπλων μαζικής καταστροφής αποτελούν ένα νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Σήμερα, το Ιράκ βρίσκεται υπό την κατοχή των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι οποίοι συνεχίζουν να δολοφονούν το λαό, πυροβολώντας τις ειρηνικές διαδηλώσεις του κατά των εισβολέων. Κατέστρεψαν και λεηλατούν πολιτιστικά μνημεία χιλιετηρίδων. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άθλιο παζάρι ανάμεσα στους Αμερικανοβρετανούς εισβολείς και στους ιμπεριαλιστές της ΕΕ, που αφορά το μοίρασμα της λείας. Γίνεται προσπάθεια μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να νομιμοποιηθεί η εισβολή και να επιβληθεί πολυεθνική κατοχή για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, όσοι δεν πήραν μέρος στον πόλεμο.

Ηδη η ανακοίνωση της ΕΕ για το Ιράκ στην Αθήνα νομιμοποιεί τον πόλεμο και την κατοχή φτάνοντας στο έσχατο σημείο ντροπής θεωρώντας πως: "ο λαός του Ιράκ έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα νέο μέλλον!!!".

Η ΕΕΔΥΕ χαιρετίζει την ηρωική αντίσταση του λαού του Ιράκ και στηρίζει τους αγώνες του κατά των ιμπεριαλιστών κατακτητών.

Χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας και καλεί το λαό να συνεχίσει τους αγώνες για να φύγουν οι εισβολείς από το Ιράκ και ο ιρακινός λαός να λύσει από μόνος του τα προβλήματά του.

Στα μάτια ολόκληρης της ανθρωπότητας έχει αποκαλυφθεί πως ο πόλεμος ήταν προαποφασισμένος και είχε στόχο τον ενεργειακό έλεγχο στη Μέση Ανατολή, τη διέξοδο από την κρίση της αμερικανικής οικονομίας και τη διεύρυνση και εδραίωση της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ. Ηταν και η πρώτη εφαρμογή του δόγματος του προληπτικού πολέμου. Εχει επίσης αποκαλυφθεί πως οι αντιρρήσεις που προβλήθηκαν από άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ σχετίζονταν με τα συμφέροντά τους.

Συνυπεύθυνες στο έγκλημα κατά του ιρακινού λαού είναι και οι κυβερνήσεις της ΕΕ και άλλων χωρών που υιοθέτησαν το πρόσχημα των όπλων μαζικής καταστροφής και του αφοπλισμού του Ιράκ. Είναι οι ίδιες που πριν τέσσερα χρόνια επιτέθηκαν κατά της Γιουγκοσλαβίας παραμερίζοντας τον ΟΗΕ. Είναι εκείνες που υπέγραψαν το νέο δόγμα του NATO και υιοθέτησαν τον προληπτικό πόλεμο στη Σύνοδο του NATO στην Πράγα, τον περασμένο Νοέμβρη. Είναι συνυπεύθυνες γιατί παραχώρησαν γη, αέρα, θάλασσα και βάσεις στις ΗΠΑ και τη Βρετανία για να διεξάγουν τον πόλεμο.

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε υποκριτικά κατά του πολέμου και την ίδια στιγμή έδωσε στις ΗΠΑ όλες τις διευκολύνσεις για τον πόλεμο, διαθέτοντας το ελληνικό έδαφος και τον εναέριο χώρο, ενώ η βάση της Σούδας έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στις δολοφονικές επιθέσεις κατά του λαού του Ιράκ. Με αυτές τις ενέργειες, η κυβέρνηση, έφερε τη χώρα στο θλιβερό κατάλογο των χωρών που βοήθησαν στη σφαγή του λαού του Ιράκ. Προετοιμάζεται να στείλει ελληνικό στρατό στις κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τον πόλεμο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Ηδη έχει αρχίσει η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα κατά της Συρίας, του Ιράν, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και της Κούβας, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες επεμβάσεις. Συνεχίζεται η σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ.

Ο ΟΗΕ κάτω από το σημερινό συσχετισμό των δυνάμεων χρησιμοποιείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σαν μέσο πίεσης κατά των χωρών που βρίσκονται, στο στόχαστρο. Καταστρατηγούνται και ανατρέπονται οι βασικές του αρχές και το καταστατικό του. Το Συμβούλιο Ασφαλείας μετατρέπεται σε όργανο της Νέας Τάξης και πεδίο έκφρασης των ανταγωνισμών των μεγάλων δυνάμεων. Η υποκρισία που αφορά τα θέματα της Ασφάλειας και της Ειρήνης έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Κατηγορούν και επιχειρούν να αφοπλίσουν μικρές χώρες, για να παραδοθούν βορά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και σιωπούν μπροστά στην έξω από κάθε διεθνή νομιμότητα πολιτική των ΗΠΑ και του NATO. Υψώνουν τη σημαία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ώρα που δολοφονούν χιλιάδες ανθρώπους με τις επεμβάσεις τους.

Μπροστά στις εντάσεις της ιμπεριαλιστικής επίθεσης είναι άμεση και ζωτική ανάγκη να δυναμώσει το αντιπολεμικό - φιλειρηνικό κίνημα. Να συνδεθεί με τα άλλα κοινωνικά κινήματα, να οδηγηθεί σε συνολική ρήξη με την ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη. Ο αγώνας κατά του πολέμου για να είναι αποτελεσματικός, για να κινητοποιεί τους λαούς, πρέπει να στοχεύει στις αιτίες του που βρίσκονται στην ίδια τη φύση του ιμπεριαλισμού. Πρέπει να οδηγεί σε αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων με την ανατροπή των κυβερνήσεων που στηρίζουν τη σημερινή βαρβαρότητα.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να συσπειρωθούν σε ένα μεγάλο μέτωπο. Να απαιτήσουμε άμεσα να φύγουν οι εισβολείς από το Ιράκ. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου στη χώρα μας, να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα, να μη σταλεί νέο εκστρατευτικό σώμα στο Ιράκ. Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας στις χώρες που βρίσκονται στο πολεμικό στόχαστρο της Νέας Τάξης. Να καταδικαστούν οι δυνάμεις που συμμετέχουν και καλύπτουν, δίνοντας άλλοθι στην προπαγάνδα των κυρίαρχων δυνάμεων.

Με αισιοδοξία και μαχητικότητα, έχοντας πίστη στις αστείρευτες λαϊκές δυνάμεις, στο μεγάλο αντιπολεμικό ποτάμι που ξεκίνησε σε όλο τον κόσμο, η ΕΕΔΥΕ καλεί τους δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές και το λαό να διαδηλώσουν το μήνα Μάη, σε ολόκληρη τη χώρα, με πολύμορφες εκδηλώσεις, με το σύνθημα: Κάτω η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών, Ζήτω η φιλία των λαών. Κορυφαίο γεγονός η Κυριακή 18 Μάη, η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, που φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη δολοφονία του.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΜΑΗ 2003

ΑΦΕΤΗΡΙΑ: ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ 8:00 π.μ.

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: ΣΥΝΤΑΓΜΑ 7:30 μ.μ.

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ:

  • Εξω οι εισβολεις - ΗΠΑ / Αγγλία και οι σύμμαχοί τους - απο το Ιράκ
  • Αλληλεγγύη στον ιρακινό λαό και στους αγωνιζόμενους λαούς
  • Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου στη χώρα μας
  • Να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα
  • Να μη σταλεί νέο εκστρατευτικό σώμα στο Ιράκ
  • Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά νατοϊκά σχέδια
  • Να σταματήσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού
  • Ζήτω η φιλία των λαών - Κάτω η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπολεμικό συλλαλητήριο και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία(2008-03-16 00:00:00.0)
Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση(2007-03-13 00:00:00.0)
Για τη «δίκη» Σαντάμ(2006-11-12 00:00:00.0)
Σε ετοιμότητα για την πρέπουσα υποδοχή...(2006-07-05 00:00:00.0)
Αύριο, Τετάρτη, η εκδήλωση μνήμης και τιμής(2003-08-05 00:00:00.0)
Στο πόδι όλες οι γειτονιές της Αττικής(2003-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ