Τετάρτη 30 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΤΑΛΙΑ
Οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές θέλουν να εκμεταλλεύονται μόνοι τους τους εργάτες

Χαιρετισμός Emidia Papi, από την RdB CUB - ITALY.

«Ο πόλεμος στο Ιράκ είναι ένα δείγμα ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και ταυτόχρονα ιμπεριαλιστικής κρίσης: Αυτά τα δύο πράγματα είναι σε θέση να φέρνουν πολύ καλά αποτελέσματα για τους ιμπεριαλιστές. Η μέσω του πολέμου καταστροφή ενός κράτους "απομακρυσμένου" όπως το Ιράκ όχι μόνο απελευθερώνει κεφάλαια, αλλά ευνοεί τον αμερικανικό ιμπεριαλιστικό πόλο και ταυτόχρονα προειδοποιεί τον "ευρωπαϊκό πόλο".

Το ίδιο χτύπημα κατευθύνεται προς τις αγορές της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Ρωσίας. Από αυτήν την άποψη, η αμερικανική ιμπεριαλιστική επιθετικότητα με το χτύπημα του Ιράκ απέδειξε πως διαθέτει "ένα αληθινό και σκληρό όπλο για να λυγίσει τη θέληση κάποιου που αντιστέκεται" και ταυτόχρονα, ενώ διανύει τεράστια κρίση να επιδιώκει να επιτύχει πολυάριθμους στρατηγικούς στόχους:

- Τη βελτίωση της οικονομίας ΗΠΑ χάριν στις δημόσιες επενδύσεις υπό μορφή στρατιωτικών δαπανών και στην επιχείρηση της αναδημιουργίας του Ιράκ, που έχουν στην πρώτη γραμμή αμερικανικές επιχειρήσεις.

- Τον έλεγχο του ιρακινού πετρελαίου με απώτερο σκοπό την αναδιοργάνωση της Σαουδικής Αραβίας και γενικά της δύναμης της αγοράς του ΟΠΕΚ και των ρωσικών βλέψεων στις πετρελαιοπηγές, φαίνονται ήδη τα αποτελέσματα στο ευρώ.

Από πολιτική άποψη, εύκολα θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς πως ο πόλεμος στο Ιράκ αποτέλεσε παράγοντα καθοριστικό για την έκρηξη αντιφάσεων στο εσωτερικό της Ευρώπης μεταξύ του ιδρυτικών χωρών από τη μια πλευρά, με εξαίρεση την Ιταλία του Berlusconi και τη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία και τις νέες χώρες από την άλλη, δηλαδή τις χώρες που προορίζονται να κάνουν την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004.

Το γεγονός αυτό αποτελεί φαινόμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβερνήσεις στην Ευρώπη σε μια περιοχή, που οι εργαζόμενοι δέχονται ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα σύμφωνα με τα αγγλοσαξονικά πρότυπα και που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή της αποκαλούμενης "κοινωνικής Ευρώπης".

Η κυριαρχούσα τάση αυτού που ονομάζεται ευρωπαϊκό μοντέλο είναι η συγκεντροποίηση και η θεσμική καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Χάρτας, η δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού, η επιδεικτική προσπάθεια των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών να είναι αυτοδύναμοι και να αποδεσμευτούν από την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική αμερικανική ηγεμονία. Να δρουν σε βάρος των εργαζόμενων για τα δικά τους "Ευρωπαϊκά" συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ