Προεκλογικές εξαγγελίες για μείωση της ανεργίας και έμφαση στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής, τα αποτελέσματα του Υπουργικού Συμβουλίου
Η δημαγωγική αυτή δήλωση, που παραπέμπει ευθέως στις επερχόμενες εκλογές, είναι ακόμη πιο προκλητική, καθώς φάνηκε ξεκάθαρα και χθες ότι η πολιτική της κυβέρνησης, όχι μόνο θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με σήμερα, αλλά και θα ενταθεί, με τελικό στόχο την επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα.
Ο στόχος αυτός περνά από τις παρακάτω «δράσεις», στις οποίες κατέληξε, μεταξύ άλλων, το Υπουργικό Συμβούλιο για τα επόμενα χρόνια: Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση. Δημιουργία ενός «Εθνικού Συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης και διά βίου μάθησης». Τόνωση της επιχειρηματικότητας. Ενίσχυση των ενεργών πολιτικής απασχόλησης. «Ομαλή προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στις σύγχρονες απαιτήσεις της παραγωγής». Εμφαση θα δοθεί και στα ζητήματα του ψευδεπίγραφου «κοινωνικού διαλόγου».
Με λίγα λόγια, τα επόμενα χρόνια, οι οικονομικές ενισχύσεις των εργοδοτών, με το πρόσχημα της απασχόλησης, θα αυξηθούν σημαντικά, ενώ κάθε πρόγραμμα που θα υλοποιείται θα βασίζεται στις «εργασιακές σχέσεις», που η κυβέρνηση αγωνίζεται να επιβάλει για την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου και σύμφωνα με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η εφιαλτική αυτή προοπτική βασίζεται στη «σύνδεση της ανάπτυξης με την απασχόληση», στη «διά βίου μάθηση», στην «ελαστικοποίηση» της εργασίας, και τις «φιλικές» προς την απασχόληση (εργοδότες) φορολογικές ρυθμίσεις, όπως η ίδια αναφέρει.
Σε μια αδέξια προσπάθεια να «κερδίσει» τις εντυπώσεις - ενώ η ανεργία βρίσκεται στο μεγαλύτερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων (10,8% το 1998 επίσημα) - η κυβέρνηση ισχυρίστηκε χθες, μέσω του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, ότι πέτυχε σε όλους τους στόχους που είχαν τεθεί στο ΕΣΔΑ του 1999 και ότι η ανεργία θα μειωθεί! Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα επόμενα χρόνια θα δαπανηθούν, μόνο από το υπουργείο Εργασίας, 950 δισ. δραχμές για την επαγγελματική κατάρτιση.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το 1999, στα διάφορα προγράμματα συμμετείχαν 140 χιλ. άνεργοι, από τους οποίους οι μισοί συμμετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης και οι άλλοι μισοί σε προγράμματα απασχόλησης ή απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, που είναι άλλος ένας τρόπος για προσφορά δωρεάν εργασίας στους εργοδότες.
Στόχος της κυβέρνησης είναι, να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης ... 1 εκατ. άνεργοι και εργαζόμενοι την περίοδο 2000 - 2004!
Ενδεικτική της κυβερνητικής πολιτικής είναι η εξής αναφορά σε υλικό του υπουργείου Εργασίας: «Θέση μας είναι η προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στην οικονομική αναγκαιότητα, μέσα από τον στόχο της πλήρους απασχόλησης», η οποία, κατά την κυβέρνηση, θα πρέπει να «συνδυάζει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης με την ασφάλεια της εργασίας και των εργαζομένων». Στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται και η «προσαρμογή του χρόνου εργασίας στα νέα δεδομένα».
Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «άκαιρη» τη γενικευμένη εφαρμογή του 35ωρου. Θεώρησε ότι η ανεργία θα μειωθεί, με τη συμβολή και της ...Ολυμπιάδας του 2004 και της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης! Σχολίασε, επίσης, θετικά την αύξηση της απασχόλησης κατά 3% το 1998, στοιχείο που αμφισβητήθηκε όμως, σε πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.