Σάββατο 4 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μεροκάματο θανάτου

Θάφτηκε κάτω από τόνους χώματος ο 20χρονος  εργάτης Ε. Χιλάι

Το τελευταίο μεροκάματο έκανε χτες ο 20χρονος Αλβανός εργάτης Εντουαρντ Χιλάι, ο οποίος καταπλακώθηκε από τόνους χωμάτων, σε εργοτάξιο της ΕΥΔΑΠ στο Μενίδι, στη συμβολή των οδών Πασχαλιάς και Κατεβασιάς.

Είναι ο 40ός οικοδόμος, που χάνει τη ζωή του από τις αρχές του χρόνου και ο 4ος την τελευταία βδομάδα από την ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας. Παρά τους τραγικούς αυτούς αριθμούς, η κυβέρνηση επιμένει να αφήνει τους εργοδότες στο απυρόβλητο, χωρίς να τους αναγκάζει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, βάζοντας καθημερινά τη ζωή χιλιάδων εργαζόμενων σε κίνδυνο.

Το έργο, το οποίο είχε αναλάβει ο εργολάβος - μηχανικός Χριστόφορος Κωνσταντινίδης, αφορούσε τη σύνδεση υδροδότησης της πόλης του Μενιδίου με το Ολυμπιακό Χωριό. Ο άτυχος νεαρός Αλβανός εργαζόταν μέσα στο χαντάκι, βάθους 4 - 5 μέτρων, στο οποίο νωρίτερα είχε τοποθετηθεί αγωγός. Η έλλειψη υποστυλωμάτων είχε σαν συνέπεια να υποχωρήσουν τα τοιχία και να θαφτεί κάτω από τόνους χωμάτων.

Η Πυροσβεστική, που έσπευσε αμέσως στο σημείο του δυστυχήματος, μετά από προσπάθειες δυόμισι ωρών κατόρθωσε να βγάλει τον εργάτη, νεκρό. Να σημειωθεί ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια της διάσωσης - η οποία ήταν πολύ δύσκολη, σύμφωνα με τον αναπληρωτή περιφερειάρχη της Πυροσβεστικής Κ. Πάντζιο - έπεφταν χώματα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να τοποθετούν οι πυροσβέστες ειδικά υποστυλώματα!


Αυτός που απουσίαζε από το χώρο του δυστυχήματος είναι ο εργολάβος ή κάποιος εκπρόσωπός του, τον οποίο και αναζητεί η αστυνομία που διενεργεί προανάκριση για τις ευθύνες του δυστυχήματος.

Την ανυπαρξία μέτρων προστασίας και ελεγκτικών μηχανισμών από την κυβέρνηση, που έχει σαν αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 40 εργαζόμενων μέχρι σήμερα, κατήγγειλε, με δήλωσή του στο «Ρ», ο γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Γιώργος Θεοδώρου.

«Το κόστος της ζωής των οικοδόμων για την κυβέρνηση είναι μεγάλο, όταν είναι να λειτουργήσουν μηχανισμοί για την ασφάλεια των εργαζομένων. Αντίθετα όμως, δεν είναι μεγάλο το κόστος, όταν δίνονται τεράστια κονδύλια για τους μηχανισμούς καταστολής, ώστε να καμφθεί ο αγώνας των εργαζομένων. Εμείς, από την πλευρά μας, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποδοθούν οι όποιες κυρώσεις σε κάθε υπεύθυνο που δεν εφάρμοσε μέτρα ασφαλείας και θα απαιτήσουμε αρμοδιότητες στις μεικτές επιτροπές ελέγχου και στα συνδικάτα», επισήμανε ο Γ. Θεοδώρου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ