Σάββατο 4 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εφτά κρούσματα μόλυνσης!

Εξετάσεις αποκάλυψαν ότι άλλοι εφτά εργαζόμενοι στα σιλό σιταριού του ΟΛΠ έχουν προσβληθεί απο μικρόβιο

Την έλλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας «πλήρωσαν» άλλοι εφτά εργαζόμενοι, που εργάζονταν στα σιλό (αποθήκες σιτηρών) του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, οι οποίοι μολύνθηκαν με μικρόβιο που προέρχεται είτε από δάγκωμα ποντικιού είτε από μολυσμένα κόπρανα ή υγρά τρωκτικών! Οπως όλα δείχνουν, παρότι δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, σ' αυτό το μικρόβιο οφείλεται και ο θάνατος του 42χρονου άτυχου εργάτη Θοδωρή Χατζημαρινάκη, που εργαζόταν στα σιλό!

Συγκεκριμένα, μετά το θάνατο του Θοδωρή Χατζημαρινάκη, 28 εργαζόμενοι, που δουλεύουν στα σιλό, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από το μικρόβιο. Χτες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, από τα οποία προέκυψε ότι εφτά εργαζόμενοι είναι φορείς του μικροβίου, αλλά δεν έχουν νοσήσει, ενώ από τους υπόλοιπους 21 εργαζόμενους κάποιοι είχαν προσβληθεί από το μικρόβιο, ωστόσο ο οργανισμός τους ανέπτυξε αντισώματα και το ξεπέρασαν!

Το ζήτημα παίρνει σοβαρές διαστάσεις και η διοίκηση του ΟΛΠ έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη, καθώς, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο συγκεκριμένο χώρο είναι ανύπαρκτα! Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία εργαζόμενου, ότι πριν δεκαπέντε χρόνια, οπότε και υπήρχαν διοικητικά γραφεία στο συγκρότημα των σιλό, τα ποντίκια έμπαιναν στα γραφεία από τα παράθυρα! Στα «χαρτιά» μόνο υπάρχουν και οι όποιες επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας έχουν στηθεί, καθώς κανένα έλεγχο δεν πραγματοποιούν για την προστασία των εργατών.

Αποδεικνύεται, επίσης, ότι η διοίκηση του ΟΛΠ, ενώ από τη μια βγάζει δισεκατομμύρια κέρδη, από την άλλη, δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τη συντήρηση αυτών των χώρων. Οπως ανακοινώθηκε, τη Δευτέρα θα ξεκινήσει εκτεταμένο πρόγραμμα, προκειμένου να εξεταστούν και άλλοι εργαζόμενοι, για να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από το μικρόβιο, ενώ θα ξεκινήσει και η διαδικασία γενικευμένης απολύμανσης. Οι εργαζόμενοι πάντως τονίζουν ότι απαιτείται να παρθούν πολύ συγκεκριμένα μέτρα προστασίας με υγειονομικούς ελέγχους, συντήρηση των σιλό με βάση τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Οπως καταγγέλθηκε από εργαζόμενο, ακόμα και ο χώρος γύρω από τις κυψέλες όπου αποθηκεύονται τα προϊόντα μπορεί να αποτελέσει εστία μόλυνσης. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι το εμπόρευμα (σιτηρά) πέφτει στην τσιμεντένια κυψέλη από αρκετά ψηλά, με αποτέλεσμα να δημιουργεί σκόνη, η οποία απορροφάται από τις λεγόμενες αποκονιώσεις. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας, οι αποκονιώσεις δε λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται σκόνη και να δημιουργεί παραπέρα προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ