Associated Press |
Από τη χτεσινή συνάντηση Γ. Αραφάτ - Μ. Αμπάς με την παρουσία του Αιγύπτιου απεσταλμένου |
Το «αδιέξοδο» ήρθη χτες το μεσημέρι, και οι Γιάσερ Αραφάτ και Μαχμούντ Αμπάς συμφώνησαν όσον αφορά στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ). Ωστόσο, οι διαφωνίες δεν έχουν καθόλου τελειώσει, ειδικά όσον αφορά στο πολυθρύλητο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και στο ρόλο που θα κληθεί να παίξει.
Τη «σφραγίδα» του στη συμφωνία έβαλε ένας απροσδόκητος μεσολαβητής, ο οποίος συνόδευσε τον Αμπάς (που είναι γνωστός και ως Αμπού Μάζεν) στο γραφείο του Προέδρου Αραφάτ: Είναι ο Ομάρ Σουλεϊμάν, ο αρχηγός της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών, που έστειλε ο Χόσνι Μουμπάρακ σε ρόλο «πυροσβέστη» και σε συνεννόηση - όπως δείχνουν τα πράγματα - με τις ΗΠΑ. Στη συνάντηση, κατά τρόπο αξιοσημείωτο, παρέστη και ο Μοχάμεντ Νταχλάν, το πρόσωπο και ο ρόλος του οποίου αποτελούσαν, όλες αυτές τις μέρες, το «μήλον της Εριδος» των Αραφάτ και Αμπάς. Η συμφωνία επισημοποιήθηκε από τον Αχμέντ Κουρέια, τον εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Βουλής, ο οποίος ανακοίνωσε πως το Σώμα «θα συνέλθει σε ειδική συνεδρίαση για την ψήφο εμπιστοσύνης μέσα σε μία βδομάδα».
Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, επιβεβαίωσε τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι ο Αμπού Μάζεν«είναι ο νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός». Ωστόσο, ο διορισμός, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, του Νταχλάν στη θέση του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας - πράγμα στο οποίο ο Αραφάτ διαφωνούσε κάθετα - ενδέχεται να αποτελέσει την αφορμή ενδοπαλαιστινιακής έντασης. Ο Αμπού Μάζεν θα είναι εκτός από πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών.
Το Ισραηλινό Ραδιόφωνο αλλά και το CNN μετέδιδαν χτες ότι ο συμβιβασμός αποτέλεσε το προϊόν των άνευ προηγουμένου πιέσεων που άσκησαν οι Αμερικανοί στον Αραφάτ. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, σε τηλεφώνημά του προς τον Πρόεδρο της ΠΑ ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, τον «προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες» αν ο Αμπάς δε σχημάτιζε κυβέρνηση. Χτες βράδυ, ο Αμερικανός ΥπΕξ, Κόλιν Πάουελ, είχε δηλώσει ότι «αν ο Αραφάτ δεν επιτρέψει στον Αμπού Μάζεν να συνθέσει την κυβέρνηση που είναι αναγκαία στον ίδιο, μία τεράστιας σημασίας ευκαιρία θα έχει χαθεί ξανά εξαιτίας του».
Βασική πηγή ανησυχίας του Αραφάτ είναι ότι η πρόθεση των Αμπάς και Νταχλάν να «ελέγξουν τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις», βασικά των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα», της «Χαμάς» και του «Ισλαμικού Τζιχάντ», δεν αποκλείεται να αποβεί ακόμη και σε παλαιστινιακό εμφύλιο πόλεμο.
Μάλιστα, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδιδε χτες ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του κινήματος της «Χαμάς» προειδοποίησε τον Αμπάς να μην «κάνει πόλεμο» εναντίον της παλαιστινιακής αντίστασης.
Ο Αμπντελαζίζ Αλ Ραντίσι, στέλεχος της «Χαμάς» στη Γάζα, είπε ότι «αν η νέα κυβέρνηση πολεμήσει την τρομοκρατία που ασκείται από τη σιωνιστική οντότητα, τότε θα υιοθετήσουμε ευνοϊκή στάση απέναντί της, αν όμως αυτή κάνει πόλεμο στους μαχητές μας, τότε ο λαός μας θα της επιφυλάξει μια μη ευνοϊκή υποδοχή».
Η ισραηλινή αντίδραση ήταν, σύμφωνα με τον Τζέρολντ Κέσελ του CNN, «επιφυλακτική». Ο Εχούντ Ολμέρτ, μέλος της κυβέρνησης του «Λικούντ» και εκ των πιο στενών συμβούλων του Αριέλ Σαρόν, διαμήνυσε πως η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση «θα κριθεί από τις πράξεις της και όχι από τις διακηρύξεις της».
Από παλαιστινιακής πλευράς ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, σύμβουλος του Αραφάτ, κάλεσε τις ΗΠΑ να δημοσιοποιήσουν τον λεγόμενο οδικό χάρτη τους, το σχέδιο διευθέτησης της ισραηλινοπαλαιστινιακής κρίσης. «Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να προτρέψει το Ισραήλ να αποσυρθεί από τα παλαιστινιακά εδάφη και από το "κουαρτέτο" να δώσει αμέσως στη δημοσιότητα τον οδικό χάρτη», δήλωσε ο Ρουντέινα στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Από την πλευρά του και ο ύπατος αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης(ΕΕ) για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), Χαβιέ Σολάνα, «χαιρέτισε» τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση και ζήτησε δημοσιοποίηση του οδικού χάρτη, αμέσως «μόλις η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης».