Associated Press |
Στο στόχαστρο ο παλαιστινιακός λαός |
Αλλεπάλληλες ήταν και χθες οι επιδρομές, όλων των ειδών, του ισραηλινού στρατού κατά των παλαιστινιακών εδαφών, παρά τις διαβεβαιώσεις ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων ότι η τακτική του ισραηλινού στρατού θα αλλάξει, προκειμένου να επικεντρωθεί σε σύντομες και αποτελεσματικές επιθέσεις εναντίον πολύ συγκεκριμένων στόχων από ειδικές μονάδες κομάντος. Τα ισραηλινά ελικόπτερα και «F-16» δε σταμάτησαν στιγμή από χθες τα ξημερώματα μέχρι και μετά τη δύση του ηλίου να βάλλουν κατά διαφόρων στόχων, ενώ συνολικά οι χθεσινές απώλειες έφθασαν τους 10 Παλαιστίνιους νεκρούς, ανεβάζοντας το θλιβερό απολογισμό σε συνολικά 48 νεκρούς, 38 Παλαιστινίους και 10 Ισραηλινούς, μόνο μέσα στα τρία τελευταία 24ωρα.
Associated Press |
Τα ισραηλινά τανκς έχουν αποκλείσει όλες τις ισραηλινές περιοχές |
Λίγες ώρες αργότερα, ένας Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σε φυλάκιο της Δυτικής Οχθης, ένας άλλος Παλαιστίνιος στο σημείο ελέγχου Καλάντια έξω από τη Ραμάλα, και άλλος ένας ένοπλος Παλαιστίνιος κοντά σε φυλάκιο της πόλης Τουλκαρέμ, αφού πρώτα τραυμάτισε 2 Ισραηλινούς στρατιώτες. Στο ίδιο επεισόδιο σκοτώθηκε και ένας περαστικός Ισραηλινός Αραβας. Χθες το πρωί, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν για άλλη μια φορά κτίριο ασφαλείας εντός της έδρας του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, όπως και αστυνομικό τμήμα στη Νάμπλους, όπου πραγματοποιήθηκε και μικρής διάρκειας εισβολή, κατά την οποία καταλήφθηκε προσωρινά ένα κτίριο με κατοικίες.
Associated Press |
Ισραηλινός αστυνομικός στέκεται πάνω από νεκρό Παλαιστίνιο |
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, αργά το απόγευμα, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις Παλαιστινίων αξιωματούχων ασφαλείας, ότι συνελήφθησαν στη Νάμπλους 3 ηγετικά στελέχη της οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», ως βασικοί ύποπτοι για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, Ρεαβάμ Ζεεβί, τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Γιάσερ Αραφάτ κατέστησε σαφές ότι οι ύποπτοι θα οδηγηθούν στην παλαιστινιακή Δικαιοσύνη και ζήτησε από την ισραηλινή ηγεσία να υλοποιήσει την υπόσχεσή της ότι θα άρει την «ομηρία» του στη Ραμάλα, εφόσον προσαχθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι της δολοφονίας του Ζεεβί.
Την παράδοση των συλληφθέντων στην ισραηλινή Δικαιοσύνη έθεσε ως όρο για την άρση της ομηρίας Αραφάτ, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ραανάν Γκισίν, που τόνισε ότι η πληροφορία δεν έχει διασταυρωθεί από ισραηλινές υπηρεσίες. Ο Γκισίν επανέλαβε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις δε στοχεύουν τον παλαιστινιακό λαό, αλλά την τρομοκρατία. Αργά το βράδυ, στο διάγγελμά του προς τον ισραηλινό λαό, ο Αριέλ Σαρόν επαναλάμβανε ότι «το Ισραήλ δε θα σταματήσει, αν δε διαλύσει ολοκληρωτικά το τρομοκρατικό δίκτυο». Το βράδυ της Τετάρτης, ο Αριέλ Σαρόν είχε δηλώσει ότι «το Ισραήλ βρίσκεται σε έναν πόλεμο που κηρύχτηκε εναντίον του από μια συμμαχία του τρόμου, που ιδρύθηκε από τον Γιάσερ Αραφάτ, όταν επέλεξε την τρομοκρατική στρατηγική».
Εντούτοις, Ισραηλινοί αξιωματούχοι και αναλυτές αναγνώριζαν ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν αλλάξει τακτική, επιλέγοντας πλέον στρατιωτικούς στόχους εντός των αυτόνομων εδαφών και αποφεύγοντας τις επιθέσεις κατά πολιτών, γεγονός, που, όπως εκτιμούσαν, υποσκάπτει την πάγια θέση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι αντιμετωπίζει τρομοκράτες και μεταβάλλοντας αυτομάτως τις παλαιστινιακές επιθέσεις σε πράξεις ανταρτών απελευθερωτικού αγώνα. Η εκτίμηση αυτή, σε συνδυασμό με τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί για τις ικανότητες του ισραηλινού στρατού, έχει οδηγήσει μερίδα του Τύπου, αλλά και ανώνυμων αξιωματούχων να υποστηρίζουν ότι «πιθανώς η καλύτερη λύση να είναι, πλέον, ο τερματισμός της κατοχής».
Με τη διαπραγματευτική οδό τάχθηκε, για άλλη μια φορά, χθες ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, που βρίσκεται στην Ισπανία για επαφές με την προεδρία της ΕΕ. Ο Σιμόν Πέρες τόνισε ότι η πολιτική λύση είναι μοναδική διέξοδος από την κατάσταση, που, όπως υπογράμμισε, πλήττει πλέον εξαιρετικά έντονα και τις δύο πλευρές. Ο Πέρες, επίσης, καταδίκασε κάθε ισραηλινή προσπάθεια να επιβάλει μια νέα παλαιστινιακή ηγεσία, επισημαίνοντας ότι θα είναι τραγικό λάθος για το Ισραήλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών έχει, ήδη, εισηγηθεί στην κυβέρνηση Σαρόν την άρση της ομηρίας του Γιάσερ Αραφάτ, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση «θα βοηθήσει πολύ την αποκλιμάκωση της κατάστασης». Ταυτόχρονα, το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο υπεύθυνο Ασφαλείας της Γάζας, Μοχάμαντ Ντάχλαν, και τον οικονομικό σύμβουλο του Αραφάτ, Μοχάμαντ Ρασίντ, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συνάντησης.
Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, αν και επέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στην παλαιστινιακή ηγεσία που «δεν έχει πράξει ό,τι οφείλει για να σταματήσει τις επιθέσεις», φρόντισε, μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να εκφράσει τη βαθιά δυσαρέσκειά της για τις ισραηλινές επιθέσεις, καθώς «δεν εξυπηρετούν το στόχο της αποκλιμάκωσης». Η Μόσχα ζήτησε και από τις δύο πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση της βίας, ενώ η ΕΕ εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την ένταση της βίας και εκτίμησε ότι η περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα «ολικής κατάστασης πολέμου».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας επρόκειτο να συνεδριάσει, αργά το βράδυ χθες, εκτάκτως για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, μετά από αίτημα των Παλαιστινίων, που στηρίχτηκε από τις αραβικές χώρες και τη Γαλλία. Η Π. Αρχή ζητά τη λήψη «άμεσων μέτρων» για την προστασία του παλαιστινιακού λαού. Εντούτοις, αναμενόταν η Ουάσιγκτον να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση καταδικάζει την κυβέρνηση Σαρόν.