Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Αιματηρό προεκλογικό κλίμα

Δε μοιάζει με πλαστική σφαίρα, που η Αστυνομία δηλώνει ότι η αντιμετώπισε τις εργάτριες
Δε μοιάζει με πλαστική σφαίρα, που η Αστυνομία δηλώνει ότι η αντιμετώπισε τις εργάτριες
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Η περισσή αστυνομική βία, κατά τη διάρκεια της επέμβασης στο κατειλημμένο από τους εργάτες εργοστάσιο νημάτων Μπρούκμαν, προκειμένου να εκκενωθεί, που ασκήθηκε στις εργάτριες, αλλά και στους διαδηλωτές που προσέτρεξαν για αλληλεγγύη, στιγματίζουν μια εξαιρετικά παράδοξη προεκλογική εκστρατεία, που δε δείχνει να πείθει κανέναν και μαρτυρά το αδιέξοδο της αργεντίνικης κοινωνίας.

Τα πάντα ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, όταν στο εργοστάσιο «Μπρούκμαν» εισέβαλε η Αστυνομία και καταδίωξε τις εργάτριες που δουλεύουν εδώ και ένα χρόνο υπό εργατικό έλεγχο. Πρέπει να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο «Μπρούκμαν» αποτελεί ένα από τα δεκάδες εργοστάσια που καταλήφθηκαν κατά τη διάρκεια του Αργεντινάσο, το Δεκέμβρη του 2001, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του και να μην κλείσει από τους εργοδότες. Το «Μπρούκμαν», μαζί με το εργοστάσιο κεραμικών της «Ζανόν», αποτελούν υπόδειγμα κολεκτίβας και διαμόρφωσης ενός άλλου μοντέλου οικονομικής διαχείρισης...

Οι εκδηλώσεις συμπαράστασης, αλλά και η αντίσταση των εργατριών, είχαν ως αποτέλεσμα την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας, όπου πρότεινε τη συνάντηση των δύο μερών προς επίλυση του προβλήματος. Καμία διαπραγμάτευση που έχει σχεδιαστεί εκ των προτέρων και παρουσία της Αστυνομίας ήταν η θέση των εργατριών... Η απάντηση της Αστυνομίας άμεση και εξαιρετικά βίαιη. Τανκς, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και σκυλιά κατακλύζουν τη λεωφόρο Χουχούι, και επιτίθενται σε χιλιάδες που έχουν συγκεντρωθεί για να υπερασπίσουν το εργοστάσιο, όπως οι Μητέρες της Πλατείας του Μάη, εργάτες του Ζανόν, πικετέρος, Λαϊκά Συμβούλια, δέχονται την επίθεση της Αστυνομίας. Μία επίθεση με πολλούς τραυματίες, και περισσότερους από 80 συλληφθέντες.

«Εντονο» το προεκλογικό κλίμα...

Associated Press

«Εντονο» το προεκλογικό κλίμα...
Τη Δευτέρα, νέος γύρος ταραχών και εκατοντάδων συλλήψεων. Σοβαρά επεισόδια, με πολλούς τραυματίες, σημειώθηκαν σε πολλά σημεία του Μπουένος Αϊρες μεταξύ αστυνομικών, εργατών και φοιτητών, που όλοι έχουν σπεύσει να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να υπερασπιστούν τη χρεοκοπημένη επιχείρηση, που συνεχίζει να λειτουργεί, παρά την απόφαση του δικαστηρίου, που ζητούσε την αποχώρηση από τις εγκαταστάσεις. Ταραχές κατά την πορεία των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ψυχολογίας προς αστυνομικά τμήματα που κρατούνται συλληφθέντες εργάτες και διαδηλωτές. Συγκρούσεις και έξω από το εργοστάσιο «Μπρούκμαν» ίσως οι χειρότερες από τον περασμένο Ιούνη, όπου έχασαν τη ζωή τους 4 άνθρωποι τραυματίστηκαν 31 και άλλοι 30 συνελήφθησαν. Επίσης, η Αστυνομία έκανε έφοδο στο νοσοκομείο «Γκάραχαμ» ενάντια σε διαδηλωτές που παρευρίσκονταν εκεί, κάποιοι νοσηλευόμενοι όπου χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.

Αυτό είναι το στίγμα των εκλογών της Κυριακής, παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι προσπαθούν να αποφύγουν για ευνόητους λόγους την πραγματικότητα... Μία πραγματικότητα πολύ οδυνηρή για τους Αργεντίνους, χωρίς διέξοδο με το συγκεκριμένο σύστημα που σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι υπερασπίζονται. Ετσι, μάλλον αναμενόμενες οι δημοσκοπήσεις της εφημερίδας La Nacion, όπου ο Κάρλος Σαούλ Μένεμ φέρεται να έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του επίσης περονιστή υποψήφιου Κάρλος Κίρσνερ.

Οπως σημειώνουν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, το κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών είναι το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών, δεδομένου ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα και οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ