Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Νέες διαδηλώσεις οργής

Οι διαδηλωτές πάλι στους δρόμους

Associated Press

Οι διαδηλωτές πάλι στους δρόμους
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Με δακρυγόνα και πεπιεσμένο νερό απώθησαν, τελικά, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, οι αστυνομικές δυνάμεις τους χιλιάδες διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί από το βράδυ της Παρασκευής στην Πλατεία Μαΐου, μπροστά στο Κοινοβούλιο. Μια ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε, για λίγη ώρα, στο κτίριο του Κογκρέσου, όπου πυρπολήθηκαν κουρτίνες και έπιπλα, ενώ λεηλατήθηκαν ορισμένα καταστήματα. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, το βράδυ της Παρασκευής, είχε πυρποληθεί ένας σιδηροδρομικός σταθμός της πρωτεύουσας, ενώ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα μικροεπεισόδια και ο πετροπόλεμος ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζονταν και μετά τη διάλυση του κύριου όγκου της διαδήλωσης.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν, επί ώρες, ειρηνικά πριν την επέμβαση της αστυνομίας, για τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η νέα προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Αντόλφο Ροντρίγκεζ Σάα, για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, που πυροδότησε και τη λαϊκή εξέγερση της περασμένης βδομάδας, που ανάγκασε σε παραίτηση τον Πρόεδρο Φερνάντο ντε λα Ρούα, μετά από αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία. Στο επίκεντρο της οργής τους, βρέθηκε η απόφαση της νέας προσωρινής κυβέρνησης να διατηρήσει τους περιορισμούς στην ανάληψη χρηματικών ποσών από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα ούτε οι συνταξιούχοι να μπορούν να παραλάβουν τις, ούτως ή άλλως, καθυστερημένες και πενιχρές συντάξεις τους.

Εκτός, όμως, από τα μέτρα, την οργή των διαδηλωτών έχουν προκαλέσει οι «δεσμοί διαφθοράς», όπως κατήγγειλαν με τα συνθήματά τους, πολλών προσώπων που στελεχώνουν το νέο ηγετικό σχήμα με την προηγούμενη κυβέρνηση. Η πρώτη παραίτηση για την προσωρινή κυβέρνηση του Προέδρου Σάα ήρθε λίγη ώρα μετά την έναρξη του συλλαλητηρίου, από τον ανώτατο σύμβουλό του, Κάρλο Γκρούσο, και όπως φαίνεται έγινε δεκτή. Παρ' όλα αυτά, αναλυτές και δημοσιογράφοι εκτιμούσαν ότι η οργή και η αγανάκτηση του αργεντίνικου λαού δεν μπορεί να καταλαγιάσει, καθώς η, διαρκώς, επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση των τελευταίων χρόνων, σε συνδυασμό με την εμφανή διαφθορά που χαρακτηρίζει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και την ανυπαρξία εναλλακτικού πολιτικού προσανατολισμού από το νέο κυβερνητικό σχήμα, έχουν οδηγήσει σε εξάντληση της λαϊκής υπομονής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ