Παρασκευή 18 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Ενθερμος υποστηρικτής της Διεύρυνσης της ΕΕ εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος ταυτόχρονα εμφανίστηκε απόλυτα σίγουρος για τη συνεργασία των «Ευρωπαίων» στο Ιράκ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φρόντισε ταυτόχρονα να αποσαφηνίσει το (συμπληρωματικό) ρόλο, αλλά και τους στόχους της διευρυμένης ΕΕ, τη «συνεργασία» δηλαδή με τις ΗΠΑ στη βάση του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» κατά τρόπο που να εξυπηρετούνται τα ηγεμονικά σχέδια της Ουάσιγκτον.

Σε ομιλία του στη δεξίωση που διοργάνωσε προχτές ο Ελληνας πρέσβης στις ΗΠΑ, αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΕΕ είπε: «Ο εναγκαλισμός 10 νέων μελών, δείχνει τη θεσμική δύναμη της ΕΕ και την αυτοπεποίθησή της. Αποδεικνύει επίσης το σημαντικό ρόλο της ΕΕ ως δύναμης δημοκρατίας, ευημερίας και σταθερότητας στην Ευρώπη και πέραν της Ευρώπης». Προσδιορίζοντας τους κοινούς στόχους τόνισε ότι «η αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα βασίζεται στην ευρεία, ισχυρή και διαρκή συνεργασία της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των όπλων μαζικής καταστροφής, την αποτροπή της ανάπτυξής τους, την καλή διακυβέρνηση και την καταπολέμηση των μεταδοτικών ασθενειών». Και πρόσθεσε: «Από τη "Μακεδονία" (σ.σ. ΠΓΔΜ...) μέχρι το Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή, όλοι εργαζόμαστε για διαρκή ειρήνη σε προβληματικές περιοχές και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι θα συνεργαστούν για να βοηθήσουν τον απελευθερωμένο λαό του Ιράκ για ένα καλύτερο μέλλον, για τους ίδιους και την περιοχή τους»..

Συγχαίρω την Ελληνική Προεδρία για τη δραστήρια ηγετική της στάση στην ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής φάσης της διεύρυνσής της. Ταιριάζει όντως στην Αθήνα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας, να φιλοξενεί αυτό το καινοτόμο γεγονός για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ζήτησε ακόμα την ένταξη και των Ρουμανίας - Βουλγαρίας (το 2007) και της Τουρκίας «αν ικανοποιήσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης», ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες, ώστε να εξευρεθεί μια δίκαια και διαρκής διευθέτηση του Κυπριακού». Δεν παρέλειψε να συγχαρεί την Ελληνική Προεδρία για τη «δραστήρια ηγετική της στάση στην ΕΕ κατά της φάση της Διεύρυνσης», προσθέτοντας με νόημα ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγάλος υποστηρικτής σας και σταθερός εταίρος στη δημοκρατία, ευημερία και ειρήνη»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ