Κυριακή 20 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
Οι συνενώσεις θα ισχυροποιήσουν τον κλάδο

Μιλά στο «Ρ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Ευαγγέλου

Ο Γιάννης Ευαγγέλου, πρόεδρος της HATTA, επισημαίνει αρχικά ότι διανύεται μια περίοδος επαναπροσδιορισμού των στόχων του τουρισμού, με ανάγκη προβολής των εναλλακτικών μορφών του. Το ζητούμενο είναι τουρισμός όλο το χρόνο και κατανεμημένος σε όλη τη χώρα. Οσο για τον παραθεριστικό - καλοκαιρινό - τουρισμό, επιδιώκεται η αύξηση της «ποιότητάς» του, της δυνατότητας των τουριστών να δαπανούν μεγάλα ποσά.

Αναγνωρίζει, ωστόσο, την ύπαρξη οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία, που πλήττει άμεσα την «ποιότητα» των τουριστών, έτσι όπως την εννοούν οι τουριστικοί παράγοντες. Η αντίφαση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε δυσεπίλυτα προβλήματα.

Τα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία είναι κατά κύριο λόγο μικρές επιχειρήσεις, με τα βάρη που επωμίζονται όλες οι ανάλογες επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος της HATTA τονίζει ότι οι επαγγελματίες του κλάδου πρέπει να υποστηριχτούν για να συνεχίσουν να υπάρχουν, να εκπαιδευτούν με ευθύνη της πολιτείας και να συνενωθούν σε ομάδες. «Ζητάμε να αναμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο μπορούν να δημιουργηθούν τέτοιες ομάδες. Δηλαδή, οριζόντια δίκτυα, πρώτα απ' όλα, που αργότερα θα μπορούν να μετατραπούν και σε καθετοποιημένα. Αυτά αργότερα μπορεί να προσαρτηθούν σε κάποια άλλα δίκτυα ομοειδών, ή ίσως και όχι, ομάδων επαγγελματιών και να λειτουργήσουν πλέον συμπληρωματικά». Ο Γ. Ευαγγέλου θεωρεί ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί εάν δοθεί στους μικρούς επαγγελματίες η δυνατότητα να απαγκιστρωθούν από μια τέτοια ομάδα εάν δεν μπορέσουν να συνεργαστούν.

Στην ερώτηση του «Ρ», πώς κρίνει τη στάση της κυβέρνησης, απαντά: «Στα λόγια εμφανίζεται να υποστηρίζει τις ομάδες των μικρομεσαίων. Στην πραγματικότητα, εκείνο το οποίο συμβαίνει και διακρίνω εγώ από τη συμπεριφορά τους και τη λογική με την οποία ενεργούν ή πολιτεύονται, σχετικά, τουλάχιστον, με το κομμάτι του τουρισμού, είναι να προστατεύουν τους μεγάλους».

Ως παράδειγμα φέρνει την παλαιότερη εξαγγελία ενός προγράμματος πριμοδότησης των τουρ οπερέιτορς. Για κάθε τουρίστα που θα ερχόταν στη χαμηλή περίοδο αντιστοιχούσε ένα ποσό. Προϋπόθεση όμως ήταν η ναύλωση ειδικής πτήσης, κάτι που μπορούσε να κάνει μόνον ένας μεγάλος, ενώ οι μικρότεροι επαγγελματίες δε δικαιούνταν επιδότηση αν έφερναν με συμβατικά μέσα τουρίστες την ίδια περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ