Κυριακή 20 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ
Ασφυκτικές οι πιέσεις στους «μικρούς»

Μιλά στο «Ρ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στέλιος Πολυκράτης

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ λειτούργησε για μερικούς ως ευκαιρία για να κερδοσκοπήσουν. Οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, δέχονται τις πιέσεις των Ευρωπαίων τουρ οπερέιτορς για μείωση των τιμών. Την ίδια στιγμή δεν έχουν εξοφληθεί οι τελευταίες δόσεις της περασμένης χρονιάς και δεν έχουν δοθεί προκαταβολές για το 2003. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους, Στέλιος Πολυκράτης, χαρακτηρίζει «τραγική» την κατάσταση για τον Απρίλη. Οι τουρ οπερέιτορς πιέζουν επίσης ώστε να μην αναλάβουν το σύνολο των δωματίων μιας μονάδας ή αν αναλάβουν το σύνολο ζητούν έκπτωση που ξεπερνά το 30%!

Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο περιβάλλον, οι μικροί ιδιοκτήτες στρέφονται στα προγράμματα του Γ' ΚΠΣ, θεωρώντας ότι θα τους βοηθήσουν, παρ' όλο που η οικονομική ύφεση πλήττει τους εργαζόμενους στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ο Στ. Πολυκράτης δίνει έμφαση στην «αναγνωρισιμότητα» που έχει κερδίσει ο κλάδος, παραδέχεται όμως ότι «όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν πριμοδοτούσαν τις μεγάλες επιχειρήσεις του τουρισμού».

Η αισιοδοξία του προέδρου της Ομοσπονδίας προσκρούει ωστόσο στην «απογοήτευση» των μελών του κλάδου, για την οποία κάνει λόγο ο ίδιος αναφερόμενος στις «γραφειοκρατικές διαδικασίες» των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ). Ο Στ. Πολυκράτης επισημαίνει ότι «έχουν βγει εκτός επιχορήγησης, έμμεσα, οι επιχειρήσεις μας. Το υπουργείο το αναγνώρισε και μας είπαν ότι θα εκδοθεί νέος οδηγός εφαρμογής μέσα στον Ιούνιο με πιο απλοποιημένες διαδικασίες, εμείς όμως ζητάμε περαιτέρω απλοποιήσεις».

Περιγράφει ως εξής το πρόβλημα: «Εβαλαν μέσα μεγάλους τζίρους και τη συμβολή μας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αγνοώντας ότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι οικογενειακές, με τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, με τη φιλοσοφία των αυτοαπασχολούμενων».

Αυτό που ζητάει η Ομοσπονδία είναι να αλλάξουν οι προϋποθέσεις συμμετοχής στα ΠΕΠ, να αυξηθεί στο 50% της επένδυσης το ποσό της επιχορήγησης, να αυξηθούν τα κονδύλια για τον τουρισμό μέσω αυτών των προγραμμάτων. Να ενταχθούν οι ιδιοκτήτες στην «κοινωνία της πληροφορίας» για το πρόγραμμα των κρατήσεων που έχουν κάνει μέσα από το διαδίκτυο. Και φυσικά να σταματήσει η εκβιαστική απόσπαση φόρων μέσα από τις διαδικασίες του κλεισίματος των ανέλεγκτων χρήσεων προηγούμενων ετών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ