Κυριακή 13 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ
Στον αγώνα η διέξοδος

Οι προτάσεις της μαχόμενης αγροτιάς κατατέθηκαν την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα η αγροτική Αντισύνοδος, που διοργάνωσε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, κατά τη διάρκεια της οποίας στελέχη της μαχόμενης αγροτιάς από όλη την Ελλάδα κατέθεσαν τις προτάσεις τους, για να βγει ο φτωχομεσαίος αγρότης από τα αδιέξοδα που του δημιουργεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Εκεί, ακούστηκε η φωνή της μαχόμενης αγροτιάς που συνεχίζει την πάλη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, που θέλει τους αγρότες κολίγους και τη γη τους στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και των πολυεθνικών.

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού του συνεπούς αγροτικού κινήματος δίνεται στην Κέρκυρα στις 12 Μάη, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και αναμένεται να συζητηθεί η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ, η οποία για πολλούς μικρομεσαίους αγρότες θα είναι και η «χαριστική βολή». Για την επιτυχή διεξαγωγή του συλλαλητηρίου, τα στελέχη του συνεπούς αγροτικού κινήματος, έχουν ήδη ξεκινήσει τη διακίνηση του φυλλαδίου με τους 12 αγωνιστικούς στόχους της ΠΑΣΥ και τα υλικά της Αντισυνόδου, καμπάνια ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου, καλώντας τον να «εκστρατεύσει» στην Κέρκυρα. Στο μεταξύ, οι τοπικές οργανώσεις της ΠΑΣΥ δραστηριοποιούνται, για να οργανώσουν τη μετάβαση και την επιστροφή των αγροτών από το συλλαλητήριο, ναυλώνοντας τα αντίστοιχα μεταφορικά μέσα.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου μίλησαν, ο Γ. Πατάκης, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ, και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, για τις αρνητικές επιπτώσεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ και της συμφωνίας του ΠΟΕ στην ελληνική γεωργία, ο Χαρ. Αρχοντής, από τη Λάρισα, για το πρόβλημα της ασφάλισης του μικρομεσαίου αγρότη και του νοικοκυριού του, ο Σπ. Τσιοτινός, από τα Τρίκαλα, για τα αγροτικά χρέη, ο Ν. Χρηστάκης, από την Πέλλα, για την κτηνοτροφία, ο Δ. Ξυλογιάννης, από την Αρτα, για την κατάσταση στο αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα, ο Μπ. Μπακούλας, από τη Λάρισα, για τις γεωργικές επενδύσεις, ο Αν. Κερεμίδης, από την Ημαθία, για την κατάσταση στο αγροτικό κίνημα και για την ανάπτυξη της ΠΑΣΥ, ο Σωκρ. Γραβαλάς, από τη Θεσσαλονίκη, για τη ροδακινοκαλλιέργεια και ο Ν. Μωραΐτης, από την Αιτωλοακαρνανία, για την καπνοκαλλιέργεια.

Ακόμη, γραπτές παρεμβάσεις κατέθεσαν ο Ρ. Μαρούδας, από τη Λάρισα, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Γ. Στεφανίδης από τη Δράμα, για το βαμβάκι, ο Β. Αρμενιάκος από την Κέρκυρα για το λάδι, ο Κ. Μπασδέκης από τη Φθιώτιδα για τις αλλαγές στις δημόσιες γεωργικές υπηρεσίες και οργανισμούς, και ο Π. Γεωργούλας από Λέσβο, για την Αλιεία.

Επίσης, συμμετείχαν και μίλησαν, ο Πορτογάλος Ζοάο Βεϊρά, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαίων Αγροτών, οι Βούλγαροι, Ατανάς Γκάνεφ, πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών της Βουλγαρίας και Σβέτλα Βασίλεβα πρόεδρος των ανεξάρτητων αγροτικών συνδικάτων Βουλγαρίας και ο Νίκος Γκουζούπης, κεντρικός οργανωτικός γραμματέας της Ενωσης Κυπρίων Αγροτών.

Σήμερα, ο «Ρ» δημοσιεύει ολόκληρη την κεντρική εισήγηση της Αντισυνόδου, που έγινε από τον Β. Μπούτα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ