Ανακοίνωση του ICOMOS
Σε ανακοίνωσή του το ICOMOS σημειώνει, ότι στο πλαίσιο των εργασιών αυτών «μετακινήθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη, ώστε η "νέα οδός" να αποκτήσει σταθερό πλάτος τουλάχιστον 3μ., μπήκαν μπουλντόζες, οδοστρωτήρες και καλύφθηκε το αρχαίο οδόστρωμα της οδού Παναθηναίων με νέο υλικό από κοινό αμμοχάλικο ενισχυμένο, στο πάνω μέρος με μεγάλες ποσότητες μαύρου τσιμέντου. Σε ορισμένα τμήματα το πλάτος υπερέβη τα 3μ. και οι εργολάβοι το "ξήλωσαν" εκ των υστέρων».
Προσθέτει, ότι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ, πριν δυο χρόνια έκανε δείγματα στρώσεων στον αρχαιολογικό χώρο, τα οποία βρίσκονται ακόμα μπροστά στη Στοά Αττάλου, με υλικό από τον Αλφειό ποταμό και χρήση ελάχιστου λευκού τσιμέντου, που και ειδικοί θα δυσκολεύονταν να διακρίνουν τη διαφορά με το γύρω χώμα. Προκρίθηκε όμως «μια πιο εύκολη και κακόγουστη λύση». Σημειώνει ότι «ακόμα και ο Αλάριχος ξεπέζεψε από το άλογό του όταν πήγε στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών». Οι Μπλερ και Αθνάρ, όμως, τον ξεπερνούν σε βαρβαρότητα, θα προσθέταμε εμείς.
Το ICOMOS τονίζει πως αν έπρεπε οπωσδήποτε να φτάσουν με αυτοκίνητα οι «επίσημοι», τότε ας γινόταν αλλού η Σύνοδος και όχι στη Στοά Αττάλου. Θυμίζει πως ανάλογες παρεμβάσεις δε χρειάστηκαν στη συνάντηση Μιτεράν - Μερκούρη στον ίδιο χώρο. «Με τι άραγε επιχειρήματα η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει να απαγορεύει τέτοιου είδους βαρβαρότητες σε απλούς ιδιώτες;», αναρωτιέται το ICOMOS και καλεί την κυβέρνηση να ξηλώσει την επίστρωση και «να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο».