Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Η «λογική» της ... μισής αλήθειας

Αυτούς τους «κρατήρες» συγκρίνει ο υπουργός με το στέγαστρο στη Σαντορίνη!
Αυτούς τους «κρατήρες» συγκρίνει ο υπουργός με το στέγαστρο στη Σαντορίνη!
Νέα «τρικ» της κυβέρνησης για παραπλάνηση, ουσιαστικά, της Βουλής, στο μείζον θέμα της καταστροφής του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη χάριν του Νέου Μουσείου Ακρόπολης προκύπτουν από τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο - «σκούπα» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, άρθρο του οποίου είναι «αφιερωμένο» στο ΝΜΑ.

Ο Ε. Βενιζέλος είπε στους βουλευτές ότι «εξεδόθη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία με συντριπτική πλειοψηφία έκρινε, αμετάκλητα, ότι η προβλεπόμενη μεταχείριση των υστερορωμαϊκών και πρωτοβυζαντινών αρχαίων που βρέθηκαν στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, είναι απολύτως ενδεδειγμένη και απορρίπτονται όλες οι σχετικές αιτήσεις ακυρώσεως».

Τι δεν είπε: Οτι την ημέρα που κατατέθηκε το εν λόγω νομοσχέδιο, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, με την οποία εγκρίθηκε η προμελέτη για την κατασκευή του ΝΜΑ στου Μακρυγιάννη. Θυμίζουμε ότι σ' αυτή την προμελέτη στηρίχτηκε η έγκριση της άδειας εκσκαφών και αντιστηρίξεων του Μουσείου. Οσον αφορά στις αιτήσεις ακύρωσης θυμίζουμε ότι εκκρεμεί η παρέμβαση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» στο Διοικητικό Εφετείο, αλλά και η συζήτηση και απόφαση του ΣτΕ επί της οριστικής μελέτης του μουσείου, εναντίον της οποίας προσέφυγαν πολίτες και το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών). Επομένως, ουδείς - πολύ περισσότερο το ΣτΕ που επικαλείται ο υπουργός - δεν απέρριψε τίποτα.

Σε αυτή την παράγραφο, όμως, ο υπουργός προσπαθεί επιπλέον να απαξιώσει τον αρχαιολογικό χώρο - ως απλό «οικόπεδο» - αλλά, εμμέσως, και τα ευρήματα, τα οποία ο ίδιος, αλλά και η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχουν χαρακτηρίσει ως σημαντικά. Θυμίζουμε, επίσης, ότι η ανασκαφή δε συνεχίστηκε και δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις. Πρόκειται για διαπιστώσεις που προκύπτουν και από παλαιότερες απαντήσεις του υπουργού σε σχετικές Ερωτήσεις του ΚΚΕ. Αλλωστε, υπάρχει και η καθημερινότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία - όταν της το επιτρέπουν- διασώζει (ορθώς) πολύ μικρότερης έκτασης ευρήματα που κινδυνεύουν από το τσιμέντο. Ολα αυτά για τον υπουργό αποτελούν απλώς το «περιβόητο αρχαιολογικό ζήτημα του οικοπέδου Μακρυγιάννη», όπως το χαρακτηρίζει παρακάτω.

Αλλού ο υπουργός θα συγκρίνει και πάλι το στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη... με το ΝΜΑ! Φυσικά, δε χρειάζεται να είναι ειδικός κανείς, για να διαπιστώσει πως τα υποστυλώματα ενός στεγάστρου σε αρχαιολογικό χώρο είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από τις υποστυλώσεις ενός κτιρίου του όγκου του ΝΜΑ.

Τέλος, ο υπουργός «βαφτίζει» το ΝΜΑ ως «εθνικό έργο» και προσπαθεί να πιάσει στο «φιλότιμο» τους βουλευτές, λέγοντας πως το Βρετανικό Μουσείο «επιχαίρει κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα», υπονοώντας, βέβαια, τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Λίγο πριν, έφτασε στο σημείο να πει ότι οι αντιδράσεις στη χωροθέτηση του μουσείου δεν προκύπτουν από κανένα «γνήσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον» και «παρακαλεί» τα κόμματα «να μην ενθαρρύνουν αυτές τις καταχρηστικές, αντικοινωνικές και φαύλες συμπεριφορές»! Προφανώς, ο υπουργός περιλαμβάνει στους «φαύλους» και την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς ICOMOS, που καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατασκευή του μουσείου στο συγκεκριμένο χώρο...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ