Μια βδομάδα πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης ο πρωθυπουργός της Δανίας και προεδρεύων της ΕΕ, Αντερς Φόου Ράσμουνσεν, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το ποια θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της Συνόδου, είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «H μεγάλη πρόκληση είναι να συμφωνήσουμε για τα... χρήματα»!
- Στην Κοπεγχάγη η συζήτηση για τη διεύρυνση δεν έγινε μόνο για τα χρήματα, που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στα νέα δέκα κράτη - μέλη, αλλά και τα χρήματα που προσδοκά να κερδίσει από το άνοιγμα μιας τεράστιας νέας αγοράς, όσο και για τα χρήματα που θα καρπωθούν οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια από την άφθονη και φθηνή εργατική δύναμη από τις χώρες αυτές.
- Τα οκτώ από τα δέκα νέα κράτη - μέλη βρίσκονται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σε μια περιοχή που κάποτε ονομαζόταν «η μεγάλη αυλή της Γερμανίας». Η Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικά οι ιθύνουσες δυνάμεις της θεωρούσαν, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, τις χώρες αυτές λεία από την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Η λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών ήταν ασύλληπτη, η συστηματική διείσδυση του κεφαλαίου, σε συνάρτηση με την επιβολή δρακόντειων μεταρρυθμίσεων, οδήγησε στη μεγάλη καταστροφή των παραγωγικών τους δυνάμεων, που εκδηλώθηκε με ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών και την εξαθλίωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού τους.
- Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στη «ζώνη του Ευρώ» είναι 26.445 ευρώ. Στην Πολωνία το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 5.100 ευρώ, στην Ουγγαρία 5.700, στην Τσεχία 6.200, στη Σλοβακία 4.200, στη Λιθουανία 3.800, στη Λετονία 3.600, στην Εσθονία 4.500, στη Σλοβενία 10.500.
- Η παραγωγική βάση αυτών των χωρών καταστρέφεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες σχεδόν έχουν μετατραπεί σε χώρες υπηρεσιών, ενώ είχαν μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη με μεγάλη και ζωντανή βιομηχανία. Ο τομέας των υπηρεσιών κυμαίνεται σε ποσοστά άνω του 60% και σε πολλές περιπτώσεις άνω του 70% στο σύνολο της παραγωγής. Αντίθετα, η βιομηχανία κυμαίνεται σε ποσοστά μεταξύ 18% και 32%.
- Μεγάλες θα είναι οι συνέπειες και για τους αγρότες, με δεδομένο το σημαντικό μέγεθός τους και το μέγεθος της αγροτικής παραγωγής σε ορισμένες από αυτές τις χώρες. Οι όροι προσαρμογής των νέων κρατών - μελών στην EE έχουν γίνει αντικείμενο διαπάλης μέσα σ' αυτήν, ανάλογα με τα συμφέροντα των πιο ισχυρών κρατών και τις συμμαχίες που διαμορφώνουν. Ετσι οι χώρες αυτές θα μπουν έχοντας στον αγροτικό τομέα όλες τις υποχρεώσεις, όπως χαμηλές ποσοστώσεις, πρόστιμα συνυπευθυνότητας, μείωση δασμών, εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό κ.ά. από την πρώτη χρονιά ένταξης. Θα έχουν, όμως, μειωμένα δικαιώματα, στις γεωργικές ενισχύσεις. Την πρώτη χρονιά, θα πάρουν το 25% και μετά από μια 10ετία, το 2013, θα πάρουν ολόκληρες τις ενισχύσεις, όταν αυτές θα έχουν αποδεκατιστεί για όλους τους αγρότες της EE.