Σάββατο 13 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «MILEX '09» ΤΗΣ ΕΕ
Προετοιμασία για νεοταξικούς πολέμους και επεμβάσεις

Αρχίζει την Τετάρτη 17 Ιούνη, παράλληλα στη Νάπολη της Ιταλίας και στη Λάρισα - υπό την ευθύνη του αποκαλούμενου Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά - και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 του μήνα, η νεοταξικού χαρακτήρα άσκηση του ευρωστρατού MILEX '09, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (European Security & Defence Policy). Πρόκειται για τακτική άσκηση άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) η οποία αναφέρεται σε μια υποθετική χώρα με το όνομα «RELINESIA» και σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ εστιάζει στη «διαχείριση κρίσεων από στρατιωτικής πλευράς», στην ουσία όμως είναι άσκηση προετοιμασίας της στρατιωτικής δομής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διεξαγωγή ανά τον κόσμο αυτόνομων επεμβατικών επιχειρήσεων αλλά και για επιχειρήσεις κατασταλτικού χαρακτήρα εντός Ευρώπης.

Η άσκηση σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ανάλογη εκδόθηκε χτες και από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επικεντρώνεται «στη διαλειτουργικότητα και συνεκπαίδευση μεταξύ του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων EE(EL OHQ) στη Λάρισα και του Ιταλικού Στρατηγείου Δυνάμεων EE(IT FHQ) στη Νάπολη Ιταλίας, υποστηριζόμενα από ειδικούς επιτελείς του Στρατιωτικού Επιτελείου EE(EUMS), κάτω από το γενικό πλαίσιο μιας αυτόνομης στρατιωτικής επιχείρησης υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η άσκηση «MILEX '09» βασίζεται στο σενάριο «ALISIA», το οποίο χρησιμοποιείται στις ασκήσεις της EE για τη χρονική περίοδο από το 2007 μέχρι το 2011. «Το σενάριο της άσκησης, επισημαίνεται, υποστηρίζει την ανάγκη για μια αυτόνομη επιχείρηση υπό την ηγεσία της EE, η οποία απαιτεί την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, με αποστολή, όπως αυτή εκχωρείται από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποκατάσταση/επαναλειτουργία των υποδομών του κράτους της RELINESIA».

Η άσκηση θα διευθύνεται από τη Στρατιωτική Επιτροπή της EE(EUMC), στις Βρυξέλλες, υποστηριζόμενη από το Στρατιωτικό Επιτελείο της EE(EUMS) και υπό τις οδηγίες της Επιτροπής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της EE. Πρόκειται να λάβουν μέρος περίπου 360 στελέχη και προσωπικό υποστήριξης. «Η άσκηση, αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, μέσω της πρώτης πλήρους ενεργοποίησης του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων EE (ΕΣΕΕΕ) στη Λάρισα, αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη των στρατιωτικών στόχων της EE».

Βέβαια, στην άσκηση αυτή έχει βάλει το χέρι του και ο ύπατος αρμοστής για θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, Ξ. Σολάνα, ο γνωστός πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ που το 1999 συντόνιζε τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης να σχεδιάσει την άσκηση πραγματοποιήθηκε υπό την επιχειρησιακή δικαιοδοσία και εξουσία του». Εχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν την άσκηση αντιπρόσωποι του NATO, του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, όπως επίσης κρατών της EE που δεν είναι μέλη του NATO, καθώς και άλλων χωρών που είναι υποψήφιες για ένταξη στην EE, κρατών της Αφρικανικής Ενωσης, του Καναδά, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και των χωρών που συμμετέχουν στο «Διάλογο για τη Μεσόγειο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ