Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
Η απονομή των ΟΣΚΑΡ

Η μεγάλη στιγμή της απονομής των βραβείων ΟΣΚΑΡ είχε φτάσει. Τα πάντα ήταν έτοιμα για τη λαμπρή βραδιά που η βιομηχανία του Χόλιγουντ προετοιμάζει με σπουδή κάθε χρόνο. Λίγες μέρες πριν στο Αμερικάνικο Πεντάγωνο βρισκόταν σε εξέλιξη άλλη μια σύσκεψη των γερακιών με θέμα «Κέρδη και ζημίες των πρώτων ημερών της εισβολής». Τα πράγματα δεν εξελίσσονταν όπως προέβλεπαν τα αρχικά τους σχέδια. Η αντίσταση των Ιρακινών και τα θύματα των «σταυροφόρων του ολέθρου» ήταν ανησυχητικά σημάδια και οι μέρες του Βιετνάμ αναζωπυρώθηκαν στις μνήμες των στρατηγών. Οι αλληλοκατηγορίες για το τι και κυρίως το ποιος φταίει έδιναν κι έπαιρναν. Η συζήτηση είχε μετατραπεί σ' ένα σκυλοκαυγά άνευ προηγουμένου, παρά τις εκκλήσεις των ψυχραιμότερων για την αναγκαιότητα επικράτησης νηφαλιότητας και αλληλοσεβασμού της διαφορετικής άποψης. Απόντος του Μπους, που ήταν στον κήπο του Λευκού Οίκου, παίζοντας με το σκυλάκι του, είχαν ξεσαλώσει.

Η ώρα μηδέν

Ξαφνικά χτυπά το κόκκινο τηλέφωνο κι ο Κόλιν Πάουελ εκνευρισμένος το σηκώνει, αλλά μένει σαν στήλη άλατος, ακούγοντας τον συνομιλητή του. Οι διαξιφισμοί είχαν σταματήσει κι όλοι περίμεναν ν' ακούσουν τα χαμπέρια. Ο Κόλιν έκλεισε με σκεπτικισμό το τηλέφωνο. Ρούφηξε δυο γουλιές ουίσκι κι άναψε το πούρο του.

- Ηταν ο συνάδελφος αρχηγός της CIA. Χάσαμε δύο ελικόπτερα «Απάτσι» και οι πιλότοι μας είναι αιχμάλωτοι των άπιστων.

- Και γιατί δεν το έδειξαν τα κανάλια μας, ακούστηκε κάποιος ροδαλός πτέραρχος.

- Ξεχνάς ότι υπάρχει λογοκρισία Σαμ;

- Και τώρα τι κάνουμε; Φαντάζομαι πως σ' όλο τον κόσμο οι εικόνες θα κάνουν γύρο.

- Ετσι είναι. Ακούστε τι σκέφτηκε ο πονηρός ο Ελληνας (σ.σ. έτσι αποκαλούσαν οι κολλητοί του τον αρχηγό των μυστικών τους υπηρεσιών, εξαιτίας της καταγωγής του).

- Βρισκόμαστε στην περίοδο που θα δοθούν τα βραβεία ΟΣΚΑΡ που όλη η υφήλιος περιμένει με κομμένη ανάσα. Θα κάνουμε τις δικές μας απονομές κι έτσι θα αντιστρέψουμε υπέρ μας την κοινή γνώμη. Εχουμε χρόνο και διαθέτουμε τους κατάλληλους μηχανισμούς. Ανασηκώστε τα μανίκια σας, παραγγείλετε καφέδες και πιάνουμε δουλιά. Μπορεί στον πόλεμο να πάμε κατά διαόλου, αλλά στη σκηνοθεσία είμαστε αχτύπητοι. Ολα πρέπει να γίνουν τέλεια.

Κανείς δεν είχε αντίρρηση. Κάπως έπρεπε να δικαιολογήσουν την παρουσία και κυρίως τους παχυλούς μισθούς τους. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Κάλεσαν συμβούλους και παρασυμβούλους και φυσικά ενημέρωσαν τον Αυτοκράτορα που τους έδωσε το τυπικό ΟΚ. Μάλιστα τούς έριξε την ιδέα -που και που είχε εκλάμψεις- να δώσουν τον κωδικό «επιχείρηση τέχνη».

Στην αίθουσα απονομής

Την κατάλληλη στιγμή ήταν όλα έτοιμα. Η μεγαλοπρεπής αίθουσα ήταν ανάλογα διακοσμημένη. Σημαίες αμερικανικές χιαστί με σβάστικες και πίνακες με κολάζ από εικόνες, με τα απανταχού ολοκαυτώματα που προξένησε ο απελευθερωτικός τους στρατός. Το πυρπολημένο Προεδρικό Μέγαρο του Αλιέντε, η διχοτομημένη Κύπρος, ομαδικοί τάφοι Σομαλών, γυμνά δάση Βιετναμέζων από τα χημικά που είχαν ρίξει, ισοπεδωμένα χωριά του Αφγανιστάν, γκρεμισμένες γέφυρες στη Γιουγκοσλαβία και αιχμάλωτοι Ταλιμπάν στη βάση του Γκουαντανάμο. Μέχρι και τον περιλουσμένο με πίσσα κορμοράνο είχαν τοποθετήσει. Πολεμικά εμβατήρια ηχούσαν στη διαπασών. Στο φουαγιέ λειτουργούσε μια έκθεση πολεμικών όπλων και ειδικοί εξηγούσαν τη χρήση τους. Στη διπλανή αίθουσα υπήρχε ένα live δρώμενο με τίτλο «Πώς εξολοθρεύσαμε τους Ινδιάνους». Ολα ήταν άψογα. Σπόνσορες επιλέχτηκαν η Coca Cola, n SHELL, n Boing, n NIKE και τα τσιγάρα Marlboro. Συμβολική η επιλογή μια και οι προσφορές ήταν πάμπολλες. Το αμερικάνικο αναψυκτικό που δροσίζει τους μονομάχους πριν και μετά από κάθε νέα σφαγή, τα αθλητικά ενδύματα που συμβολίζουν το «νους υγιής εν σώματι υγιεί» (αυτό το πρότεινε ο μπόσης της ΣΙΑ που δεν ξεχνά -προς τιμή του- τις ρίζες του), μια εκπρόσωπος των 7 Αδελφών (για χάρη των οποίων γίνεται κι αυτός ο πόλεμος), η εταιρία που φτιάχνει πολεμικά αεροπλάνα που σπέρνουν βόμβες και στηρίζουν τον ...εκδημοκρατισμό των βαρβάρων και τα τσιγάρα που δίνουν ανάσες ζωής στους θεριακλήδες πεζοναύτες, όταν ξεπλένονται από τα αίματα των θυμάτων τους.

Μεγάλη συγκίνηση

Στην αίθουσα δεν έπεφτε καρφίτσα από τους καλεσμένους. Στρατηγοί, επιχειρηματίες και πράκτορες είχαν δημιουργήσει το αδιαχώρητο. Εκατοντάδες διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι κρατούσαν νευρικά τα κινητά τους, μασώντας τσίκλες μια και το κάπνισμα επιτρεπόταν μόνο στο φουαγιέ. Ολα τα κανάλια ήταν εκεί. Τα φώτα χαμήλωσαν. Νεκρική σιγή. Ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ από την μπάντα του δήμου τούς βρίσκει όλους σε όρθια θέση με το ένα χέρι στην καρδιά. Δείγμα αγάπης που τρέφουν για την πατρίδα τους και κυρίως την ανθρωπότητα. Σε ρόλο παρουσιαστή, όχι κάποιος γνωστός ηθοποιός, αλλά μια έγχρωμη Αμερικανίδα δεκανέας, έτσι συμβούλεψαν οι opinion makers, για να σηματοδοτήσουν την εκτίμησή τους στο στρατό και τα αντιρατσιστικά τους «πιστεύω». Πρώτη θέση ο Μπους, ο Μπλεράκος, ο Αθνάρ κι ο Κόφι Ανάν. Με τρεμάμενη φωνή απονέμεται το βραβείο καλύτερης ταινίας, με τίτλο Εκδημοκρατισμός των βαρβάρων παραγωγής ΗΠΑ. Μια παραγωγή που ξεπερνά κατά πολύ τα τεκταινόμενα στο Ιράκ. Με αναφορές στη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν, αλλά κι από παλιότερες περιόδους που περιλαμβάνουν τη Λατινική Αμερική, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Λάος και με πολλές αιχμές για τη Συρία, το Ιράν, τη Λιβύη και την Ινδονησία. Το βραβείο μοιράζεται στην οικογένεια Μπους εν μέσω πολεμικών ιαχών. Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας απονέμεται στο Αμερικάνικο Πεντάγωνο. Η εκπληκτική δουλιά του χρόνια τώρα βρίσκει δικαίωση με την ταινία «Η εξολόθρευση των δικτατόρων». Πρωταγωνιστικές φιγούρες ο Σαντάμ, ο Μιλόσεβιτς κι ο Μπιν Λάντεν οι οποίοι βρίσκουν το θάνατο από πράκτορες της Ομάδας Δέλτα.

Κι άλλα βραβεία

Βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου απονέμεται ομόφωνα στο Μπους το νεότερο για την ταινία «Ο ηλίθιος αυτοκράτορας». Για τη συγκεκριμένη ταινία δεν υπήρξε απλά ομοφωνία από την κριτική επιτροπή, αλλά κι από την Ψυχιατρική Εταιρία των ΗΠΑ. Βραβείο Α΄ Γυναικείου ρόλου παραλαμβάνει η μαντάμ Κοντολίζα για το ρόλο της στην ταινία «Το πρωί πολιτικός και το βράδυ δράκουλας». Κρατώντας το έπαθλο με δάκρυα στα μάτια υποσχέθηκε στο κοινό περισσότερο αίμα. Βραβείο Β΄ Ανδρικού ρόλου στον Μπλερ για τη συμμετοχή του στην ταινία «Η δούλα του αυτοκράτορα». Μια ταινία αμφιλεγόμενη μια και το σενάριό της βασίστηκε στην υπέρβαση των ταξικών διαφορών κι άφηνε σεξουαλικά υπονοούμενα. Βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου δόθηκε στη σύζυγο του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα για την ταινία που βασίστηκε σε δικό της σενάριο με τίτλο «Πώς χαμογελούν τα πετσοκομμένα παιδιά». Βραβείο πρωτότυπου σεναρίου δίνουν στην τηλεταινία «Σοκ και δέος», που συναγωνίζεται σε θέαση την «Αποκάλυψη Τώρα» του Κόπολα, αφού την παρακολουθούν ζωντανά εκατομμύρια πολίτες σ' ολόκληρο τον πλανήτη. Το βραβείο παρέλαβε Αμερικάνος χειριστής ελικοπτέρων που δήλωσε τη συμπαράστασή του στους συναδέλφους του που καταρρίφτηκαν από ντουφέκι άθεου αγρότη. Βραβείο ντοκιμαντέρ και ξενόγλωσσης ταινίας στον κ. Πρόντι. Μια ταινία που αποτύπωσε την τελευταία σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία κατάφερε να συμφωνήσει για την ανθρωπιστική βοήθεια(;) που θα δοθεί στο Ιράκ όταν ισοπεδωθεί. Βραβείο φωτογραφίας στο δανικό τηλεοπτικό δίκτυο που δείχνει τον τρομοκράτη να μπογιαντίζει τον πρωθυπουργό της χώρας και τα όργανα της τάξης που τον συλλαμβάνουν, κατόπιν εορτής. Βραβείο κινουμένων σχεδίων δίνεται στην επέλαση των Ντάλντον. Στο ρόλο των 4 ληστών οι πρωθυπουργοί των ΗΠΑ - Αγγλίας - Ισπανίας -Πορτογαλίας. Μια ψυχαγωγική ταινία που δείχνει ότι όταν οι κακοί θέλουν, μπορούν. Βραβείο κοστουμιών απονέμεται στο CNN για τις υπέροχες ενδυματολογικές τους επιλογές στους Αμερικάνους φαντάρους. Βραβείο σκηνογραφίας παίρνει το ΒΒC για τα σκηνικά που επέλεξε, δείχνοντας τους δέκα Ιρακινούς αιχμαλώτους, μεταδίδοντας ταυτόχρονα ότι ήταν 3.000.

Αυλαία

Κάπου εκεί η απονομή έλαβε τέλος και οι συμμετέχοντες επέστρεψαν ικανοποιημένοι στα στρατηγεία τους και οι θεατές, για να παρακολουθήσουν τη συνέχιση του αιματοκυλίσματος και τις αντιδράσεις των πολιτών, οι οποίες υπό μορφήν χιονοστιβάδας έχουν ξεσπάσει στον πλανήτη, σε μια εισβολή που ο απολογισμός της θα μετρήσει εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Το ερώτημα που πλανάται είναι ποια χώρα έχει σειρά. Θα το επιτρέψουμε;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βραβείο στην «ποίηση»(2003-09-23 00:00:00.0)
Ρωσική «αύρα» στη Βενετία(2003-09-09 00:00:00.0)
Βραβεία σε «Εικόνες του 21ου αιώνα»(2003-03-12 00:00:00.0)
Της Δράμας τα βραβεία(1998-09-29 00:00:00.0)
Βραβεία και διακρίσεις(1996-09-24 00:00:00.0)
Οσκαρ, χωρίς μαύρους υποψήφιους(1996-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ