Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Λαϊκός αναβρασμός...

Νέα Υόρκη

Associated Press

Νέα Υόρκη
ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ- ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

«Πεθαίνοντας» συμβολικά στους δρόμους του Μανχάταν, της λαβωμένης μεγαλούπολης των ΗΠΑ από τα καταστροφικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, που στη συντριπτική της πλειοψηφία, πάνω από 75% αντιτίθεται στον πόλεμο του «καθεστώτος Μπους». Και το δείχνει καθημερινά, όπως και μία άλλη «αντάρτισσα πόλη» το Σαν Φρανσίσκο. Το κίνημα κατά του πολέμου αναζητά ακόμη πιο δραστικούς τρόπους εκδήλωσης της αντίθεσης, σημειώνει και η «Washington Post», ενώ σύσσωμος ο αμερικανικός Τύπος κάνει λόγο για ένα δυναμικό κίνημα και μία εγκάρσια τομή στην αμερικανική κοινωνία, εξαιρετικά επικίνδυνη σε μία εποχή όπου «η χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο έπρεπε να είναι ενωμένη»...

Το κέντρο του Σαν Φρανσίσκο βρίσκεται σε κάθε βάση στο στόχαστρο των διαδηλωτών, ενώ αντίστοιχα στο στόχαστρο έχουν βρεθεί και οι δρόμοι του Μανχάταν. Τα εξαιρετικά βίαια σκηνικά και οι εκατοντάδες συλλήψεις της προηγούμενης εβδομάδας που κλόνισαν τον Σαν Φρανσίσκο, επαναλαμβάνονται στη Νέα Υόρκη. Συμβολικά «πεθαμένοι» διαδηλωτές, στους κεντρικούς δρόμους του Μανχάταν, αποκλείουν για ώρες την κίνηση μέχρι να συρθούν αιμόφυρτοι στις αστυνομικές κλούβες...

Αρκετά νοτιότερα, με πρόταση του μέλους του ΚΚ Βραζιλίας, Φερνάντο Γκουσμάο, το δημοτικό συμβούλιο του Ρίο ντε Τζανέιρο κήρυξε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους persona non grata και όπως τονίζει η απόφαση που εγκρίθηκε ομόφωνα δεν πρόκειται να εμποδίσει τον Μπους να επισκεφθεί το Ρίο, «η κίνηση αποτελεί μια θεσμική δέσμευση απέναντι στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών εξαιτίας του παράλογου αυτού πολέμου στο Ιράκ».

Στο μεταξύ, για 4η συνεχόμενη μέρα οι μαθητές της Γαλλίας βρέθηκαν στο δρόμο, ενώ κάποιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Στρασβούργο.

Αίγυπτος

Associated Press

Αίγυπτος
Αναλόγως και στην Ισπανία, όλη η χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό και κάθε μέρα που περνά ολοένα και περισσότεροι Ισπανοί αντιτίθενται όχι μόνο στον πόλεμο, αλλά και στην ίδια τη συμμετοχή της χώρας τους σε αυτόν τον πόλεμο. Σύμφωνα με την ισπανική «El Mundo», το 90,8% των Ισπανών είναι ενάντιοι σε αυτόν τον πόλεμο.

Χτες, οι φοιτητές και εργαζόμενοι της Βαρκελώνης έκαναν συμβολικό κασερολάσο ούτως ώστε οι ήχοι των κατσαρολικών να καλύψουν το θόρυβο των βομβαρδιστικών Β 52, που ανεφοδιάζονται πάνω από την πόλη τους...

Την Κυριακή 30 Μάρτη έχουν ήδη προγραμματιστεί αρκετές κινητοποιήσεις ενάντια στις ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ισπανία με κεντρικό σύνθημα «Οχι στον πόλεμο» και «Οχι στη χρήση των στρατιωτικών βάσεων». Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις δεκάδων οργανώσεων που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και περικύκλωση των βάσεων θα γίνουν στη Μαδρίτη, στη βάση Ρότα και Τορεχόν, αλλά και ενάντια στη ΝΑΤΟική βάση στην Μπετέρα, έξω από τη Βαλένσια.

Εκτός αυτών η σύνοδος των Πρυτάνεων, που εκπροσωπεί 67 από τα 70 πανεπιστήμια της χώρας, καταδίκασε απερίφραστα τον «άδικο» και «χωρίς καμία νομιμοποίηση» πόλεμο και ζήτησε από όλα τα πανεπιστήμια να δείξουν έμπρακτα την αντίθεση τους, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El Pais», ενώ η εφημερίδα σημειώνει ότι ακόμη και η Σύνοδος των Επισκόπων - ίσως ο πιο αντιδραστικός κλήρος παγκοσμίως - προετοιμάζεται να αφορήσει αυτούς που εξαπολύουν αυτόν τον πόλεμο, ανάμεσά τους και την ισπανική κυβέρνηση.

Τουρκία

Associated Press

Τουρκία
Τέλος, 320 οργανώσεις, συνδικάτα κτλ. καλούν σε μεγάλες πανεθνικές συγκεντρώσεις στις 6 Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ