Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μάκβεθ» από τη Λυρική

Ο μουσικός λόγος του αιώνιου Τζουζέπε Βέρντι ήχησε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στο θέατρο «Ολύμπια» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της όπεράς του «Μάκβεθ», σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο της Βέρνης.

Η δίψα για την εξουσία, που είναι ικανή για κάθε στυγερό έγκλημα και φρικαλεότητα, η παράνοια της ματαιοδοξίας και η τραγωδία των σαιξπηρικών ηρώων ζωντάνεψαν μέσα από την υπέροχη μουσική του μεγάλου Ιταλού μουσουργού, που ερμήνευσε η πειθαρχημένη Ορχήστρα της ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση του Χρύσανθου Αλισάφη. Το ανέβασμα, όμως, της όπερας ως προς το σκηνοθετικό μέρος (Αϊκε Γκραμς), μάλλον δεν ήταν το αναμενόμενο. Τα σκηνοθετικά ευρήματα, τις περισσότερες φορές, δε βοήθησαν την παράσταση (όπως αυτό το σανιδένιο κατασκεύασμα, που ανεβοκατέβαινε για να γίνει πάτωμα, τραπέζι κ.ά., «πλακώνοντας» όχι μόνο τους καλλιτέχνες, αλλά και το κοινό).

Η αποκάλυψη της παράστασης ήταν η υψίφωνος Τατιάνα Σεργιάν, τραγουδίστρια με μεγάλο εύρος φωνής και έντονη σκηνική παρουσία, που ερμήνευσε το ρόλο της αδίστακτης λαίδης Μάκβεθ. Το ρόλο του Μάκβεθ ερμήνευσε ο Ρόμπερτ Χάιμαν, ενώ από τις υπόλοιπες ερμηνείες ξεχώρισαν αυτές του μπάσου Δημήτρη Καβράκου και του Σταμάτη Μπερή, καθώς και τα εξαίρετα χορωδιακά από τη Χορωδία της ΕΛΣ. Παραστάσεις, επίσης, θα δοθούν στις 21,22,23,26,28/3.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ