Κυριακή 12 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Οργή για την αστυνομική βία και την «τυφλή» Δικαιοσύνη

Ο θρήνος της μάνας στην κηδείας του Αμαντού Ντιάλο

Associated Press

Ο θρήνος της μάνας στην κηδείας του Αμαντού Ντιάλο
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ασυγκράτητη κατακραυγή και ογκώδεις μαχητικές διαμαρτυρίες προκάλεσε στις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη, η αθωωτική απόφαση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής (25/2), το Ορκωτό Δικαστήριο του Ολμπανι, πρωτεύουσας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, υπέρ των τεσσάρων λευκών αστυνομικών, οι οποίοι είχαν εξοντώσει τα μεσάνυχτα της 4ης Φλεβάρη του 1999, έπειτα από ένα φοβερό καταιγισμό 41 πυροβολισμών, τον άοπλο Δυτικοαφρικανό μετανάστη Αμαντού Ντιάλο, καθώς βρισκόταν στην είσοδο του σπιτιού όπου κατοικούσε, στην περιοχή Μπρονξ της πόλης της Νέας Υόρκης.

Ο Ντιάλο, 22 ετών, που καταγόταν από τη Γουινέα, ήταν υπαίθριος εμποράκος. Πωλούσε βίντεο, κάλτσες, γάντια και άλλα παρόμοια είδη, τοποθετημένα σε ένα πεζοδρόμιο της 14ης οδού του Μανχάταν, κεντρικής περιοχής της Νέας Υόρκης. Δούλευε 12 ώρες τη μέρα, επί 6 ή 7 μέρες τη βδομάδα, για να βοηθάει την οικογένειά του στην πατρίδα του. Ηταν ένας καλός, μετρίου αναστήματος νέος, χωρίς κανένα ποινικό μητρώο. Γύρω στα μεσάνυχτα της μέρας εκείνης είχε γυρίσει στο σπίτι του. Στις 12.40 π.μ., κατέφθασαν εκεί οι 4 λευκοί αστυνομικοί, μέλη της λεγόμενης Μονάδας Εγκλήματος του Δρόμου, περιπολώντας με ένα αυτοκίνητο χωρίς αστυνομικά διακριτικά και έχοντας πολιτική περιβολή. Αναζητούσαν, όπως είχαν πει τότε, έναν ύποπτο για σειρά σεξουαλικών βιασμών. Ηταν οι: Σιν Κάρολ, 37, Εντουάρτ Μακμέλον, 27, Κένεθ Μπος 28 και Ρίτσαρντ Μέρφι, 27 ετών.

Καταθέτοντας στη δίκη μια γυναίκα, μόνη αυτόπτης μάρτυρας, η Σρι Ελιοτ, είπε ότι, όταν έφτασαν στο σημείο αυτό οι 4 αστυνομικοί, κάποιος ανέκραξε: «Οπλο». Οι αστυνομικοί στρίμωξαν τότε τον Ντιάλο και άρχισαν να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση. Η ίδια βεβαίωσε κατόπιν, ότι οι αστυνομικοί συνέχισαν να βάλλουν ακόμα και όταν το άοπλο θύμα έπεσε στο έδαφος. Από τις 41 σφαίρες, 19 έπληξαν και συνέτριψαν τη σπονδυλική του στήλη και άλλα σημεία του σώματός του.

Οπως γράφτηκε επανειλημμένα, όταν ο Ντιάλο είδε τα 4 αυτά πρόσωπα με πολιτική περιβολή και προτεταμένα τα πιστόλια τους, νόμισε ότι απλά ήταν μία συμμορία ληστών και αμέσως ανέσυρε από την εσωτερική τσέπη το πορτοφόλι του και ανυψώνοντάς το, τους άφηνε να εννοήσουν ότι το περιεχόμενό του - τα χρήματα - ήταν στη διάθεσή τους. Στο σημείο αυτό ο Κάρολ φώναξε: «Οπλο» και αμέσως άρχισε ο εξοντωτικός καταιγισμός των 41 πυροβολισμών. Ο Κάρολ μάλιστα, όπως και ο Μακμέλον, που έπαιζαν πρωταρχικό ρόλο εδώ - αφού ο καθένας τους έριξε τα πρώτα 16 βλήματα - ξαναγέμισαν τα πιστόλια τους και συνέχισαν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ