Κυριακή 12 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
Γενικές εκλογές στην Ισπανία

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Κάλπες στήθηκαν σε όλη τη χώρα και περίπου 34 εκατομμύρια Ισπανοί προσέρχονται σήμερα για την ανάδειξη της νέας Βουλής αλλά και της νέας κυβέρνησης.

Πάντως προγνωστικά και σφυγμoμετρήσεις καθ' όλη την προεκλογική περίοδο δίνουν ως μεγάλο φαβορί των εκλογών για την πρώτη θέση, το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Το «Λαϊκό κόμμα» του Αθνάρ αναμένεται μάλιστα να υπερβεί το φράγμα του 40%, συγκεντρώνοντας από 40,5% έως 42,1% των ψήφων.

Εντούτοις, τα ερωτηματικά δεν αφορούν τόσο την πρωτιά αλλά τις επιδόσεις της αντιπολίτευσης, καθώς το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» και η «Ενωμένη Αριστερά» έχουν δηλώσει ότι θα συνεργαστούν μετεκλογικά για το σχηματισμό κυβέρνησης. Συνεπώς, αυτό που αναμένουν όλοι, είναι με πόσες ποσοστιαίες μονάδες θα κερδίσει το κόμμα του Αθνάρ - αντί της μίας στις εκλογές του 1996 - το Σοσιαλιστικό κόμμα του Γιοακίν Αλμούνια, και αν θα επαναληφθεί το σκηνικό για τους Σοσιαλιστές και τους συνοδοιπόρους τους να μην κατορθώσουν τελικά να αποσπάσουν μαζί την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή. Παρά την αναμενόμενη αύξηση της δύναμης της κεντροδεξιάς στις αυριανές εκλογές, ούτε και τώρα το Λαϊκό κόμμα φαίνεται ικανό να αποσπάσει 176 έδρες που θα διασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία του στη νέα Βουλή. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Αθνάρ θα συγκεντρώσει από 158 έως 171 έδρες. Οπως και στην απερχόμενη Βουλή ο Αθνάρ για να κυβερνήσει θα πρέπει να διαπραγματευτεί την υποστήριξη των Εθνικιστών Καταλανών της «Σύγκλισης και Ενωσης», που αναμένεται να αποσπάσουν και πάλι 15 έδρες στη νέα Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ