Κυριακή 16 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ

Ζωτικής σημασίας η ανάγκη αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών υπέρ των κομμουνιστών και των συμμάχων τους

Στις 6 Μάρτη 2003 πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα Ολομέλεια της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του Κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, παρουσίασε τις βασικές προτάσεις του ΚΚΡΟ για την έξοδο από την κρίση. Σύμφωνα με αυτές, το ΚΚΡΟ θεωρεί ότι ζητήματα - κλειδιά για «μια σύγχρονη κοινωνικοοικονομική πολιτική είναι: α) το πρόβλημα της ανάπτυξης της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής της χώρας, καθώς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις οποίες εργάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας. β) Το πρόβλημα της ανάπτυξης των περιοχών της Ρωσίας». Οπως σημειώνεται στο Δελτίο Τύπου της ΚΕ του κόμματος, «το ΚΚΡΟ, σαν κόμμα που εκφράζει τα θεμελιακά συμφέροντα της πλειοψηφίας των εργαζομένων, προτείνει στους εμπορευματο-παραγωγούς όλων των μορφών ιδιοκτησίας σε όλες τις περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας να συνάψουν ένα είδος "κοινωνικού συμβολαίου" για την αμοιβαία υποστήριξή τους στα ζητήματα που έχουν στρατηγική σημασία για την τύχη της Ρωσίας». Μετά τη συζήτηση της εισήγησης, η ΚΕ του ΚΚΡΟ διαπίστωσε ότι «δε θα πρέπει να αναμένονται θετικές μεταβολές χωρίς την αλλαγή της πολιτικής και των προσώπων, τη στιγμή, μάλιστα, που η ηγεσία της χώρας ελέγχεται από κλίκες της ολιγαρχίας. Το κυρίαρχο καθεστώς προσαρμόζει το πολιτικό και οικονομικό σύστημα στο μακροπρόθεσμο συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου: Αλλάζει τη νομοθεσία, την περιφερειακή πολιτική, το κομματικό σύστημα. Την ίδια ώρα, η εξουσία δείχνει την απροθυμία και πλήρη αδυναμία της στην αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που βιώνει η πλειοψηφία των πολιτών. Συνεχίζεται η ύφεση στην οικονομία, φοβερή έκταση παίρνει η φθορά στις βασικές υποδομές, με καταστροφικούς ρυθμούς αυξάνεται η θνησιμότητα του πληθυσμού. Η λαϊκή δυσαρέσκεια ξεχειλίζει όλο και πιο συχνά. Στη χώρα ξεσπούν απεργίες, απεργίες πείνας, συλλαλητήρια και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της καθυστέρησης στην καταβολή των μισθών, ενάντια στην αύξηση των δημοτικών τελών και του ιδιαίτερα χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Το σύστημα της εκτελεστικής εξουσίας είναι διεφθαρμένο και αφύσικο: Η διαφθορά στα όργανα της εξουσίας έχει αποκτήσει επικίνδυνες διαστάσεις. Οι βουλευτές όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Κρατικής Δούμας που στηρίζουν την κυβέρνηση παρέβηκαν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις και εξαπάτησαν τους ψηφοφόρους τους».

Στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΡΟ αναφέρεται: «Αν στις προσεχείς εκλογές στα ομοσπονδιακά όργανα της εξουσίας το ΚΚΡΟ σε συμμαχία με όλες τις λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις δε σημειώσει σημαντική επιτυχία, τότε η προοπτική για τη χώρα είναι η πλήρης μετατροπή της σε αποικία, η μετατροπή της σε αποθήκη πρώτων υλών για την παγκόσμια οικονομία, ενώ η αποσύνθεση της οικονομίας και της κοινωνίας θα πάρει καταστροφικό χαρακτήρα». Η ΚΕ του ΚΚΡΟ ενέκρινε τις θέσεις για τη στρατηγική διέξοδο της Ρωσίας από την κρίση, τα άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση της οικονομικής ανόδου και της ολοκλήρωσης του συστήματος κρατικής διεύθυνσης, που εισηγήθηκε το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ. Τέλος, κάλεσε τις ΚΟ του Κόμματος να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχία των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής στον τομέα των δημοτικών τελών, της ενέργειας και γενικά της ακρίβειας, που θα γίνουν σε όλη τη Ρωσία την περίοδο από 27 έως 29 Μάρτη 2003.

Για την κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ δεν κατέληξε, όσον αφορά στο ζήτημα της καθόδου στις εκλογές. Θεωρείται, όμως, σίγουρη η συνεργασία του ΚΚΡΟ με τις δυνάμεις της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ) και τους αγροτιστές, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, αν το ΚΚΡΟ θα συγκροτήσει ευρύτερο συνασπισμό ή θα συμπεριλάβει εκπροσώπους άλλων κομμάτων στην εκλογική κομματική του λίστα. Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί πρόταση της ΚΕ του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ προς το ΚΚΡΟ για συγκρότηση εκλογικού μπλοκ, με στόχο την κοινή κάθοδο όλων των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ του σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης της Ρωσίας (κομμουνιστές, αγροτιστές, πατριώτες). Επίσης, πρόσφατα, ο βουλευτής και πρόεδρος του Λαϊκοπατριωτικού Κόμματος Ρωσίας (ΛΠΚΡ) Ι. Ροντιόνοφ και ο γερουσιαστής και πρώην κυβερνήτης της περιοχής του Κρασναντάρ Ν. Κοντρατιένκο, με κοινή επιστολή τους προς τους Γκ. Ζιουγκάνοφ (ΚΚΡΟ), Β. Τιούλκιν (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ), Ο. Σένιν (ΕΚΚ - ΚΚΣΕ), ζητούν τη συσπείρωση όλων των αντιπολιτευτικών δυνάμεων της Ρωσίας και τη συγκρότηση ενιαίου Λαϊκού Μετώπου.


Π. Ι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ