Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Συνεχής αγώνας ενάντια στη λειτουργία του ΝΑΤΟικού λιμανιού

Οι κάτοικοι των Ελευθερών Καβάλας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία ΝΑΤΟικού λιμανιού στη Νέα Πέραμο. Σήμερα το απόγευμα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα οργανώνει συγκέντρωση ενημέρωσης των κατοίκων για τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει στην πορεία κλιμάκωσης των αντιδράσεων και ενόψει της συνάντησης που αναμένεται να έχει την επόμενη βδομάδα με τους αρμόδιους υφυπουργούς Αμυνας, ΠΕΧΩΔΕ αλλά και τον υπαρχηγό του ΓΕΝ.

Στο μεταξύ, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα συνεχίζουν τις επαφές τους με τους φορείς του νομού προκειμένου να εκφραστεί σύσσωμα η αντίσταση στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει την περιοχή σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο θανάτου.

Αντί λιμενικών έργων ανάπτυξης της περιοχής με βάση τις υπάρχουσες και πρόσφατα εγκεκριμένες μελέτες, σχεδιάζεται να γίνουν αποβατικές εγκαταστάσεις φορτοεκφόρτωσης τεράστιων κιβωτιαγωγών πλοίων στη Ν. Πέραμο.

Η εγκεκριμένη μελέτη το 1998 από ΥΠΕΧΩΔΕ, ΓΕΝ, Νομαρχία Καβάλας, Δήμο Ελευθερών κλπ., προέβλεπε δημιουργία ακτοπλοϊκού, αλιευτικού, μικρού εμπορικού λιμανιού, συμβατό με την ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης. Ξαφνικά οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με τα σχέδια του ΝΑΤΟ που έρχεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Ετσι επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα μεγάλο στρατιωτικό λιμάνι - έκτρωμα με βάθη κρηπιδώματος 14 (!) μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από 15 χρόνια - όπως ανέφεραν στο «Ρ» μέλη της ΣΕΑ - όταν σχεδιαζόταν η δημιουργία του νέου εμπορικού λιμένα της Καβάλας, μεταξύ διαφόρων εναλλακτικών λύσεων είχε εξεταστεί και η συγκεκριμένη θέση στη Νέα Πέραμο, αλλά απορρίφθηκε για να μη διαταραχτεί η ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή και διότι δεν είναι συμβατή η βαριά εμπορική χρήση με τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της περιοχής (αγροτικός, παραθεριστικός, ακτοπλοΐας, αλιευτικός).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ