Πίσω από τα υποτιθέμενα «κίνητρα», κρύβεται η πολιτική ξεπουλήματος, διάλυσης και μαζικών κατασχέσεων
Κίνητρα, για να «χωνευτούν» ...οι ενδιαφέροντες συνεταιρισμοί από τους εμποροβιομηχάνους, χωρίς πολλά - πολλά έξοδα, δίνει η κυβέρνηση, μέσω του Προεδρικού Διατάγματος, που ανακοινώθηκε προχτές στην κατεύθυνση της υλοποίησης των όσων ορίζει ο σχετικός αντισυνεταιριστικός νόμος 2810/2000. Ταυτόχρονα, δίνεται κι ένα «κίνητρο» στην ιδιωτικοποιημένη ΑΤΕ να αρχίσει τις μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς συνεταιρισμών, που κρίνονται πλέον μη βιώσιμοι...
Κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και ΕΕ, σηματοδοτούν με την ακολουθούμενη πολιτική τους το τέλος των συνεταιρισμών, του κοινωνικού χαρακτήρα τους και του κοινωνικού ρόλου που καλούνται να διαδραματίσουν σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρησιμοποίησαν μέχρι τώρα τους συνεταιρισμούς για μικροκομματικά οφέλη και με την πολιτική προσαρμογής που επέβαλαν στις αντιαγροτικές εντολές της ΕΕ και της ασύδοτης ελεύθερης αγοράς, τους οδήγησαν σε απαξίωση, συρρίκνωση και χρεοκοπία με τη συνευθύνη των φίλα προσκείμενων διοικήσεων.
Προχτές, με την ανακοίνωση της υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος από το υπουργείο Γεωργίας για τα κίνητρα συγχώνευσης των συνεταιρισμών και μετατροπής των καταστατικών σε ΑΕ ή ΕΠΕ, φάνηκε άλλη μια πτυχή της απύθμενης κυβερνητικής υποκρισίας. Οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να γίνουν ΑΕ ή Ομάδες Παραγωγών ΑΕ, για να λάβουν τα όσα ορίζουν οι αναπτυξιακοί νόμοι της κυβέρνησης για τους ιδιώτες επιχειρηματίες. Προβλέπονται, επίσης, κάποια «έξτρα» ψευτοκίνητρα, τριετούς έως πενταετούς διάρκειας, για διοικητικά έξοδα εκκίνησης, πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, λες και οι συνεταιρισμοί δεν έχουν καθόλου εγκαταστάσεις και επιστημονικό προσωπικό...
Ομως, στο συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα δε λύνονται ούτε καν πρακτικά προβλήματα για όσους συνεταιρισμούς θέλουν να συγχωνευτούν. Τι θα γίνει, για παράδειγμα, με τα χρέη; Πώς θα συγχωνευτούν οι Ενώσεις Αιγιαλείας και Πάτρας στην Αχαΐα; Η πρώτη δε χρωστάει και η δεύτερη χρωστάει της ...Μιχαλούς. Μήπως, η κυβέρνηση θέλει να βάλει υποθήκη στην ΑΤΕ και τα περιουσιακά στοιχεία και των συνεταιρισμών που δεν έχουν φέσια ακόμα; Βέβαια, τίθεται και το εξής ζήτημα. Και στο νόμο 1541/85 προβλέπονταν ανάλογα κίνητρα για συγχωνεύσεις συνεταιρισμών. Αλλά από τότε το μόνο που έγινε, ήταν να προκύψει μια Ενωση στη Μεσσηνία και να συγχωνευτούν κάνα δύο από τις Ενώσεις του Εβρου. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη διάλυση της ΚΥΔΕΠ, συγκροτήθηκαν τριτοβάθμιες οργανώσεις όπως η «Σιτική» και η «Βαμβακουργική», αλλά χαΐρι δεν είδαν οι σιτοπαραγωγοί και οι βαμβακοπαραγωγοί. Κι ας έδωσαν συνδρομές οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για τη συγκρότησή τους και ας δόθηκαν επιδοτήσεις για τα έξοδα εκκίνησής τους.
Ετσι και τώρα, φαίνεται ότι στο συγκεκριμένο ΠΔ, δεν προβλέπεται τίποτα σε όφελος των φτωχομεσαίων αγροτών και της στήριξης κοινωνικού προσώπου των συνεταιρισμών. Αντιθέτως, ρίχνονται κάποια δολώματα για τη μετατροπή των συνεταιρισμών μια ώρα αρχύτερα σε ανώνυμες εταιρίες, που θα λειτουργούν σε όφελος των εμποροβιομηχάνων, με «συνεταίρους» τους κάθε λογής επιχειρηματίες και εμποροβιομήχανους. Και ο απώτερος στόχος είναι η πλήρης διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος.
Για τους μικρομεσαίους αγρότες δε μένει τίποτα άλλο παρά να αντισταθούν και να ανατρέψουν αγωνιστικά τις νέες αυτές μεθοδεύσεις, διεκδικώντας να αλλάξει το γενικότερο πλαίσιο σε όφελος της λειτουργίας των συνεταιρισμών, να αλλάξει αυτή η αντιαγροτική πολιτική σε όφελός τους και σε όφελος των συνεταιριστικών οργανώσεων. Να απαιτήσουν και να έχουν συνεταιρισμούς που θα δουλεύουν για τα δικά τους συμφέροντα, που θα προασπίζουν τους κόπους και την επιβίωσή τους. Να παλέψουν για την ύπαρξη παραγωγικών συνεταιρισμών.