Το εργατικό κίνημα θα αντιδράσει αμεσα και αποφασιστικά στα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης |
Τα παραπάνω ήταν οι πραγματικές ειδήσεις που βγήκαν χτες κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του «Αθήνα 2004», αφού για τα συγκεκριμένα προγράμματα ξεκοκαλίσματος εκατομμυρίων με πρόσχημα την εκπαίδευση εθελοντών, ανέργων, εργαζόμενων και ελεύθερων επαγγελματιών και οι δύο πλευρές δεν έδωσαν κανένα συγκεκριμένο στοιχείο.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της υπογραφής του μνημονίου ο Δ. Ρέππας, είπε ότι έχει τεθεί θέμα αλλαγής ωραρίου που υπερβαίνει την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων! Το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και θέματα προσλήψεων και απολύσεων η κυβέρνηση σκοπεύει να τα εξετάσει στα πλαίσια λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση, τη δημιουργία της οποίας έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός άδραξε την ευκαιρία, να θέσει ζήτημα γενικότερων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, αφού όπως είναι γνωστό το θέμα του ωραρίου τίθεται μόνο από τους μεγαλοκαταστηματάρχες, ενώ την αντίθεσή τους έχουν ανοιχτά διατυπώσει τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η ΓΣΕΒΕΕ. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η λεγόμενη Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης θα γίνει ο πολιορκητικός κριός για να προωθηθούν οι παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, σύμφωνα με τις πάγιες απαιτήσεις του ΣΕΒ και της μεγαλοεργοδοσίας.
Για το ζήτημα των απεργιών και των συγκεντρώσεων, ο υπουργός Εργασίας με το γνωστό διφορούμενο λόγο του, είπε ότι αυτά κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα, αλλά πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν δεσμευτεί για την άρτια διοργάνωση των Αγώνων. Βέβαια, οι εργαζόμενοι ποτέ δεν ανέλαβαν καμία δέσμευση να υποστείλουν τη σημαία των αγώνων πολύ περισσότερο να παραιτηθούν από τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η μόνη που κήρυξε μορατόριουμ, είναι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία έτσι και αλλιώς, έχει αποδεχτεί μόνιμη κοινωνική ανακωχή από κάθε είδους διεκδίκηση και αγώνες.
Ο Δ. Ρέππας είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο «εισαγωγής» ξένων εργατών, αλλά το ποιες ειδικότητες και πόσοι θα χρειαστούν, αυτό θα εξεταστεί μέσω της Διυπουργικής Επιτροπής. Προφανώς θα πρόκειται για ακριβοπληρωμένα στελέχη εταιριών που καμιά σχέση δεν έχουν με τους χιλιάδες αλλοδαπούς εργάτες, των οποίων μαζί με τους Ελληνες εργάτες οι κατασκευαστικές εταιρίες στην κυριολεξία «πίνουν το αίμα». Απ' αυτή την άποψη η απάντηση που έδωσε ο υπουργός στην ερώτηση για τα αυξημένα εργατικά ατυχήματα στην κατασκευή των μεγάλων έργων και ειδικά του «Ολυμπιακού Χωριού» μόνο προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί. Επί της ουσίας ο υπουργός αντί να κάνει την αυτοκριτική της κυβέρνησης για τους θανάτους ζήτησε να του πουν κι ευχαριστώ οι... νεκροί, γιατί η κυβέρνηση δημιούργησε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Δεν μπορεί ο Δ. Ρέππας να επαίρεται ότι η κυβέρνηση δημιούργησε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, όταν οι νεκροί «στοιχειώνουν» τους τοίχους του Ολυμπιακού Χωριού και με την ανοχή της κυβέρνησής του, οι κατασκευαστικές έχουν επιβάλλει καθεστώς ασυδοσίας, παρανομίας και στυγνής εκμετάλλευσης.
Οσο για τα συγχαρητήρια και τις αβρότητες που αντάλλαξαν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης με την εκπρόσωπο των πολυεθνικών (των γνωστών και ως χορηγών..!) για το σημαντικό έργο της κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού, θα τους θυμίσουμε μόνο: Οτι σε αυτό πράγματι το μεγάλο έργο, καμία κυβέρνηση, κανένας χορηγός, δεν έχει ρίξει ούτε μια δραχμή ούτε ένα ευρώ. Τα 150 δισ. που θα στοιχίσει η κατασκευή του, είναι μόνο χρήματα των εργαζομένων. Είναι οι εισφορές τους στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Κι απ' αυτό το χρήμα των εργατών θα κερδίσουν οι πολυεθνικές.
Ανάλογα με το καθεστώς που επιβάλλεται στις Συνόδους Κορυφής σε ολόκληρα τμήματα πόλεων, θα είναι τα «μέτρα ασφάλειας» που θα επιβληθούν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Με αυτόν τον τρόπο ο υπουργός Εργασίας περιέγραψε τα μέτρα και τις ρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Μάλιστα η πρόεδρος του «2004» Γ. Δασκαλάκη παρομοίωσε την περίοδο των Αγώνων με «διαρκή διαχείριση κρίσεων». Οι παραλληλισμοί αυτοί, όσο και αν οι ομιλούντες ισχυρίστηκαν ότι «δε θέλουμε στρατοκρατούμενη Αθήνα» και έκαναν λόγο για «ανάγκη αυξημένης ασφάλειας», ευθέως παραπέμπουν σε μια πόλη που οι δυνάμεις ασφαλείας θα έχουν τον πρώτο λόγο. Τα παραδείγματα από τις αντίστοιχες περιπτώσεις, π.χ. Γένοβα αλλά και Ναύπλιο, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία.