Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ο εχθρός στο στόχαστρο: «Τα μηνύματα από τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλη την υφήλιο καθίστανται ενοχλητικά. Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους συνιστά μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη απ' ό,τι ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν... Παρά το γεγονός όμως ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν επιμείνει ότι η αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράκ δε θα επηρεαζόταν από την κοινή γνώμη, τις τελευταίες ημέρες αναγνώρισαν ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσουν το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα» (ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ - ΒΗΜΑ).

Από τη Βαγδάτη... (1) «Σε μια πυρετική εκστρατεία δύο ταχυτήτων, με στόχο αφ' ενός μεν να αχρηστευτεί κάθε πρόσχημα των Αμερικανών για επίθεση κατά του Ιράκ, αφ' ετέρου δε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση του στρατιωτικού μηχανισμού και των κάθε είδους υποδομών στο ενδεχόμενο του πολέμου, έχει αποδυθεί η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτή είναι η εντύπωση που αποκόμισαν σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες οι οποίες επισκέφθηκαν τον πρόεδρο του Ιράκ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου» (Πέτρος Παπακωνσταντίνου -απεσταλμένος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ στη Βαγδάτη).

Από τη Βαγδάτη... (2) «Σε ό,τι αφορά τα πολεμικά σενάρια, η άποψη που επικρατεί είναι ότι οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να καταλάβουν μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα τη Μοσούλη στο Βορρά και τη Βασόρα στο Νότο, ώστε η Βαγδάτη να βρεθεί πολύ γρήγορα αποκλεισμένη... Τοπικοί αξιωματούχοι κάνουν επίσης λόγο για την επανάληψη, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, του "σεναρίου Τζενίν", εννοώντας ότι όποιο οικοδομικό τετράγωνο εμφανίζει σθεναρή αντίσταση θα ισοπεδώνεται ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες του εισβολέα, κατά το πρότυπο που εφάρμοσε το Ισραήλ στις περυσινές επιχειρήσεις του εναντίον των Παλαιστινίων... Ωστόσο, η ύπαρξη ενός σχεδόν καθολικά οπλισμένου λαού αποτελεί δυνητική εφεδρεία για την ιρακινή κυβέρνηση εφόσον η μάχη της Βαγδάτης πάρει και χαρακτηριστικά ανταρτοπολέμου πόλεων» (Ο ίδιος).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ