Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Και τζάμπα χέρια και χρήμα

Στη χρηματοδότηση εργοδοτών με 14 εκατομμύρια ευρώ (4,76 δισ. δραχμές) ως επιδότηση για την πρακτική άσκηση 12.000 μαθητών των ΤΕΕ Α΄ κύκλου του ΟΑΕΔ προχωράει η κυβέρνηση με απόφαση του υπουργού Εργασίας Δημήτρη Ρέππα.

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ, ο οποίος σταδιακά μετατρέπεται σε φέουδο πολύμορφης ενίσχυσης της εργοδοσίας. Δε φτάνει δηλαδή, που οι εργοδότες θα έχουν εργατικά χέρια - έστω και για πρακτική άσκηση - χωρίς να τους στοιχίζει τίποτα 4ήμερη, 5ήμερη, 6ήμερη απασχόληση, αλλά θα πληρώνονται κι από πάνω.

Η πρακτική άσκηση των μαθητών εκτός από φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνεται και «σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, σε συνεταιρισμούς» κλπ. και ισχύει για το έτος 2003.

Αν και η απόφαση προβλέπει ότι το ποσό των 6 ευρώ ημερησίως μπορεί να καταβάλλεται και στους ίδιους τους μαθητές, στην πράξη θα οδεύσει στα ταμεία της εργοδοσίας, αφού η προϋπόθεση για πρακτική άσκηση στη Σχολή «εφόσον υπάρχουν οργανωμένα εργαστήρια» στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Και αυτό, όμως, μπορεί να γίνει «μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλος αριθμός μαθητών που πρέπει να απασχοληθούν για την πρακτική τους και «δεν εξευρίσκονται εργοδότες ή δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ