Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αναζητούν προσχήματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πάνω από 300.000 άνθρωποι κατέκλυσαν προχτές τους δρόμους της Μαδρίτης, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της ισπανικής κυβέρνησης. Ο κύριος λόγος της διαδήλωσης ήταν η πρωτοφανής οικολογική καταστροφή, που προκάλεσε το ναυάγιο του «Πρεστίζ» στη Γαλικία, μαζί με το γεγονός πως κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, ενώ τα κυβερνητικά μέτρα αποκατάστασης των συνεπειών είναι φτωχά και αναποτελεσματικά. Δεν ήταν λίγοι οι διαδηλωτές, όμως, που συνέδεαν το προαναφερόμενο θέμα με τη φιλοπόλεμη στάση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ. «Το πετρέλαιο σκοτώνει στη Γαλικία και στο Ιράκ» έγραφε ένα πανό, ενώ υπήρχαν και ανάλογα συνθήματα. Την ίδια στιγμή, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το 85% των Ισπανών, να αντιτίθενται στον πόλεμο, έναντι 74% του προηγούμενου μόλις μήνα και η δημοτικότητα του Ισπανού πρωθυπουργού πέφτει συνεχώς. Ακόμη και η συντηρητική εφημερίδα «Ελ Μούντο», που κάποτε υποστήριζε τον Χ. Μ. Αθνάρ, σημείωνε σε πρόσφατο άρθρο της: «Η Ισπανία θα πληρώσει για την ξεκάθαρη και άνευ όρων ευθυγράμμισή της με τις ΗΠΑ».

Ο τελευταίος, πάντως, το Σαββατοκύριακο βρισκόταν στις ΗΠΑ, όπου είχε συνάντηση με τον Τζ. Μπους. Και ορισμένες πληροφορίες λένε, ότι επέμενε ιδιαίτερα στην εξάντληση των περιθωρίων «νομιμοποίησης» του πολέμου με μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με άλλα λόγια, στην αναζήτηση προσχημάτων, ώστε να ξεγελαστεί η λαϊκή οργή.

Βρετανικές... γαλαντομίες

Πάρ' τον στο γάμο σου, να σου πει και του χρόνου, λέει η γνωστή λαϊκή παροιμία και τη θυμηθήκαμε καθώς διαβάζαμε ανταποκρίσεις από την Κύπρο, οι οποίες λένε, ότι το Λονδίνο έχει διαβεβαιώσει το ΓΓ του ΟΗΕ, πως είναι διατεθειμένο να «παραχωρήσει» το μισό περίπου έδαφος των «κυρίαρχων βρετανικών βάσεων στο κοινό κράτος», ως βρετανική συμβολή στην επίλυση του προβλήματος και, ιδιαίτερα, της εδαφικής πτυχής του. Σύμφωνα, με ορισμένους υπολογισμούς, μάλιστα, τα 9/10 των εδαφών που θα «παραχωρήσουν» οι Βρετανοί θα περιέλθουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά και μόνο το 1/10 στην τουρκοκυπριακή.

Πολύ γαλαντόμο είναι το Λονδίνο με τα κλεμμένα....

Το τελεσίγραφο

«Στις αρχές της εβδομάδας, σε συντονισμό με τους φίλους και συμμάχους μας, θα παρουσιάσουμε μια πρόσθετη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ορίζει απλά και ξεκάθαρα ότι το Ιράκ δε σέβεται την απόφαση 1441 για τον αφοπλισμό του». Αυτά δήλωσε προχτές ο Τζ. Μπους, έχοντας στο πλευρό του τον Ισπανό πρωθυπουργό Χ. Μ. Αθνάρ. Και προκειμένου, να μην αφήσει την παραμικρή αμφιβολία, για τον τελεσιγραφικό και προς κάθε κατεύθυνση, χαρακτήρα της αμερικανικής πρωτοβουλίας, συμπλήρωσε: «Είναι η τελευταία ευκαιρία του ΣΑ. Κατά τις τελικές συζητήσεις, δε θα έχει παρά ένα ερώτημα: Ο Σαντάμ Χουσεΐν σέβεται την απόφαση 1441;».

Με άλλα λόγια, δηλαδή, ο ένοικος του Λευκού Οίκου απαιτεί από το ΣΑ, την εδώ και τώρα «νομιμοποίηση» του προαποφασισμένου νέου πολέμου και, εμμέσως πλην σαφώς, επαναφέρει το γνωστό «όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου». Μόνο, που τούτη τη φορά, ο ωμός αυτός εκβιασμός απευθύνεται πρωτίστως σε βασικούς εταίρους των ΗΠΑ, στην «αντιτρομοκρατική συμμαχία», όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Και μπορεί, η αντίθετη μέχρι σήμερα στάση των τελευταίων, να έχει στα θεμέλιά της τα αντικρουόμενα μεταξύ τους ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, αλλά και οι κινητοποιήσεις των λαών παίζουν σοβαρό ρόλο και μπορούν να παίξουν ακόμη μεγαλύτερο.

«Ενα το κρατούμενο»

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις στη Θεσσαλία - Εργατικά Κέντρα, Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, Ομοσπονδίες Επαγγελματοβιοτεχνών, Εμπορικοί Σύλλογοι - συμφωνούν σ' ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων, το οποίο και θα προβάλουν στους κοινούς αγώνες κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που αναμένεται ν' αναπτυχθούν στην περιοχή. Και τούτο γιατί αυτές οι οργανώσεις, στις οποίες συμμετέχουν συνδικαλιστές όλων των πολιτικών τοποθετήσεων, εκπροσωπούν και, εν δυνάμει, εκφράζουν, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους της πόλης και του χωριού.

Βεβαίως, η συμφωνία των οργανώσεων στο κοινό διεκδικητικό πλαίσιο δε σημαίνει, αυτομάτως, ότι όλοι όσοι συμμετέχουν και εκπροσωπούνται σ' αυτές έχουν συνειδητοποιήσει, σε όλη της την έκταση και το βάθος, την ανάγκη του κοινού αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται. Δείχνει, όμως, ότι στη Θεσσαλία υπάρχουν οι προϋποθέσεις και ανοίγονται δυνατότητες για λαϊκή, αγωνιστική συσπείρωση. Κι αυτό είναι «ένα το κρατούμενο» στην πάλη για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, που χρειάζεται ο λαός μας κι έχει ανάγκη ο τόπος μας...

Τα ... απελευθερωμένα

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΓΝΩΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ «συγκράτησης» του πληθωρισμού και στις ΔΕΚΟ: Αύριο ο Νίκος Χριστοδουλάκης θα δώσει εντολή για «πάγωμα» των αυξήσεων των μισθών στους διοικητές. Προφανώς οι ...μισθοί φταίνε και τούτη τη φορά για την ακρίβεια και την οικονομική κατάσταση του Ελληνα καταναλωτή.

Οσο για το πάγωμα των αυξήσεων στα τιμολόγια ας μην το κάνουν και σημαία τους. Εχει αποδειχθεί ότι στις «ελεύθερες αγορές» οι τιμές πάνε προς τα πάνω και οι χώροι της ενέργειας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών ως γνωστόν έχουν πλέον «απελευθερωθεί».

Η ΕΞΗΓΗΣΗ Χυτήρη για την πορεία των Ολυμπιακών Εργων ήταν, όντως, πρωτότυπη. Δεν πρέπει να κρίνεται λέει ...γραμμικά η πορεία υλοποίησής τους, γιατί ο χρόνος αποπεράτωσης είναι κατά πολύ μικρότερος του χρόνου που απαιτείται για την έναρξη των εργασιών!

Εν ολίγοις μας είπε, πως η κυβέρνηση είναι να μην ξεκινήσει κάτι. Αν το ξεκινήσει, σε ελάχιστο χρόνο το τελειώνει. Να υποθέσουμε ότι αυτό ισχύει (για παράδειγμα) και στην περίπτωση του δρόμου Αθηνών - Τριπόλεως;

Οπως και να έχει, πάντως, η υπόθεση της Ολυμπιάδας όσο πάει και ...αγριεύει και οι κόντρες δίνουν και παίρνουν. Είναι καλό αυτό από μια άποψη. Οταν αλληλοκαρφώνονται (Βενιζέλος και Αγγελοπούλου) μαθαίνουμε τι συμβαίνει.

ΩΡΑΙΟΤΑΤΑ, τον αποφάσισαν το νέο φορέα για τις αεροδιακομιδές, έστω κι αν εμπλέκουν τους πάντες σε ένα απίστευτο κουβάρι αρμοδιοτήτων (ίσως για να διαχέονται πιο εύκολα οι ευθύνες). Μια λεπτομέρεια δε μάθαμε όμως ...τα κονδύλια πού θα τον στηρίξουν.

Εκεί η σιγή ιχθύος έχει το νόημά της, αφού τα προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό για τις διακομιδές απέχουν πάρα, μα πάρα πολύ από τις ανάγκες, ιδίως για τα νησιά του Αιγαίου. Για τα ίδια νησιά που ταλαιπωρούνται αυτές τις μέρες από την κακοκαιρία μιλάμε.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Με καθαρές θέσεις

Η ημερίδα του ΚΚΕ για την Ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, ανέδειξε τις κρίσιμες πλευρές που έχει ο ενεργειακός τομέας για την επιβίωση, την οικονομική ανάπτυξη, την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλο την πλανήτη. Ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο που έχει ο έλεγχος των ενεργειακών πρώτων υλών. Και με βάση αυτές τις διαπιστώσεις -που ελάχιστοι διαφωνούν- κατέδειξε με σαφήνεια, ποιος είναι αυτός που θα πρέπει να έχει υπό τον έλεγχό του τον ορυκτό πλούτο, τις ανανεώσιμες πηγές. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, αποδεικνύεται η δύναμη της ενέργειας. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι αποτελεί κοινωνικό αγαθό, που -όταν είναι στα χέρια των λαών- μεταφράζεται σε πηγή ανάπτυξης και παραγωγής κοινωνικού πλούτου. Στην αντίθετη περίπτωση, αποτελεί μέσο αύξησης των κερδών του μονοπωλιακού κεφαλαίου, αποτελεί αιτία επεμβάσεων και ματοκυλίσματος των λαών.

Η ημερομηνία διεξαγωγής της ημερίδας, δεν ήταν τυχαία. Πάντα είναι επίκαιρα τα θέματα της ενέργειας, όμως, στις μέρες μας, διαδραματίζονται τα πλέον σημαντικά γεγονότα για τον έλεγχο αυτού του τομέα. Ηδη, το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, συζήτησαν την παραπέρα παραχώρηση του τομέα ενέργειας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, βρίσκεται «επί θύραις» η ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ, με βασικό κίνητρο τον έλεγχο των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στην ημερίδα, κοινή ήταν η εκτίμηση ότι ο πόλεμος γίνεται για το πετρέλαιο και όχι για την τρομοκρατία. Στο πεδίο μάχης, που θύματα είναι όχι μόνο ο λαός του Ιράκ, αλλά όλοι οι λαοί του κόσμου, πολεμάει μία δράκα πολυεθνικών συμφερόντων για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, τόσο από τους υπερατλαντικούς, όσο και από τους Ευρωπαίους «συμμάχους» μας! Μάλιστα, την περασμένη βδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής TotalElfFina, κάλεσε έμμεσα τη γαλλική κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση απέναντι στους Αμερικανούς...

Μπροστά σε όλα αυτά, η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη. Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές ανήκουν στους λαούς και όχι στις πολυεθνικές. Τα κριτήρια, με τα οποία προσεγγίζει τον προσδιορισμό της ενεργειακής πολιτικής, συνδέονται με τα ζητήματα του σχεδιασμού, της επιλογής τεχνολογιών συμβατών με τα κοινωνικά κριτήρια, την ασφάλεια των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος, την ενεργειακή επάρκεια, την εξασφάλιση ενός ανώτερου επιπέδου λαϊκής ενεργειακής κατανάλωσης. Φυσικά, μια τέτοια σύνδεση προϋποθέτει την κοινωνική ιδιοκτησία στις πρωτογενείς ενεργειακές ύλες, στα μέσα παραγωγής ενέργειας. Με προσδιορισμό του κοινωνικού κόστους ενέργειας και τη διαμόρφωση κρατικής τιμολογιακής πολιτικής. Πρόκειται για ενεργειακή πολιτική ενταγμένη στα κίνητρα, τους άξονες και τις προϋποθέσεις της Λαϊκής Οικονομίας. Ζήτημα που πρέπει να αποτελεί για τους κομμουνιστές, συνεχές και ανοιχτό πεδίο ιδεολογικής, πολιτικής, μαζικής δράσης μέσα στο λαό, μέχρι την οριστική και αποτελεσματική αλλαγή των συσχετισμών, για να ανοίξει τελικά ο άλλος δρόμος εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας.


Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ

Το σοβαρότερο ζήτημα

Γρηγοριάδης Κώστας

Πολλά ζητήματα φέρνει στο προσκήνιο το προχθεσινό πολύνεκρο δυστύχημα στον Αλιάκμονα. Ανάμεσά τους, τα υπέργηρα συνήθως λεωφορεία των ΚΤΕΛ, το 75% των οποίων έχει ηλικία 15 ετών και άνω. Ακόμη, τον περσινό νόμο της κυβέρνησης, που ορίζει, ότι το ανώτατο όριο για την απόσυρση των λεωφορείων του ΚΤΕΛ από την κυκλοφορία θα είναι τα 23 χρόνια ή τις κυκλοφοριακές συνθήκες στις εθνικές και επαρχιακές οδούς, τη χαμηλή οδική ασφάλεια, ιδιαίτερα στις δεύτερες κλπ. Κι έχουν όλα τη σημασία τους. Το σοβαρότερο ζήτημα, όμως, κατά τη γνώμη μας, είναι η ανυπαρξία ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου, που θα καλύπτει όλη τη χώρα.

Γύρω, στις 400.000 επιβάτες ταξιδεύουν καθημερινά, κατά μέσο όρο, από τα 60 συνολικά ΚΤΕΛ. Ανεξακρίβωτος αριθμός ταξιδεύει με ιδιωτικά λεωφορεία και με επιβατηγά ΙΧ αυτοκίνητα. Και ήταν βαρύς ο φόρος του αίματος προχθές, αλλά μην ξεχνάμε ότι έξι άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά, κατά μέσο όρο, σε διάφορα αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Και, όμως, ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο θα μπορούσε να προσφέρει ασφάλεια, άνεση, οικονομία και ταχύτητα, πρωτίστως στους ανθρώπους, αλλά και στα όποια εμπορεύματα, που δεν έχει καν μέτρο σύγκρισης με κανένα άλλο μέσο επίγειας μεταφοράς (για πολλούς και με τα αεροπορικά μέσα για τις μικρές σχετικά αποστάσεις της Ελλάδας).

Ολ' αυτά, όμως, είναι πέρα κι έξω, ακόμη και από τη φαντασία των κυβερνώντων και των κάθε λογής οπαδών της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», του κέρδους και των νόμων της αγοράς.

Λάθος πόρτα

«- Πώς θα αντιμετωπίσετε το ζήτημα των εκτός σχεδίου και διεκδικούμενων ως δασικών από το Δημόσιο, που έθιξε ο κ. Μητσοτάκης;

- Ο κ. Μητσοτάκης έθιξε ένα υπαρκτό θέμα, που απασχολεί και εμάς, στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Νομίζω όμως ότι η ρύθμιση που πρότεινε, να ισχύσει δηλαδή και για τα εκτός σχεδίου ό,τι προβλέπει το νομοσχέδιό μας για τα ενός σχεδίου, δεν είναι τόσο αυτονόητη. Υπάρχουν πολλά συμφέροντα που σίγουρα θα ευνοηθούν με μία τέτοια ρύθμιση. Πιστεύω λοιπόν ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς διακομματική μελέτη και συμφωνία».

Η παραπάνω ερωταπάντηση είναι από συνέντευξη της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου στα χτεσινά «Νέα». Και τη σημειώνουμε, γιατί κάνει εντύπωση ο κυνισμός της. Από τη μια, η υπουργός ομολογεί, ότι η ενδεχόμενη επέκταση της νομιμοποίησης των καταπατήσεων και στις εκτός σχεδίου πόλεων δασικές εκτάσεις θα ευνοήσει τα μεγάλα συμφέροντα και από την άλλη, ουσιαστικά, ζητά τη συνενοχή των υπολοίπων κομμάτων, ώστε η ρύθμιση να γίνει αυτονόητη...

Σε λάθος πόρτα χτυπάει η κ. υπουργός...

Οι υποσχέσεις...

Πολλά και διάφορα υποσχόταν προεκλογικά η νέα δήμαρχος Αθηναίων. Κι όχι, βέβαια, σχετικά με τα σοβαρότατα και οξυμένα προβλήματα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, την ακρίβεια και τα πενιχρά μεροκάματα και συντάξεις, την υποβαθμιζόμενη καθημερινά Παιδεία και Υγεία, κλπ., κλπ., αλλά για το κυκλοφοριακό και τους δρόμους, τις πλατείες, το πράσινο, κλπ. Μα, θα πείτε, προβλήματα είναι κι αυτά. Δε λέμε όχι. Μόνο, που θα σημειώσουμε και πάλι - όπως και πριν τις εκλογές - τόσο τη διαφωνία μας στη λογική, που θέλει κάποια λαϊκά προβλήματα στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης και μόνο κάποια άλλα στην αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης, όσο και στην αντίληψη, που πιστεύει ότι μπορεί να έχεις μια ωραία πόλη με τους εργαζόμενους κατοίκους της - στη μεγάλη τους πλειοψηφία τουλάχιστον - να ζουν στην ανασφάλεια, στην αβεβαιότητα και τη μεγαλύτερη ή μικρότερη φτώχεια.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τα παραπάνω, όπως πληροφορούμαστε, ακόμη και οι υποσχέσεις για πράσινο και πλατείες σκοντάφτουν στην κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου της Αθήνας και τα άδεια του ταμεία. Ακόμη και για την αναμόρφωση της πρόσοψης των πολυκατοικιών - ενόψει και της Ολυμπιάδας του 2004 - τα σχέδια, που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι, συμπεριλαμβάνουν και την οικονομική συμβολή των ιδιοκτητών τους. Και τι λέει, για όλ' αυτά, η κ. Μπακογιάννη; Για την ώρα τίποτε...

Οι γκεμπελίσκοι τύπου CNN

«Μπείτε στον κόπο αυτές τις... χρονιάρες μέρες και ρίξτε μια ματιά στα κορυφαία τηλεοπτικά δίκτυα του πλανήτη. Αυτά που λέγονται μέσα από καταιγιστικά δελτία ειδήσεων είναι αρκετά για να σηκώσουν τις τρίχες της κεφαλής του Χίτλερ. Κάποιο ξανθό περουκίνι του CΝΝ έχει αναλάβει εργολαβικά τον χλευασμό των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας. Μια σταφίδα του ΒΒC θλίβεται για τους Ευρωπαίους ηγέτες, που με τη στάση τους απομονώνουν τους λαούς τους από το πεφωτισμένο αμερικανοαγγλικό φαγοπότι. Γι' αυτούς τους ταγούς της δημοσιογραφίας ο πόλεμος είναι μια βόλτα στο Σούνιο και η ειρήνη είναι το φάντασμα του Λένιν. Απ' αυτόν τον ορυμαγδό προπαγάνδας και απ' αυτά τα πειθήνια όργανα του Πενταγώνου ένα πράγμα μαθαίνει κανείς. Είτε είναι CΝΝ ή "Le Μonde", η αντικειμενικότητα τελειώνει εκεί που αρχίζει το συμφέρον. Εγώ, πάντως, τους ευχαριστώ. Γιατί όποιος τολμήσει να μιλήσει για Ζντάνοφ, έχω να του πω: Πες αλεύρι, ο Γκαίμπελς του CΝΝ σε γυρεύει!»

Του Δημήτρη Δανίκα απο την «στήλη άλατος» των χθεσινών «Νέων»

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για πραγματική μόρφωση

Ξεχωριστής σημασίας είναι η εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα, στις 6 το απόγευμα, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, για τις «θέσεις και το ρόλο του ταξικού κινήματος στην πάλη για το δικαίωμα στη μόρφωση». Παραμονές της άτυπης συνόδου των υπουργών Παιδείας, που γίνεται στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο για να συζητήσει πώς οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εργασία θα εξυπηρετηθούν καλύτερα από το εκπαιδευτικό σύστημα, η εργατιά συζητά για το ρόλο της στο δικαίωμα στη μόρφωση. Με άλλους όρους, με άλλα οράματα.

Οι εργαζόμενοι το επαναλαμβάνουν συνεχώς: Η Παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού, της εργατικής τάξης. Είναι δική της κατάκτηση και δικαίωμα. Μόνον που ο αγώνας για τη μόρφωση στην υπηρεσία του λαού δεν τέλειωσε ακόμα. Ειδικά σήμερα, που εντείνεται η επίθεση στο μορφωτικό δικαίωμα της νεολαίας, που η «μεταρρύθμιση» γύρισε την Παιδεία δεκαετίες πίσω, με τα παιδιά της εργατικής τάξης να στέλνονται απροκάλυπτα στη μισοκατάρτιση, την οποία επιπλέον καλούνται να πληρώσουν, με το σχολείο να έχει γίνει φτωχότερο σε γνώση, ανταγωνιστικό και ακόμα πιο ταξικό, πιο «συμβατό» με το απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα. Με μία σειρά κυβερνητικών μέτρων κατ' εντολή της ΕΕ, που απομακρύνουν όλο και περισσότερο από το αίτημα για μια Παιδεία για όλους. Με βασικό προσανατολισμό τη «διά βίου κατάρτιση», με την οποία ο εργαζόμενος θα διεκδικεί αύριο τη θέση του στην παραγωγή χωρίς να έχει κανένα άλλο δικαίωμα. Με μία εκπαίδευση συνολικά προσανατολισμένη στην υπηρεσία της αγοράς, που θέλει καλούς απασχολήσιμους και υπάκουους «Ευρωπαίους πολίτες».

Ο στόχος της επίθεσης στο μορφωτικό δικαίωμα του λαού είναι φανερός. Είναι ο ίδιος ο ελεύθερος άνθρωπος, που θα διαθέτει κρίση, συναίσθημα και βούληση για μια καλύτερη ζωή που ο ίδιος θα δημιουργήσει. Η επίθεση στην Παιδεία είναι συνέχεια εκείνης στο δικαίωμα στη δουλιά, στην ίδια τη ζωή με δικαιώματα, στην ειρήνη. Και η εργατική τάξη, που πρώτη βιώνει όλο αυτό το κύμα αντιδραστικών αλλαγών, οφείλει να παρέμβει σε ρόλο πρωταγωνιστή στην πάλη για διεκδίκηση μιας άλλης πορείας στην Παιδεία, με αγώνες που θα στοχεύουν σε γενικότερες κοινωνικές αλλαγές και κατακτήσεις.

Η σημερινή εκδήλωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων είναι μία πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Η συζήτηση με όρους ταξικού κινήματος, της πάλης για το δικαίωμα στη μόρφωση, αποτελεί μία συνέχεια της συμπόρευσης των εργαζομένων με τους φορείς της Παιδείας και την αρχή μιας ακόμα μεγαλύτερης παρέμβασης, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της ενιαίας επίθεσης που εξαπολύει σήμερα το κεφάλαιο, αλλά και για τη δυναμική διεκδίκηση της Παιδείας που προστάζουν και οι σύγχρονες ανάγκες, όχι της αγοράς αλλά του λαού, που θα έρχεται να υπηρετήσει το αίτημα για μια καλύτερη κοινωνία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ