ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Σε ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και μάλιστα σε αρκετά φορτισμένο κλίμα εξελίχθηκε, όπως αναμενόταν άλλωστε, η χτεσινή κρίσιμη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του ΟΗΕ, μετά από την επίσημη ενημέρωση των επικεφαλής των δύο σωμάτων ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου για την πορεία των επιθεωρήσεων. Λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης, αναλυτές εκτιμούσαν ότι και οι δύο «πλευρές» θα προχωρήσουν σε περαιτέρω κινήσεις ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί ο συσχετισμός δύναμης στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ως απόδειξη «προόδου» εξέλαβαν τη νέα ενημέρωση των επικεφαλής των δύο σωμάτων των επιθεωρητών οι ΥΠΕΞ της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, οι οποίοι επέμειναν στις θέσεις που διατύπωσαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, μίλησε σαφώς για «πρόοδο των επιθεωρήσεων», επανέλαβε ότι ο πόλεμος «δεν μπορεί παρά να είναι η τελευταία λύση» και εκτίμησε ότι «στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εξαντλήθηκαν όλα τα διπλωματικά μέσα». Ο ντε Βιλπέν τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης και συνέχισης των επιθεωρήσεων και ζήτησε νέα ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, στις 14 Μάρτη. Ο Γάλλος διπλωμάτης, που ολοκλήρωσε την ομιλία του καταχειροκροτούμενος, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «οι γαλλικές αρχές δεν ανακάλυψαν κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί δεσμών του Ιράκ με την αλ Κάιντα».
Μέσα σε χειροκροτήματα ολοκλήρωσε την παρέμβασή του και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ο οποίος μίλησε για «ομαλή πορεία των επιθεωρήσεων» και για βήματα «βελτίωσης της ιρακινής συνεργασίας, που αποδεικνύουν ότι οι έλεγχοι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να συνεχίσουν». Ο Ιγκόρ Ιβανόφ υπογράμμισε ότι πάντα παραμένει ανοιχτή η προοπτική της χρήσης βίας, αλλά μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα υπόλοιπα μέσα, «και στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν αυτές οι συνθήκες».
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Γερμανού ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος αναρωτήθηκε «για ποιο λόγο να σταματήσουν οι επιθεωρήσεις, εφόσον φαίνεται ότι αποδίδουν αποτελέσματα», ιδιαίτερα εφόσον το ανθρωπιστικό κόστος ενός πολέμου θα είναι τραγικό. Ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Τανγκ Τζιαχουάν, τάχθηκε, επίσης, υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων, τις οποίες έκρινε ως αποτελεσματικές, και ζήτησε από το Ιράκ να εντείνει τη συνεργασία του. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας οφείλει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί ένας πόλεμος», κατέληξε ο Τζιαχουάν. Τη γαλλο-γερμανο-ρωσική θέση για συνέχιση των επιθεωρήσεων υιοθέτησε και ο Σύρος ΥΠΕΞ.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας, στο πολύ κοντινό μέλλον, θα πρέπει να εξετάσει ποιες θα είναι οι σοβαρές συνέπειες για να αντιμετωπιστεί η δεδομένη κατάσταση της άρνησης του Ιράκ να συμμορφωθεί» υποστήριξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο Κόλιν Πάουελ επανέλαβε την αμερικανική θέση περί αλλεπάλληλων «τεχνασμάτων» της ιρακινής ηγεσίας για να «ξεγελάσει τη διεθνή κοινότητα» και κάλεσε τους ομολόγους του να μην «πέσουν στην παγίδα».
Επίσης, επαναδιατύπωσε τη βεβαιότητα ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και ότι δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να περιμένει να δεχτεί ένα πλήγμα για να αντιδράσει. Ο Πάουελ απέρριψε σαφώς τη γαλλο-γερμανο-ρωσική πρόταση για παράταση των επιθεωρήσεων, τονίζοντας ότι «δεν είναι απάντηση οι περισσότεροι έλεγχοι», ενώ απέφυγε να απαντήσει στην ανοιχτή αμφισβήτηση των στοιχείων που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο Χανς Μπλιξ, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι η Ουάσιγκτον θα προσκομίσει και νέα στοιχεία σε βάρος του Ιράκ.
Στο πλευρό του Πάουελ συντάχθηκε ο Βρετανός ΥΠΕΞ που τόνισε ότι ελπίζει σε μια ειρηνική επίλυση της κρίσης, «όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται άμεση και πλήρη αλλαγή συμπεριφοράς της ιρακινής ηγεσίας». Ο Τζακ Στρο υποστήριξε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη «σαφή άσκηση πίεσης», κάτι που θα γίνει «αν το Συμβούλιο Ασφαλείας διατηρήσει την ψυχραιμία του». Επίσης, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι όλα τα μέλη του Συμβουλίου αποδέχτηκαν την απόφαση 1441, η οποία αναφέρεται σε «σοβαρές συνέπειες».
Ανάλογη στάση υιοθέτησε η ΥΠΕΞ της Ισπανίας. Εντούτοις, τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προτίμησαν να εκφράσουν διπλωματικότερες θέσεις και να μη συνταχθούν ανοιχτά με μία από τις απόψεις, αν και φάνηκε να υπάρχει μεγαλύτερη αποδοχή στην πρόταση για ενίσχυση των επιθεωρήσεων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ΗΠΑ - Βρετανία θα εξετάσουν κατά πόσο το κλίμα είναι τέτοιο που να επιτρέπει την κατάθεση πρότασης για νέο ψήφισμα που θα γνωμοδοτεί για χρήση βίας, ενώ δεν αποκλειόταν οι δύο χώρες να αρκεστούν στη δημοσιοποίηση ενός τελεσιγράφου προς την ιρακινή ηγεσία, που θα ζητά «πλήρη αλλαγή συμπεριφοράς εντός 48 ή 72 ωρών».
Από την άλλη πλευρά, ούτε οι Γαλλία - Γερμανία - Ρωσία είχαν ξεκαθαρίσει αν θα προχωρήσουν τελικά στην κατάθεση νέας πρότασης. Θεωρείτο πολύ πιθανό, τελικά, να επιμείνουν στην αρχική τους θέση ότι η απόφαση 1441 δεν εμπεριέχει καμία γνωμοδότηση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης και ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα διπλωματικά περιθώρια.
Κομβικές εκτιμάται ότι θα είναι οι επόμενες ώρες, καθώς το διπλωματικό παρασκήνιο είχε, ήδη, αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις αλλεπάλληλων και μαραθώνιων συναντήσεων. Ο Κόλιν Πάουελ, πριν την έναρξη της συνόδου, συνάντησε τους ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Ρωσίας και αναμενόταν να έχει ανάλογες συναντήσεις με όλους τους υπόλοιπους ΥΠΕΞ των χωρών - μελών του Συμβουλίου. Ο Λευκός Οίκος κρατούσε «κλειστά τα χαρτιά του» αν και ο Πρόεδρος Μπους, μιλώντας σε εκδήλωση για τον αντιτρομοκρατικό πόλεμο στα γραφεία του FBI, επανέλαβε ότι το ιρακινό καθεστώς είναι μέρος του δικτύου της διεθνούς τρομοκρατίας και «θα αφοπλιστεί».