Σάββατο 15 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Ψηλώνει το μπόι της η Θεσσαλονίκη

Στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους δίνει αγωνιστική απάντηση στις διαθέσεις των πολεμοκάπηλων

Motion Team

Στη Θεσσαλονίκη των αγώνων, σήμερα ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία θα υψώσουν και πάλι το ανάστημά τους κόντρα στον ιμπεριαλισμό και στο θάνατο που σπέρνει σε κάθε γωνιά της Γης. Στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Αριστοτέλους, θα ξαναζωντανέψουν οι ηρωικές στιγμές του αντιπολεμικού κινήματος που εκδηλώθηκε το 1999 με την έναρξη του βρώμικου πολέμου της ευρωατλαντικής λυκοσυμμαχίας κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ενός κινήματος που χρόνο με το χρόνο δυνάμωσε, θέριεψε, δεν έβγαλε από το στόχαστρο τους υπεύθυνους για τα δεινά των λαών και σήμερα στέκεται απέναντί τους, ισχυρό, γνωρίζοντας πως είναι ικανό να ανατρέψει τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Το κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ και της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», των δεκάδων εργατικών συνδικάτων και μαζικών φορέων έφτασε παντού. Μέχρι και χτες το βράδυ με μαζικές εξορμήσεις-πικετοφορίες συνεχίστηκε η προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου. Στην Τούμπα, στους Αμπελόκηπους, στην Τριανδρία, μέχρι και το κέντρο της Θεσσαλονίκης, παντού, ακούστηκε το προσκλητήριο αντίστασης. Και χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, αγρότες, φοιτητές και μαθητές, νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι, θα δώσουν το «παρών» στο μεγάλο ραντεβού στην πλατεία Αριστοτέλους και στη μεγάλη πορεία προς το αμερικανικό προξενείο και το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Θα ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή εκατομμυρίων άλλων σε όλο τον κόσμο.

Ψηφίσματα

Την πολιτική της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, που τώρα έβαλε στο στόχαστρο τα πετρέλαια του Ιράκ και ετοιμάζεται να καταστρέψει το λαό του, καταγγέλλουν καθημερινά και περισσότεροι φορείς. Χτες η Ομάδα Ελλήνων στην Ολλανδία Κατά του Πολέμου με κείμενο διαμαρτυρίας που έστειλε κατήγγειλε ότι «το Ιράκ είναι μόνον ένας σταθμός στην ατέρμονη και αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού. Ηδη οι απειλές των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δείχνουν τα επόμενα θύματα: Συρία, Ιράν, Λιβύη, Υεμένη, κλπ.».

Την απόλυτη αντίθεσή τους στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων. Επίσης, οι εργαζόμενοι στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που σήμερα θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας.

Στάση εργασίας και πορεία

Στο μεταξύ, με δυναμική παρέμβαση το συνδικαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης εξέφρασε χτες το πρωί την έντονη καταδίκη εκ μέρους των εργαζομένων της πόλης στο βρώμικο πόλεμο ενάντια στο Ιράκ. Εκπρόσωποι 75 πρωτοβάθμιων σωματείων της Θεσσαλονίκης, με πορεία από το άγαλμα του Βενιζέλου, μπήκαν στο χώρο της εισόδου του αμερικανικού προξενείου και θυροκόλλησαν τα ψηφίσματα των σωματείων, που απαιτούν να μη γίνει ο πόλεμος είτε υπάρχει είτε όχι απόφαση του ΟΗΕ, να σταματήσει το εμπάργκο σε βάρος του ιρακινού λαού.

Μέλη των διοικήσεων των 75 σωματείων, στελέχη του ΠΑΜΕ, του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου, μοίρασαν προκήρυξη για το σημερινό μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο και στη συνέχεια με συνθήματα κατευθύνθηκαν με πορεία στο αμερικανικό προξενείο. Ισχυρή αστυνομική δύναμη προσπάθησε να παρεμποδίσει την είσοδο των συνδικαλιστών στο χώρο του εμπορικού κέντρου, όπου βρίσκεται και η είσοδος του προξενείου.

Οι συνδικαλιστές τελικά μπήκαν στο χώρο φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα και ένα ένα τα σωματεία θυροκόλλησαν τα ψηφίσματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ