Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
Ενιαίος Φορέας χωρίς διαμορφωμένο πλαίσιο

Θα είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας

Τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ μένουν καθηλωμένα
Τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ μένουν καθηλωμένα
Τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης και Ευθύνης των Πτητικών Μέσων αποφάσισε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά την τελευταία τραγωδία με την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στην Ικαρία. Επρεπε να συμβούν τρία δυστυχήματα με 14 θύματα μέσα σε δύο χρόνια, για να υιοθετήσει η κυβέρνηση το γενικό πλαίσιο που έθεταν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ σχετικά με την ανάθεση των αεροδιακομιδών σε κρατικό φορέα.

Χτες, έγινε γνωστό ότι τον Ενιαίο Φορέα των πτητικών μέσων είχε συστήσει στα συναρμόδια υπουργεία τον περασμένο Νοέμβρη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Ωστόσο, όμως, μέχρι και πριν το τραγικό συμβάν υπήρχε σε συζήτηση η αγορά υπηρεσιών για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, με ακύρωση του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί για το 2004 και προέβλεπε πέντε ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα.

Το πλαίσιο του Ενιαίου Φορέα είναι υπό διαμόρφωση και απ' αυτή την άποψη εγείρονται ερωτήματα για το πώς τελικά θα διαμορφωθεί. Αν, δηλαδή, τα μέσα των αεροδιακομιδών και το ανάλογο προσωπικό θα είναι στην ευθύνη χρηματοδότησης και λειτουργίας του κράτους.

Οπως ανακοίνωσε μετά το Υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής θα υπάρξει σύσκεψη με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας, Μεταφορών, Υγείας και Πρόνοιας, για τη δημιουργία αυτού του φορέα και τη λειτουργία του. Την ευθύνη του Ενιαίου Φορέα θα την έχει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο αναλαμβάνει και τις πτήσεις για τις διακομιδές των ασθενών μέχρι τη συγκρότηση αυτού του Φορέα. Ηδη τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ έχουν ακινητοποιηθεί.

«Εχουμε ένα μεσοδιάστημα μέχρι τις οριστικές αποφάσεις, γιατί είναι ένα πολύπλοκο θέμα που άπτεται πολλών και νομικών πλευρών», είπε ο Κ. Στεφανής, ενώ πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή να γίνει μια συνολική αποτίμηση του πτητικού έργου του ΕΚΑΒ από τρίτους εμπειρογνώμονες. Επίσης, θα υπάρξει έλεγχος των συμβάσεων που υπογράφηκαν με την εταιρία Helitalia.

Ο Κ. Στεφανής απαντώντας στην ερώτηση, αν θα καταγγελθεί η σύμβαση με τη Helitalia είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει απόφαση για την καταγγελία μέχρι να γίνει η διερεύνηση. Επίσης, απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχουν αποφάσεις για την αντικατάσταση των τριών ελικοπτέρων που έπεσαν ή αν θα γίνει αγορά υπηρεσιών με λίζινγκ, ο Κ. Στεφανής απάντησε ότι δεν έγινε τέτοια συζήτηση καθώς αυτή την ώρα το θέμα είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που συντίθεται από πολλούς παράγοντες.

Ενστάσεις από τους γιατρούς

Να πραγματοποιούνται αεροδιακομιδές ασθενών, με την προϋπόθεση να εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες ασφαλείας νοσοκομειακών πτήσεων, όπως καθορίζονται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και όχι σύμφωνα με επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, ζητεί με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιατρών του ΕΚΑΒ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης για προσωρινή ανάθεση της διενέργειας των αεροδιακομιδών, από τους γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, με πτητικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι γιατροί του ΕΚΑΒ ζητούν άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, διεκδικώντας άμεσο και πλήρη καθορισμό του θεσμικού πλαισίου, που θα διέπει τη διαδικασία της διενέργειας των αεροδιακομιδών ασθενών στη χώρα μας, πρωτόκολλο ασφάλειας πτήσεων, ιατρικό πρωτόκολλο αεροδιακομιδής ασθενών και μηχανισμούς αξιολόγησής τους.

Ζητούν ακόμα: Αναγνώριση της μοναδικότητας του έργου του ΕΚΑΒ στο χώρο της επείγουσας ιατρικής. Αναβάθμιση του γιατρού του ΕΚΑΒ στο χώρο της επείγουσας ιατρικής - σύμφωνα με σχετικό υπόμνημα που έχουν υποβάλει στον υπουργό Υγείας από έτους και πλέον. (Θεσμοθέτηση και μοριοδότηση της επείγουσας προνοσοκομειακής ιατρικής. Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Δεκαήμερη άδεια κλειστού χώρου. Μετά από δεκαετή θητεία, τοποθέτηση του γιατρού του ΕΚΑΒ σε προσωποπαγή νοσοκομειακή θέση αν το επιθυμεί). Αναβάθμιση και κατοχύρωση των κανόνων ασφαλείας των επίγειων μέσων (προδιαγραφές, τεχνικός έλεγχος κλπ.). Αναβάθμιση και κατοχύρωση της ασφαλιστικής κάλυψης όλων των δραστηριοτήτων του ΕΚΑΒ.

  • Καθολική ήταν χτες η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία που κήρυξε το σωματείο τους, ενώ τη Δευτέρα θα κάνουν πεντάωρη στάση και Γενική Συνέλευση.
Το Υπουργικό Συμβούλιο

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και -εκ των υστέρων βέβαια -μίλησε για «αυστηρότερη λήψη προληπτικών μέτρων για ασφαλέστερες πτήσεις».

Ο πρωθυπουργός φαίνεται να μην αντιλήφθηκε την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε απ' το τρίτο δυστύχημα και στο Υπουργικό Συμβούλιο επιτέθηκε στη ΝΔ, ότι καταβάλλει προσπάθειες να «δυσφημίσει το ΕΣΥ και την προσπάθεια της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας» -λες και αυτή η πολιτική στον τόσο ευαίσθητο χώρο δεν αποτελεί από μόνη της δυσφήμιση.

  • Απ' την πλευρά τους 20 βουλευτές της ΝΔ με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής Αλ. Βούλγαρη ζητούν να κληθούν, προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις προς τα μέλη της Επιτροπής ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Χρ. Ρέσσος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσουμπέλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Χρ. Μπαρκονίκος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων κ. Τσολάκης και ο εκπρόσωπος των γιατρών κ. Χαμαλάκης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ