Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Σκέπασαν την «Γκουέρνικα»...

Το αντίγραφο του πίνακα του Πάμπλο Πικάσο«Γκουέρνικα», που βρίσκεται στην είσοδο της αίθουσας Συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καλύφθηκε την 27η του Γενάρη με μια τεράστια μπλε κουρτίνα, σύμφωνα με το «Art Daily», ένα διαδικτυακό περιοδικό καλλιτεχνικών ειδήσεων. Ο λόγος: Η είσοδος είναι το σημείο όπου οι διπλωμάτες πραγματοποιούν τις δηλώσεις τους και ο πίνακας, που απεικονίζει τη φρίκη του πολέμου, βρίσκεται πίσω τους.

Το έργο είναι ανατύπωση του πίνακα και είχε δωρηθεί στον ΟΗΕ από το Νέλσον Ροκφέλερ το 1985.

Ο Φρεντ Εκχαρτ, εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ, εμφανίστηκε να μη γνωρίζει το γεγονός: Ο πίνακας, είπε, ήταν «κατάλληλος» για τη διακόσμηση του χώρου.

Διπλωμάτης που δεν κατονομάζεται, ωστόσο, εξέφραζε την «ενόχλησή του» για το γεγονός ότι ο πίνακας εμφανιζόταν πίσω από τους Τζον Νεγκροπόντε και Κόλιν Πάουελ, καθώς αυτοί προωθούν την αμερικανική άποψη ότι πρέπει να κηρυχτεί πόλεμος κατά του Ιράκ - με τα παιδιά, τις γυναίκες και τα ζώα που απεικόνισε ο Πικάσο να επισημαίνουν, ταυτόχρονα, τη φρίκη των βομβαρδισμών... Υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να πιστεύει πως η κάλυψη του πίνακα έγινε τυχαία αυτή την περίοδο; Οτι δεν έχουν βάλει το δαχτυλάκι τους οι ΗΠΑ;..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ