Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Ναι σε όλα» ετοιμάζεται να πει η ελληνική κυβέρνηση

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη σχετική με το ρόλο των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να δηλώσει στήριξη στην απόφαση των ΗΠΑ για πόλεμο εναντίον του Ιράκ, στο όνομα της διατήρησης της ευρωατλαντικής συνεργασίας, και επιζητεί νομιμοποίηση του πολέμου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτό αποκαλύπτεται πίσω από τα όσα δήλωσε χτες το βράδυ ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γ. Πασχαλίδης, παρόντος του Αμερικανού ανθυπάτου στη χώρα μας, Τόμας Μίλερ, στη διάρκεια διημέρου με θέμα το ρόλο των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στη μεταψυχροπολεμική εποχή. «Θα πρέπει να ενισχύσουμε τη βάση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων της ευρωατλαντικής συνεργασίας στο ζήτημα του Ιράκ. Γι' αυτό είναι απαραίτητη η ενιαία στάση της ΕΕ, είναι αναγκαίο να μη διαρραγεί η ενότητα της ΕΕ, γι' αυτό είναι απαραίτητη η νομιμοποίηση των πράξεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας», σημείωσε ο Γ. Πασχαλίδης. Και πρόσθεσε: «Ολα αυτά είναι ένα τεστ αντοχής για την ευρωατλαντική συμμαχία, ένα τεστ αντοχής που πρέπει να περάσει με επιτυχία, όπως στην περίπτωση της αντιτρομοκρατικής συμπαράταξης ή της κοινής προσπάθειας για τη σταθερότητα και την ανασυγκρότηση στα Βαλκάνια». Και προαναγγέλοντας τη θέση που θα κρατήσει η χώρα μας, πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ μια χώρα επιτηδείως ουδέτερη, υπήρξε πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής συμμαχίας».

Και όλα αυτά ειπώθηκαν, αφού προηγουμένως τόνισε με έμφαση ότι «δε θα πρέπει να υποτροπιάσει ξανά ο "σανταμισμός" που χαρακτήριζε τμήματα του πολιτικού μας συστήματος την περίοδο του πρώτου πολέμου εναντίον του Ιράκ».

Αμέσως μετά ο Τ. Μίλερ αναφέρθηκε στις δήθεν προσπάθειες που καταβάλλει εδώ και 6 μήνες η κυβέρνησή του για ειρηνική επίλυση του προβλήματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Υπενθύμισε ότι βρισκόμαστε λίγο πριν τον πόλεμο, αναφέροντας ότι εφόσον η ειρηνική επίλυση δεν καταστεί δυνατή, τότε, ως ύστατη λύση, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε άλλες δράσεις, δηλαδή στη στρατιωτική επέμβαση, την οποία όμως δεν ονομάτισε.

Νωρίτερα ο Τ. Μίλερ είχε δηλώσει: «Και εμείς, όπως και η Ελλάδα, όπως και οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, πιστεύουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη απειλή στον κόσμο από τα όπλα μαζικής καταστροφής που κατέχει το Ιράκ. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό όλοι να ξαναδιαβάσουμε πολύ προσεχτικά το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πάνω στο οποίο όλοι συμφώνησαν. Γιατί αυτό δεν το λένε μόνον οι ΗΠΑ αλλά η διεθνής κοινότητα. Και αυτό το ψήφισμα απαιτεί δύο πράγματα: Πλήρη αποκάλυψη όλων των στοιχείων που υπάρχουν από την πλευρά του Ιράκ και πλήρη συνεργασία από την πλευρά του Ιράκ. Αλλά και οι επιθεωρητές αυτή τη στιγμή λένε ότι δε συμβαίνει αυτό το πράγμα. Τίποτε δε συμφωνήθηκε σχετικά με το ψήφισμα του ΟΗΕ».

Σχετικά με την παρουσία των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστεί. «Μαζί ήρθαμε με τους Ευρωπαίους φίλους μας και μαζί θα φύγουμε», είπε. Πρόσθεσε όμως ότι η ώρα αυτή δε θα πρέπει να είναι μακρινή, γι' αυτό προέτρεψε σε ένταση των ρυθμών υλοποίησης των σχεδιασμών για την περιοχή.

«Να ξεπεράσουμε τον αντιαμερικανισμό»!

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου Αίμου, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Σημειώνουμε ότι και αυτή η εκδήλωση εντάσσεται στην προσπάθεια μεταστροφής των αντιαμερικανικών διαθέσεων της κοινής γνώμης στη χώρα μας ειδικότερα και στην Ευρώπη γενικότερα. Στην προσπάθεια να πειστούν οι λαοί για την αναγκαιότητα ενίσχυσης των αμυντικών και οικονομικών δεσμών ΗΠΑ και ΕΕ και να υιοθετήσουν την πολιτική των ευρωαμερικανικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, όπως αυτές εκδηλώθηκαν σε Βαλκάνια, Αφγανιστάν και ετοιμάζονται να εκδηλωθούν στο Ιράκ και ευρύτερα στη ΝΑ Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

Ενδεικτική των προθέσεων είναι η αναφορά του Γ. Πασχαλίδη στο χαρακτήρα που θα πρέπει να αποκτήσουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ιδιαίτερα σήμερα, που «μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τις τραυματικές εμπειρίες της δικτατορίας» μετά τη δήλωση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για όσα συνέβησαν τότε. Και κατέληξε: «Με βάση τις εμπειρίες της μεταπολεμικής περιόδου θα πρέπει να δούμε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής συμμαχίας, χωρίς προκαταλήψεις, με ρεαλισμό και νηφαλιότητα, μακριά από αντιλήψεις που δείχνουν μια ψύχωση αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ