Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οριστικό αντίο στην «απεργία»

Εκδηλώσεις ενάντια στη στάση που κράτησαν τα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της «απεργίας» από οπαδούς της κυβέρνησης
Εκδηλώσεις ενάντια στη στάση που κράτησαν τα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της «απεργίας» από οπαδούς της κυβέρνησης
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Καμία απεργία δεν έγινε. Αντιμετωπίσαμε σχέδιο πραξικοπήματος και μπορέσαμε να αμυνθούμε... Σήμερα είναι ημέρα νίκης. Η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να βυθίσει τη χώρα στο χάος κατέρρευσε οριστικά... Μια για πάντα αντιμετωπίσαμε την προσπάθεια αποσταθεροποίησης, μία νέα και αισχρή εγκληματική ενέργεια... Νικηθήκατε. Αναγνωρίστε το!».

Με τα λόγια αυτά ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας, επισφράγισε την επίσημη λήξη της «απεργίας», των προσπαθειών της αντιπολίτευσης για την ανατροπή του Τσάβες και την αναστολή της «Μπολιβαριανής Επανάστασης». Μία νίκη που ανήκει αποκλειστικά στο λαό της Βενεζουέλας και την αντίστασή του.

Επίσης, ο Τσάβες, κατά τις δηλώσεις στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Venpress», τόνισε ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να απολογηθούν στη δικαιοσύνη για την πρόκληση μεγάλης έκτασης ζημιάς, με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο στην οικονομία της χώρας όσο και στην ίδια τη Βενεζουέλα εν τω συνόλω.

Οσον αφορά στα γεγονότα. Τα ξημερώματα της Δευτέρας, η αντιπολίτευση ήρε επισήμως τη γενική «απεργία», που είχε παραλύσει για πάνω από δύο μήνες τη χώρα, πλήττοντας ιδιαίτερα την παραγωγή πετρελαίου.

Εννοείται ότι η αντιπολίτευση δεν καταθέτει ακόμη τα όπλα. Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, Τιμότεο Σαμπράνο, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως η οργάνωση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους χιλιάδες υπαλλήλους της κρατικής εταιρίας πετρελαίων της Βενεζουέλας (PDVSA), που απολύθηκαν. «Η αντιπολίτευση ανακοινώνει, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της έναντι της χώρας, πως αυτή η νύχτα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης, που θα φέρει περισσότερη ελπίδα και περισσότερες απαιτήσεις, που θα πάρει νέα μορφή με στόχο να υποστηριχτούν οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες», τόνισε ο Σαμπράνο.


Παράλληλα, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν ότι οι κινητοποιήσεις θα λάβουν νέα μορφή τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ από την Κυριακή όπως έγινε γνωστό άρχισε η συγκέντρωση υπογραφών, με την οποία η αντιπολίτευση ευελπιστεί ότι θα συγκεντρώσει 1,8 εκατομμύρια υπογραφές, ήτοι το 15% του εκλογικού σώματος, που είναι αναγκαίο σύμφωνα με το Σύνταγμα ώστε να υπάρξει μία τροπολογία που να επιτρέπει τη διεξαγωγή πρόωρου δημοψηφίσματος για τον Πρόεδρο Τσάβες. Πρόταση που συνιστά τη μία εκ των δύο λύσεων που προτείνει το σχέδιο Κάρτερ. Η άλλη είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Αύγουστο, όπως ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τη νίκη Τσάβες αναγνώρισαν οι ΗΠΑ(2004-08-28 00:00:00.0)
Καθήκον η διεθνής αλληλεγγύη(2004-08-01 00:00:00.0)
Προς δημοψήφισμα(2004-06-05 00:00:00.0)
«Παρέμβαση» ΗΠΑ με αφορμή το δημοψήφισμα(2003-09-09 00:00:00.0)
Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση για το δημοψήφισμα(2002-11-30 00:00:00.0)
Υπό αδιαφανείς συνθήκες δημοψήφισμα το Φλεβάρη...(2002-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ