Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Ο χαμένος τα παίρνει όλα»

Φιλμ νουάρ του Νίκου Νικολαΐδη, με τους Γιάννη Αγγέλακα, Συμεών Νικολαΐδη, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Τζένη Κιτσέλη, Louise - Attah - Ιωάννα Παππά - Lumi Sarra.

Ενας τύπος γύρω στα σαράντα του, μόνος, παρέα με τσιγάρα, χάπια και τον Μπελαφόντε, το καναρίνι του. Χωρίς παρόν, χωρίς μέλλον, αλλά με παρελθόν. Με πειραγμένη υγεία και θολό μυαλό από μια σκάρτη ζωή και αρκετούς μπάτσους που δε γουστάρουν τη φάτσα του, κολλημένος με τις εμμονές του στην Αποκάλυψη του Ιωάννη περιπλανιέται στα σοκάκια της πόλης ανάμεσα στις γυναίκες της ζωής του. Εφήμερες σχέσεις, σκοτεινές νύχτες, παρακμιακά μπαρ και στριπτιζάδικα, βρώμικες ιστορίες, άγρια θηλυκά και μικρές ελπίδες. Δουλεύει όταν θέλει ή έχει ανάγκη στο γραφείο του χοντρού ντετέκτιβ του υποκόσμου. Κλέβει όταν θέλει ή έχει ανάγκη από τυχαίους γνωστούς ή άγνωστους που μπαίνουν στη ζωή του. Συναντά τον 19χρονο μικρό στο σπίτι της παλιάς ερωμένης που αγαπάει ακόμα και βρίσκει σ' αυτόν τον σύντροφό του.

Στο δρόμο τους μπλέκονται γκόμενες, λεφτά, εχθροί, ναρκωτικά, κάμερες, κυνηγητά και φόνοι. Οι νύχτες γίνονται επικίνδυνες και οι μέρες περίεργες. Αποφασίζουν να τα πιάσουν χοντρά και να την κάνουν, χωρίς να προδώσουν την αθωότητα της παρακμής τους και τις σταγόνες της αγάπης τους. Τα δίνουν όλα για να κερδίσουν ό,τι δεν είχαν.

Μετά «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα» (1979) και τη «Γλυκιά συμμορία» (1983) ο σκηνοθέτης της «αλητείας» Νίκος Νικολαΐδης επιστρέφει με το τέλος της τριλογίας του «Ο χαμένος τα παίρνει όλα». Με περιθωριακές τάσεις, ανατρεπτικές διαθέσεις και με αρκετό ρομαντισμό ο αιχμηρός Νίκος Νικολαΐδης βάζει τους «μπλουζ» φακούς στην κάμερά του και φτιάχνει μια ταινία μάλαμα. Βρώμικες γεύσεις, όνειρα που χάθηκαν και μια άγρια πραγματικότητα συνθέτουν το προφίλ του Γιάννη Αγγέλακα, που εκτός από σκληροπυρηνικός μουσικός γράφει φοβερά στο φακό και ο ρόλος μοιάζει να είναι γραμμένος για τα μέτρα του.

Η μελαγχολία είναι διάχυτη στο φιλμ του Νικολαΐδη, που δε διστάζει να μιλήσει για τη σκοτεινή πλευρά της πόλης, χωρίς να υπερβάλλει και να ωραιοποιεί τις καταστάσεις. «Σκιτσάρει» ρομαντικούς δραπέτες που δεν μπορούν να τα «βρουν» με τον κόσμο γύρω τους και έχουν πιει το δικό τους φίλτρο επιβίωσης. Ουσιαστικά δε θέλουν να συμβιβαστούν με κάτι που δεν τους ταιριάζει και είναι μαθημένοι στο να χάνουν. Ισως αν τα χάσεις όλα να κερδίσεις κάτι. Δείτε τη, δεν πρόκειται να βγείτε χαμένοι με τίποτα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ